Αν έχεις ένα παιδάκι εκεί γύρω στα πέντε ή έξι ίσως ήρθε η ώρα να μάθει πώς να δένει μόνο του τα κορδόνια του. Συνήθως για λόγους ευκολίας εμείς οι γονείς αγοράζουμε παπούτσια με velcro για τα παιδιά για να μην έχουμε να δένουμε συνεχώς κορδόνια. Πώς όμως μαθαίνω στο παιδί να δένει τα κορδόνια του; Πώς μπορούμε να το κάνουμε σαν παιχνίδι; Το TikTok για άλλη μια φορά θα μας βοηθήσει σε αυτό.

μεγαλώσεις ένα χαρούμενο παιδί
Gabriel Baranski/Unsplash

Μαθαίνω στο παιδί να δένει τα κορδόνια

Υπάρχουν κάποιες νηπιαγωγοί που μαθαίνουν οι ίδιες στα παιδιά πώς να δένουν τα κορδόνια τους με μια πολύ εύκολη μέθοδο, οπότε εμείς οι γονείς το βρίσκουμε έτοιμο. Στην περίπτωση που δεν γίνει αυτή η δουλειά στο σχολείο πρέπει εμείς να βρούμε έναν τρόπο να το δείξουμε στο παιδί .

Η δασκάλα της κόρης μου όταν πήγαινε νήπιο μας είχε ζητήσει ένα κορδόνι και τους είχε μάθει πολύ εύκολα το δέσιμο των κορδονιών σχεδιάζοντας ένα παπούτσι σε ένα χαρτόνι ανοίγοντας τρύπες όπου περνά το κορδόνι σαν να ήταν ένα αληθινό παπούτσι. Αυτό το μοντέλο την είχε βοηθήσει πολύ και έτσι το έμαθε εύκολα και γρήγορα στο σχολείο. Ο γιος μου δεν το έμαθε στο σχολείο οπότε ήρθε η σειρά μου να του το δείξω.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να παίζει στην αλάνα της γειτονιάς; 7 παιχνίδια που θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και μαθαίνουν εύκολα πράγματα. Υπάρχει μια έρευνα που λέει ότι παιδιά όταν καλούνται να μάθουν κάτι, αν αυτό γίνει σε μορφή παιχνιδιού, το μαθαίνουν είκοσι φορές πιο γρήγορα και εύκολα.

Ψάχνοντας λοιπόν βιντεάκια στο TikTok, αναζητούσα να βρω κάποιο που να έχει μέσα τη μέθοδο που είχε μάθει η κόρη μου και της είχε φανεί εύκολο, με το χαρτόνι και το κορδόνι δηλαδή και ευτυχώς κάποιος άλλος το είχε σκεφτεί και το είχε κάνει!

Το παιδί μου δεν πήρε πρόσκληση για το πάρτι – 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτήν την δυσάρεστη στιγμή

Η επανάληψη είναι μητέρα της κάθε μάθησης

Αν θες μπορείς να κάνεις αυτή τη μέθοδο ή όποια άλλη ταιριάζει στο παιδί σου, τα βιντεάκια στο TikTok είναι γρήγορα με χαρούμενους ήχους και τραβούν την προσοχή των παιδιών μας. Δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου ειδικά αν μέσα από αυτά μαθαίνεις κάτι που δεν ξέρεις.

Αφού φτιάξετε το χαρτόνι, δώστε στο παιδί το κορδόνι ώστε να το περάσει από τις τρύπες και να εξασκήσει έτσι και τη λεπτή κινητικότητα, βοηθούν πολύ στη γραφή αυτές οι ασκήσεις. Στη συνέχεια εξασκείστε την μέθοδο που είδατε στο βιντεάκι. Κάντε πολλές επαναλήψεις μέχρι να γίνει μια μηχανική κίνηση χωρίς να το σκέφτεται. Θα χρειαστεί υπομονή και αρκετές επαναλήψεις στη διαδικασία αλλά όταν το μάθει θα θέλει να δένει κορδόνια συνεχώς.

Κάθε φορά που το παιδί μας κάνει κάτι για πρώτη φορά αισθάνεται ότι κατέκτησε κάτι. Θυμήσου πόσο πολύ χάρηκες όταν έμαθες να δένεις μόνος σου τα κορδόνια σου. Πάνε πολλά χρόνια από τότε και μπορεί να έχουν θολώσει οι μνήμες αλλά μπορεί κάνοντάς το με το παιδί να θυμηθείς κάτι από αυτό. Καλή επιτυχία στα μικρά παιδάκια μας που τώρα μαθαίνουν να δένουν τα κορδόνια τους!

Όταν ο προπονητής των παιδιών μας, είναι και ο προπονητής της ζωής τους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News