Ίσως αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο είσαι ήδη στις διακοπές με τα παιδιά σου. Ίσως είσαι ξαπλωμένη κάτω από την σκιά μιας ομπρέλας και απολαμβάνεις τις διακοπές με την οικογένειά σου. Όσοι έχουμε πάει διακοπές με παιδιά ξέρουμε ότι οι διακοπές είναι μεν μια ευκαιρία να απολαύσουμε 24/7 τους αγαπημένους μας ανθρώπους που όλο τον άλλο χρόνο δεν έχουμε τη χαρά αυτή. Παράλληλα όμως είναι και οι λίγες μέρες που πατάς pause από όλα τα άλλα που σε απασχολούν όταν είσαι στη βάση σου: τη δουλειά, το μαγείρεμα, τα πλυντήρια και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Τον γονεϊκό ρόλο όμως δεν παύεις ποτέ να τον έχεις, όσο χρονών και αν είναι σήμερα το παιδί σου. Βρήκα 7 εγγυημένες Συμβουλές που ίσως βοηθήσουν και τη δική σας οικογένεια να μην πελαγώσει κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Οι διακοπές με τα παιδιά

Τα παιδιά είναι παιδιά! Και δεν θα είναι για πάντα παιδιά να φωνάζουν, να βαριούνται, να παίζουν όλη μέρα, να έχουν ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας. Αυτή η φάση είναι προσωρινή και μπορεί τώρα να είσαι κουρασμένη που κυνηγάς ένα δίχρονο που δεν ακούει τίποτα, αλλά όπως λένε οι γονείς των έφηβων παιδιών, ξαφνικά δεν ακούγεται κανένας θόρυβος. Μόλις τα παιδιά μας γίνουν έφηβα η λέξη που χαρακτηρίζει τη φάση αυτή είναι το «αθόρυβα».

Μπορεί σήμερα που έχεις να κάνεις με όλα αυτά που μας κουράζουν, η λέξη αθόρυβα και ησυχία να είναι αυτή που αναζητάς, όμως σε λίγο θα σου λείπει αυτός ο μικρός άνθρωπος που γύρναγε μες τα πόδια σου λίγα χρόνια πριν. Δεν το λέω για να μας γεμίσω τύψεις όλους εμάς που σήμερα είμαστε πτώμα από την κούραση και θέλουμε λίγο χρόνο και λίγο χώρο ιδιωτικό αλλά γιατί είναι μια πραγματικότητα από την οποία κανείς μας δεν ξεφεύγει.

Οδηγός επιβίωσης για εξαντλημένους γονείς και πότε είπαμε ότι τελειώνουν τα terrible two;

Tips για να οργανώσεις τις διακοπές και θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

τι να πάρω μαζί στις διακοπές με το παιδί
Pexels
  1. Ξέχνα για λίγο το πρόγραμμα. Το ξέρω ότι στα παιδιά αρέσουν οι ρουτίνες και θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει μετά. Σε πόση ώρα θα φάμε παγωτό, πότε θα πάμε στο λούνα παρκ κλπ. Αλλά οι διακοπές έχουν το απίστευτο καλό ότι συνήθως δεν έχετε ραντεβού με κανέναν, δεν βιάζεστε να προλάβετε τίποτα εκτός ίσως από το καράβι για να πάτε στο νησί. Απολαύστε αυτην την ευκαιρία να είστε όλοι λίγο πιο ανέμελοι για λίγο και αυτό ξεκινάει από εσάς. Βγείτε εκτός προγράμματος σε όλα, είναι μόνο για λίγο και θα είναι αυτό που θα θυμάται όταν θα γυρίσετε στη βάση σας.
  2. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν. Τα παιδιά θα έρθουν να σου πουν βαρέθηκα, τι να κάνω τώρα, δώσε λίγο το κινητό να παίξω. Είναι στο χέρι σου να υπάρχουν επιλογές από παιχνίδια και το κινητό να μην είναι μέσα σε αυτές. Αν είσαι εσύ με το βιβλίο στο χέρι θα θέλει και εκείνο να πάρει ένα βιβλίο να διαβάσει. Δεν χρειάζεται να προτείνεις εσύ συνεχώς ιδέες αν έχεις μαζί στην τσάντα των παιδιών αρκετά παιχνία, μπλοκ ζωγραφικής, υλικά. Ακόμα και τίποτα να μην έχεις, με το ποτήρι του καφέ που τελείωσε ή ένα μπουκάλι μπορεί να φτιάξει παιχνίδι με την άμμο στη θάλασσα που θα κρατήσει για ώρες.
  3. Μερικά παιδιά έχουν θέμα με τον ύπνο και όσο και αν παίξουν όλη μέρα και πάλι δεν κουράζονται σχεδόν ποτέ για να αναζητήσουν το κρεβάτι τους. Αφού αποδεχτούμε το γεγονός ότι στις διακοπές αλλάζει και το περιβάλλον του παιδιού μπορούμε να μην το πιέσουμε να κοιμηθεί, να του διαβάσουμε ένα παραμύθι, να του πούμε εμείς ιστορίες ή να το αφήσουμε να διαβάσει μέχρι να κοιμηθεί μόνο του.
  4. Μην τρελαίνεστε με τα άπειρα outfit. Τα παιδιά θέλουν κάτι άνετο ώστε να μπορούν να παίξουν. Αν φορέσεις στο παιδί μια άνετη βερμούδα και ένα μπλουζάκι για να μπορεί να παίξει όπου και όποτε θέλει χωρίς να σκέφτεται ότι θα λερωθεί, θα είναι ευτυχισμένο. Και φυσικά ας λερωθεί! Μην ασχολείστε με πράγματα που φτιάχνονται.
  5. Διδάξτε του πώς να τιμά τα όρια τα δικά του και των άλλων. Είμαστε μονίμως διαθέσιμοι σε απορίες, απαιτήσεις, βοήθεια όπου χρειαστούν, αλλά κάποιες στιγμές χρειαζόμαστε ξεκούραση. Ακόμα και αν πχ τα παιδιά μας δεν θέλουν να κοιμηθούν το μεσημέρι, είναι καλό να γνωρίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι κουράζονται και θέλουν να φορτίσουν τις μπαταρίες τους την ώρα του μεσημεριού. Είναι σπουδαίο όταν έρχεται το πρώτο καλοκαίρι που εσύ κλείνεις για λίγο τα μάτια σου και εκείνο είναι εκεί κοντά σου και παίζει ήσυχα χωρίς να είσαι από πάνω του συνεχώς.
  6. Φτιάξτε τις αναμνήσεις των φετινών διακοπών. Είτε με scrapbooking, δηλαδή ένα τετράδιο που θα είναι αφιερωμένο στις φετινές διακοπές και θα έχει μέσα από αποκόμματα από εισιτήρια, κοχύλια, αγριολούλουδα και φωτογραφίες που θα τραβήξει το παιδί μέχρι μικρές ατάκες και inside jokes και τα highlights των διακοπών. Αφήστε το παιδί να επιμεληθεί το ημερολόγιο αυτό και αφήστε το να γίνει εκείνο ο εκδότης του. Θα βρει μια τέλεια ασχολία που θα εξάψει την δημιουργικότητά του και θα το κάνει να ψάχνει θησαυρούς για να βάλει μέσα σε αυτό ώστε να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση.
  7. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο και απλώς απόλαυσε τις μοναδικές αυτές στιγμές!

Πώς μπορείς να κρατήσεις για πάντα “ζωντανά” τα milestones της ζωής του παιδιού σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News