Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και απολαμβάνουν την ευκαιρία να είναι χρήσιμα στο σπίτι. Μία από τις βασικότερες αρχές που φροντίζουμε να τους μεταδώσουμε είναι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Τι γίνεται όμως με το σεβασμό και την αγάπη για το περιβάλλον; Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν;

Είναι φθηνότερο να κάνεις μπάνιο ή ντους; 4 καθημερινές συνήθειες που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς σου στα ύψη

Εξοικονόμηση ενέργειας και παιδί: Πώς να καλλιεργήσεις στα παιδιά τον σεβασμό προς το περιβάλλον

Είναι σημαντικό να συζητήσεις με τα παιδιά τις ανησυχίες τους και επιπλέον να τους μάθεις καθημερινές συνήθειες που εξοικονομούν ενέργεια. Τα παιδιά άλλωστε παραδειγματίζονται και ακολουθούν τις συμπεριφορές των μεγαλύτερων με τους οποίους συναναστρέφονται καθημερινά.

Εκπαίδευσε τα παιδιά σου

Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να μάθουν για τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο, αλλά μπορείς να ενισχύσεις και εσύ τη διδασκαλία τους, δείχνοντάς τους τρόπους που μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι. Παρατήρησε τις συσκευές που βρίσκονται στο χώρο και εξήγησέ τους τις πηγές ενέργειας. Καταλαβαίνουν την έννοια των πεπερασμένων πόρων; Από πού προέρχεται το αέριο και η θερμότητα; Πώς φτάνει στο σπίτι σας; Θα μπορούσατε να εξερευνήσετε τις απαντήσεις αυτές μαζί σαν οικογένεια.

Κάνε τη διαδικασία της εκμάθησης διασκεδαστική

Πέρνα μαζί τους από κάθε δωμάτιο του σπιτιού και συζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Ζήτησέ τους να καταγράψουν ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσει όλη η οικογένεια, ακόμη και να αναθέσετε εργασίες σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας. Αυτό θα τους διδάξει να είναι υπεύθυνα και είναι πιο πιθανό με αυτόν τον τρόπο να ακολουθήσουν τους κανόνες. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορείς να δημιουργήσεις έναν πίνακα επιβράβευσης και να τους δίνεις ένα μικρό βραβείο στο τέλος της εβδομάδας, εάν ακολουθήσουν τους κανόνες. Μπορείς επίσης να τους ζητήσεις να σου επισημαίνουν όταν εσύ σπαταλάς ενέργεια – θα το λατρέψουν!

Η ανακύκλωση δεν είναι η μόνη λύση! 10 καθημερινοί τρόποι να γίνεις πιο eco-friendly και να συμβάλεις στην προστασία του πλανήτη

Μία λίστα με εύκολες συνήθειες για να τους διδάξεις

Μία απλή λίστα θα δώσει στα παιδιά ευχαρίστηση όταν ακολουθούν τους κανόνες. Σημαντικό είναι να βεβαιωθείς πρώτα πως οτιδήποτε τους ζητήσεις είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

  • Μείωση του χρόνου επί της οθόνης. Ενθάρρυνέ τα να παίξουν περισσότερο με πλαστελίνη, να κάνουν παζλ και να διαβάσουν βιβλία.
  • Άφησέ τους να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και το χειμώνα. Αν κάνει κρύο, φρόντισε να τα ντύσεις καλά με παλτό και μπότες και άφησέ τα να τρέξουν.
  • Εάν οι ηλεκτρονικές τους συσκευές δεν χρησιμοποιούνται, δίδαξέ τους να τις απενεργοποιούν.
  • Ενθάρρυνε τα παιδιά να σβήνουν τα φώτα και να κλείνουν τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Δημιούργησε ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να κάνει το πιο σύντομο ντους – ενώ εξακολουθεί να είναι καθαρός, φυσικά.
  • Δίδαξέ τους να μην αφήνουν την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή.
  • Πρέπει να κλείνουν τη βρύση ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Χαλάει η μπαταρία αν φορτίζεις το κινητό όλο το βράδυ; 9+1 μύθοι για το κινητό που συνεχίζεις να πιστεύεις μέχρι σήμερα!

Στα παιδιά αρέσει να νιώθουν χρήσιμα, ειδικά αν μάθουν ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στον πλανήτη, κάτι που είναι καλό για το μέλλον τους. Να είσαι σίγουρη πως η εξοικονόμηση ενέργειας από τα παιδιά, είναι μία επένδυση για το μέλλον ολόκληρης της γενιάς του. Γιατί «η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News