Το δικό σου παιδί διαβάζει μόνο του ή μαζί σου; Κάθεσαι πάνω από το κεφάλι του κάθε φορά για να κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο; Μήπως πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει; Και τελικά είναι κακό αν το παιδί διαβάζει με τους γονείς;

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δεν στρώνονται εύκολα να διαβάσουν και χρειάζονται λίγο – πολύ έναν άνθρωπο πάνω από το κεφάλι τους για να ανοίξουν τα βιβλία. Και δεν είναι, βέβαια, και λίγοι οι γονείς που ασχολούνται με τις ώρες με το διάβασμα των παιδιών τους και αναλώνονται στο να κάθονται στο γραφείο μαζί τους. Η τακτική αυτή είναι πολύ συνηθισμένη, όμως όχι και η καλύτερη τελικά.

Είναι κακό αν το παιδί διαβάζει με τους γονείς;

Οι ειδικοί τονίζουν στους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι ρόλοι γονιού και παιδιού – μαθητή δεν πρέπει να συγχέονται. Αυτό δεν σημαίνει πως αν χρειαστεί κάτι το παιδί σου δε θα είσαι εκεί, δε θα του λύσεις την απορία ή δε θα του κρατήσει το βιβλίο να σου πει την ιστορία, όμως σίγουρα δε θα του γράψεις την έκθεση και δε θα κάτσεις όλη την ώρα στο γραφείο μαζί του, ώστε να συγκεντρωθεί.

παιδί διαβάζει με τους γονείς
Freepik

Εννοείται πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τις δικές του ανάγκες, όμως είναι βέβαιο πως το παιδί δεν πρέπει να μένει αμέτοχο στην εκπαιδευτικό διαδικασία, αφήνοντας το γονιό να λύνει τις ασκήσεις και να κάνει τα μαθήματά του.

Αν ούτε το δικό σου παιδί διαβάζει μόνο του δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, αλλά ούτε και να πάρεις εσύ τον ρόλο του μαθητή. Ο λόγος; Έτσι το παιδί δε θα ωριμάσει, δε θα μάθει να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και να τις φέρνει εις πέρας και συνεπώς να είναι και υπεύθυνο.

Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;

Αφενός, όπως είπαμε, είναι σημαντικό να είσαι κοντά στο παιδί σου, αν χρειαστεί κάτι, χωρίς να σημαίνει πως όσες ώρες διαβάζει θα είσαι μες το δωμάτιο και θα το επιβλέπεις. Μέχρι να σιγουρευτείς ότι όντως διαβάζει συστηματικά κάθε μέρα μπορείς να το ρωτάς αν χρειάζεται κάτι, να του κρατάς το βιβλίο σε μερικά μαθήματα και να είσαι εκεί, αλλά μεγαλώνοντας ο στόχος είναι να αυτονομείται όλο και περισσότερο.

Αφετέρου, είναι σημαντικό να φροντίσεις ώστε ο χώρος που διαβάζει να είναι καθαρός και οργανωμένος, όχι ακατάστατος, ώστε να συγκεντρωθεί. Κατά προτίμηση αυτός ο χώρος να είναι σταθερός, όπως και η ώρα που θα ξεκινάει το διάβασμα καθημερινά. Οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή, όπως το κινητό, δεν πρέπει να βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο.

Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον

παιδί διαβάζει με τους γονείς
Pexels

Κι αν τελικά το παιδί δεν διαβάσει και πάλι;

Αυτό που έχω να σου πω ως καθηγήτρια είναι ότι δεν πρέπει να αγχώνεσαι. Αν για κάποιον λόγο το παιδί σου δεν στρωθεί στο διάβασμα, τότε εννοείται πως δε θα κάτσεις εσύ να του λύσεις τις ασκήσεις και να του γράψεις τις εκθέσεις. Το παιδί πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο και να έρχεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες των πράξεών του. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοί του ξέρουν πολύ καλά πώς να διαχειριστούν τις περιπτώσεις αυτές που το παιδί δεν διαβάζει.

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σου, ώστε να ενημερώνεσαι για την πρόοδό του και να μαθαίνεις τελικά αν όντως διαβάζει ή κάνει πως διαβάζει. Επίσης, είναι αυτοί που μπορούν να κρίνουν και να σου πουν πόσο διάβασμα χρειάζεται και τι στόχους πρέπει να θέσει στο εκάστοτε μάθημα, ώστε να πετύχει. Σε κάθε περίπτωση, αν παιδί δεν ασχοληθεί με το διάβασμα είτε για μια μέρα είτε για πολλές μέρες δεν επωμίζεσαι εσύ τις ευθύνες, αλλά το παιδί σου κι αυτό ώστε να μάθει να είναι υπεύθυνο με τις υποχρεώσεις του, γι’ αυτό σταμάτα να νιώθεις ενοχές ως γονιός.

3 πρωτότυπα tips για να γίνει το διάβασμα πιο ευχάριστο για το παιδί σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News