Πριν λίγους μήνες είχα γράψει ένα αντίστοιχο άρθρο για τους γιους μας. Μεγαλώνοντας αυτόνομους γιους ήταν ο τίτλος του και η αλήθεια είναι ότι όταν το έγραφα ήμουν λίγο έξω από αυτό, σαν να είμαι ένας παρατηρητής που βλέπει τη ζωή των αγοριών μας. Αντίθετα σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο για τις κόρες μας και πώς να μεγαλώσουμε κορίτσια με αυτοπεποίθηση είμαι περισσότερο ταυτισμένη, σαν να είναι προσωπική μου υπόθεση. Σαν να αφορά και εμένα. Με αφορμή την ημέρα εξάλειψης της κακοποίησης των κοριτσιών ψάχνω να βρω πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα κορίτσια μας και να τα προφυλάξουμε από τους κινδύνους που καραδοκούν εκεί έξω.

διδάξεις στην κόρη
Pexels

Τα μικρά μας κοριτσάκια

Δεν ξέρουμε πώς να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας, τα παιδιά δεν έρχονται με manual οδηγιών, ψάχνουμε, διαβάζουμε, ρωτάμε γιατρούς και ειδικούς. Η ανατροφή των παιδιών μας και όλη αυτή η ευθύνη που κουβαλάμε όλοι εμείς που αποφασίζουμε να γίνουμε γονείς είναι τεράστια. Πώς να πετάξεις στα σκουπίδια όλα εκείνα που έμαθες τόσα χρόνια και μπορεί να ήταν λάθος. Πώς να μην αναπαράγεις τα λάθη με τα οποία μεγάλωσες εσύ και είναι σφηνωμένα στο υποσυνείδητό μας σαν μόνη επιλογή; Πώς να χαράξεις νέο δρόμο, τον σωστό;

Τα μικρά μας κοριτσάκια τόσο εύθραυστα αλλά παράλληλα και τόσο δυνατά. Σαν να έχουν μέσα τους μαγικές και υπερφυσικές δυνάμεις. Τα κορίτσια μας μπορούν! Όσο και αν θέλουμε να νομίζουμε ότι δεν μπορούν. Κάθε φορά που εμπιστευόμαστε τα κορίτσια μας τα βοηθάμε να γίνουν δυνατότερα. Έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθηση. Αυτός είναι ο πρώτος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν στον εαυτό τους και προχωρούν με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Έχοντας και προσφέροντας έτοιμες λύσεις και βρισκόμενοι σε επιφυλακή για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών, τους δείχνουμε πώς να ζητούν πάντα δεκανίκι. Πώς να διαλέγουν τον εύκολο δρόμο.

Τα 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας: Πώς η ανατροφή τους μπορεί να δείξει πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας

Δώσε το παράδειγμα

Κάθε φορά που δέχεσαι μια απαράδεκτη, κακοποιητική συμπεριφορά, δίνεις το μήνυμα ότι αυτό είναι οκ. Κάθε φορά που επιτρέπουμε κάτι που δεν δείχνει σεβασμό στο πρόσωπό μας, λαμβάνει αυτό το μήνυμα το παιδί. Ό,τι και αν του πούμε με τα λόγια, θα θυμάται τις εικόνες και τις επιλογές που διαλέξαμε. Όσο μεγάλο και αν είναι αυτό το βάρος για να το σηκώσουμε, είναι ένας τρόπος να πάρουμε και εμείς αυτό που αξίζουμε και αυτό που θέλουμε πραγματικά δείχνοντας το δρόμο στην κόρη μας.

Να θέλεις πάντα το καλύτερο για εσένα και να μην συμβιβάζεσαι. Έτσι της δείχνεις τον τρόπο του να επιλέγει πάντα με τον πήχη ανεβασμένο ψηλά. Δεν ήρθαμε εδώ για την μετριότητα, ούτε εμείς ούτε εκείνες!

Δώσε τα εφόδια και τα ερεθίσματα

Γυναίκες με ελάχιστα προσόντα, εφόδια και πλαίσια να τις στηρίζουν έφεραν αλλαγές σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί πίστεψαν ότι μπορούν. Δείξε τις γυναίκες αυτές και τα επιτεύγματά τους στην κόρη σου. Δώσε της έμπνευση και ερεθίσματα. Δώσε της φτερά για να πετάξει. Άσε την να διαλέξει το δρόμο της και υποστήριξε όσο μπορείς το ταξίδι της ζωής της.

Γιορτάζουμε την ημέρα κοριτσιού και ξαναδιαβάζουμε 5 αγαπημένα βιβλία για κορίτσια που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Τα καλά κορίτσια δεν κατοικούν εδώ

Μεγάλωσα με αυτήν την ταμπελίτσα φορεμένη στο λαιμό μου. Ήμουν πάντα το καλό κορίτσι, το ήσυχο, εκείνο που δεν μιλούσε, που δεν αντιδρούσε, που δεν ενοχλούσε. Το καλό κορίτσι που κατοικούσε μέσα μου επαναστάτησε εκεί γύρω στα τριάντα και επιτέλους μίλησε. Και όταν βρήκε τη φωνή του δεν σταμάτησε να μιλά. Ευτυχώς! Έπρεπε να βιώσω κάποιες καταστάσεις για να γίνω αυτή που έγινα σήμερα, αυτός ο άνθρωπος. Θα ήθελα αυτήν την ταμπέλα του καλού κοριτσιού να την έχω πετάξει από παιδί.

Θα ήθελα να έχω θάρρος όταν ήμουν στο δημοτικό, όταν ήμουν έφηβη, όταν ήμουν 20. Μην μιλάς για καλά κορίτσια, σε παρακαλώ, μην βάζεις αυτές τις ταμπέλες στην κόρη σου και μην την αφήνεις να συμβιβάζεται για να μην χάσει την ταμπέλα του καλού κοριτσιού. Πάντα να μιλάς για τη συμπεριφορά, όχι για τον άνθρωπο!

Τα καλά κορίτσια δεν λένε πάντα «Ναι»! Δεν σε κάνει καλό κορίτσι το γεγονός ότι δεν μπορείς να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου, να χαράξεις τα όριά σου όταν κάτι δεν σε εκφράζει. Να τη φωνάζεις τη γνώμη σου δυνατά κοριτσάκι μου! Και ας μη σε θεωρούν πια καλό κορίτσι.

Και αν ρωτάς αν μπορούν να μεγαλώσουν τα κορίτσια με αυτοπεποίθηση και βέβαια μπορούν!

Όταν φύγεις από το παιδικό σου δωμάτιο

Ελπίζω να έχεις μάθει να φεύγεις από εκεί που δεν σε σέβονται, ελπίζω να ξέρεις ότι μπορείς να υψώσεις το ανάστημά σου όταν βιώνεις μια αδικία σε βάρος σου. Ελπίζω να σέβεσαι τους ανθρώπους και τον εαυτό σου και να μην επιτρέπεις σε κανέναν να καταχραστεί τα δικαιώματά σου και τα όριά σου. Όταν πια θα έχεις πετάξει από το σπίτι μας και θα χαράζεις τη δική σου πορεία σε αυτόν τον κόσμο θέλω να ξέρεις ότι η ευτυχία σου δεν εξαρτάται από κανένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα, ότι εσύ είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία σου και μόνο.

Εύχομαι να μάθεις ότι εκεί έξω δεν υπάρχει μόνο σκοτάδι, κακία και ανταγωνισμός. Ότι υπάρχει το φως που όταν απλωθεί γύρω μας είναι αρκετό να φωτίσει όλα τα σκοτάδια! Mαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά, εύχομαι να γίνεις ένας άνθρωπος που θα υποστηρίζεις τους ανθρώπους να βγάλουν το φως από μέσα τους.

Να είσαι δυνατή και να απολαύσεις το ταξίδι της ζωής σου με τόλμη, πάθος και αγάπη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News