Πολλοί λένε ότι σε μια οικογένεια, όταν δεν είναι ευτυχισμένη η μαμά, δεν είναι κανένας ευτυχισμένος. Και αυτό κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, αφού τα μωράκια απορροφούν τα συναισθήματα των γονιών τους και φυσικά και το άγχος τους. Πώς επηρεάζει, λοιπόν, το μητρικό άγχος τη σχέση μητέρας και παιδιού;

Τα μωρά μαθαίνουν νέα πράγματα με πολύ γρήγορο ρυθμό και γι’ αυτό μερικές φορές τα παρομοιάζουμε με σφουγγάρια! Απορροφούν πληροφορίες απ’ τον περίγυρό τους ενώ απορροφούν και τα συναισθήματα.

Η ψυχολογία της νέας μαμάς: «Περιμένοντας το πρώτο μου παιδί»

Όταν η μητέρα ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού της, παίρνει ικανοποίηση απ’ την δική του ικανοποίηση. Εάν το μωρό είναι στρεσαρισμένο, έχει η μητέρα ένα αίσθημα δυσφορίας.

Σήμερα, οι μητέρες παρουσιάζουν συχνά αυξημένο μητρικό άγχος. Εκτός απ’ την φροντίδα του μωρού, η μητέρα σήμερα φροντίζει για πολλά παραπάνω έργα και συχνά αναγκάζεται να αφήσει και κάποιον άλλον να φροντίσει το παιδί της, κάτι που την κάνει να αγωνιά και να νιώθει ενοχές.

  • Ποιες είναι, όμως, οι επιπτώσεις του άγχους της μητέρας;
  • Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του δεύτερο γονέα;
  • Πώς θα μπορέσει μια μητέρα να διαχειριστεί το άγχος της;
  • Πώς θα καταλάβουμε ότι το μωράκι μας είναι στρεσαρισμένο;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει η Μαρία Γιαννοπούλου Ιδρυτικό Μέλος του allaboutparents.gr | Positive Parenting, Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc- Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt- PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου, στο άρθρο της με τίτλο «Μητρικό άγχος: Πώς επηρεάζει τη μοναδική σχέση μητέρας – παιδιού», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News