Κάθε αρχή και δύσκολη και για να είμαστε ειλικρινείς στα περισσότερα παιδιά το σχολείο δεν αρέσει. Λίγο το γεγονός ότι το βλέπουν σαν υποχρέωση, λίγο που το διάβασμα δεν τους είναι επίσης ευχάριστο, ακούμε συχνά τους μαθητές να λένε ότι μισούν το σχολείο και να γκρινιάζουν κάθε Σεπτέμβρη για τη νέα σχολική χρονιά. Όμως, υπάρχει τρόπος να αγαπήσει το παιδί το σχολείο; Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;

Φυσικά και υπάρχει τρόπος και ως γονιός μπορείς να παίξεις καθοριστικό ρόλο στο να συμβεί αυτό, αν και δεν εξαρτάται μόνο από σένα, αλλά και από το ίδιο το σχολείο. Ωστόσο, πριν πούμε το πώς να αγαπήσει το σχολείο, ας θέσουμε αρχικά ένα άλλο ερώτημα.

Γιατί τα παιδιά μισούν το σχολείο και το βαριούνται;

Αν το σκεφτείς καλά καλά, ένα παιδί θα έπρεπε να περνάει ευχάριστα στο σχολείο, να μαθαίνει καινούργια, ενδιαφέροντα πράγματα, να κάνει φίλους, να διασκεδάζει μαζί τους, να εξερευνά νέα θέματα, να ακούει απόψεις, ιδέες και να προβληματίζεται. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συντελέσουν ώστε το σχολείο να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για κάθε παιδί. Όμως, όχι απλά αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αντιθέτως είναι τέτοια η εκπαιδευτική διαδικασία που κάνει σχεδόν κάθε μαθητή να βαριέται. Οι εξετάσεις και οι βαθμοί γίνονται έμμονη ιδέα τη στιγμή που η επίδοση είναι συνεχώς στο επίκεντρο.

Και μπορεί να μην είναι δυνατόν να αλλάξεις αυτό που συμβαίνει μέσα στην τάξη του σχολείου, όμως ως γονιός μπορείς να επηρεάσεις θετικά το παιδί σου ώστε να αγαπήσει τη διαδικασία της μάθησης και να δει το σχολείο με άλλο μάτι.

Πώς να αγαπήσει το παιδί το σχολείο; Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;

Η προσπάθεια να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το σχολείο πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο είναι καθοριστική. Αν δεν μάθεις στο παιδί σου να αγαπά τα βιβλία, να τα σέβεται, να μην τα σκίζει, τότε δε θα αγαπήσει το σχολείο και κανένα είδος εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά δεν μισούν το σχολείο σαν κτήριο, αλλά τη μάθηση, τη διαδικασία στην οποία πρέπει να μπουν για να διαβάσουν και να μάθουν κάτι. Αν πετύχεις το να κατανοήσει το παιδί σου την αξία του βιβλίου, ακόμα και του παιδικού ή του παραμυθιού όταν είναι μικρό, τότε είσαι σε ένα καλό δρόμο.

αγαπήσει το παιδί το σχολείο
Pexels

Μην μπαίνεις στη διαδικασία να το κρίνεις από τους βαθμούς. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που οι γονείς κάνουν είναι να χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους με βάση τους βαθμούς τους. Έγραψε 5 στα μαθηματικά, άρα δεν είναι καλός μαθητής. Βγήκε εκτός θέματος ή δεν απάντησε στο τεστ της ιστορίας, άρα δεν διάβασε. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ πόσο δύσκολο είναι για το παιδί σου να μάθει όλα αυτά τα μαθήματα απ’ έξω; Μήπως χρειάζεται κάποια βοήθεια στο σπίτι; Μήπως τα μαθαίνει παπαγαλία και μετά από λίγο τα ξεχνά; Μήπως ο τρόπος διαβάσματος που εφαρμόζει δεν αποδίδει; Μήπως κάτι στην τάξη του αποσπά την προσοχή; Μπορούν να συμβαίνουν πάρα πολλές περιπτώσεις γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όμως το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην χαρακτηρίσεις το παιδί σου και να μην του προσάψεις ευθύνες πριν καν μάθεις τι συμβαίνει. Στην τελική μπορεί απλά να είναι ερωτευμένο και να μην συγκεντρώνεται στο διάβασμα. Οι βαθμοί δε θα καθορίσουν τη ζωή του και είναι πιο σημαντικό να καταλάβει την αξία της μάθησης από το να παίρνει συνέχεια καλούς βαθμούς ή να είναι απουσιολόγος.

Σε συνέχεια του παραπάνω θα σου πω επίσης να μην συγκρίνεις το παιδί σου με τους συμμαθητές ή τα αδέρφια του ή ακόμα χειρότερα με εσένα στην ηλικία του. Είναι πραγματικά άσχημο να νιώθει το παιδί ότι συγκρίνεται με τα υπόλοιπα ή ότι πρέπει να διαβάσει επειδή το κάνουν και τα άλλα παιδιά. Είναι μία λανθασμένη τακτική που καλό είναι να μην ακολουθήσεις, γιατί έτσι σίγουρα θα μισήσει το σχολείο. Οπότε εκφράσεις του τύπου “Κοίτα τι καλή μαθήτρια που είναι η Αννούλα” ή “Να ο Γιώργος είχε διαβάσει για το τεστ, εσύ γιατί όχι” τις αποφεύγουμε.

Το παιδί σου θα γίνει επιμελής μαθητής μόνο αν συνδέσει στο μυαλό του το σχολείο με θετικά πράγματα, όπως τη χαρά, την ελευθερία, τη δημιουργικότητα, το μεράκι. Ο φόβος της αποτυχίας, η υποχρέωση του διαβάσματος, ο τρόμος της τιμωρίας και της επίπληξης, αλλά και η μονοτονία του τρόπου εκπαίδευσης δεν χρειάζεται να κυριαρχούν στο μυαλό του, ειδικά σε μικρή ηλικία, όπως στο Δημοτικό. Και είναι πραγματικά πολύ όμορφο να διαβάζει ένα παιδί επειδή όντως το θέλει κι όχι επειδή του το επιβάλλει κάποιος ή το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον

αγαπήσει το παιδί το σχολείο
Pexels

Μην ξεχνάς, βέβαια, και κάτι πολύ σημαντικό! Για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο πρέπει να το αγαπήσεις κι εσύ πρώτα. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα πρότυπα παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή κάθε παιδιού και η γνώμη του γονιού σίγουρα μετράει. Αν συχνά απαξιώνεις το σχολείο, την εκπαίδευση και την όλη διαδικασία μπροστά στο παιδί σου, τότε μην περιμένεις να κάνεις κάτι άλλο και αυτό στη συνέχεια. Αν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις ότι το σχολείο είναι σημαντικό, τότε πώς θα πείσεις το παιδί σου; Μήπως όλα ξεκινούν και από εσένα τελικά;

Μην καταπιέσεις ποτέ το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία και να διαβάσει. Μην το δωροδοκήσεις για να γίνει καλός μαθητής και φυσικά μην του κόψεις τα φτερά αν βλέπεις ότι έχει κλίση στις τέχνες, στον αθλητισμό ή σε μια εξωσχολική δραστηριότητα κι όχι στο διάβασμα του σχολείου. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Μπορείς απλά να του δείξεις τον δρόμο και να ακολουθήσει αυτό την καλύτερη τακτική από μόνο του.

Αν το παιδί κατανοήσει την αξία της μάθησης, τότε όχι μόνο δε θα μισεί το σχολείο, αλλά και δε θα θεωρεί ότι η μόρφωση περιορίζεται στον χώρο του σχολείου και πως στα 18 το ταξίδι της εκπαίδευσης τελειώνει. Νομίζω πως αυτό τελικά είναι το μυστικό της επιτυχίας και οι βάσεις είναι καλό να θέτονται όσο νωρίτερα γίνεται!

Το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να το βοηθήσεις πραγματικά ως γονιός

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News