Κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του γεύση, τη δική του μυρωδιά αφρόλουτρου και αντηλιακού. Το βιβλίο που στις σελίδες του θα βρεις για σελιδοδείκτη το κομμένο απόκομμα από το εισιτήριο του πλοίου, κόκκους άμμου και αλατισμένες σελίδες που στέγνωσαν με τον αέρα. 

Κάθε καλοκαίρι είναι διαφορετικό και αν κάτσεις να αναλογιστείς τα καλοκαίρια που έζησες ως σήμερα θα δεις πώς από ένα μικρό παιδάκι που κάποτε καθόταν κάτω από την ομπρέλα με το ψάθινο καπέλο με τα κερασάκια και έπαιζε αμέριμνο με τα κουβαδάκια του, έγινες η έφηβη που αναζητούσες την προσοχή του όμορφου της παραλίας. Στην τσάντα σου έβρισκες το νέο τεύχος της Σούπερ Κατερίνας με τιπς για «το πώς να βάψεις τα μάτια σου με τον τρόπο που προστάζει η μόδα».

Μετά ήρθε το πρώτο καλοκαίρι ως ζευγάρι. Και τότε ήταν που έψαχνες να βρεις την ξαπλώστρα που βρίσκεται μακριά από τα πιτσιρίκια, γιατί ήθελες την ησυχία σου.

Και τώρα στη δική σου ξαπλώστρα βρίσκεται ένα πιτσιρικάκι και ξαφνικά γίνεσαι εσύ αυτός που δεν θέλουν να κάτσουν δίπλα σου. Γιατί η ζωή κάνει κύκλους και εκεί που έπαιζες με την άμμο και την πλάτη πασαλειμμένη με ένα παχύ στρώμα αντηλιακού, είσαι ο γονιός και κυνηγάς τον Γιωργάκη να του βάλεις το καπέλο, να τον παστώσεις με το αντιηλιακό το πενηντάρι και να τον ταΐσεις το ροδάκινο στο στόμα για να μην λερωθεί.

Θα δεις τις ξαπλώστρες με τα παιδιά σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αν έχεις όρεξη για παρατήρηση. Δηλαδή, οικογένεια με μαμά-μπαμπά παιδιά, γιαγιά και παππούς με παιδιά, μαμά με παιδιά και μπαμπάς με παιδιά ή και μπορεί και όλοι αυτοί μαζί. Κάθε κατηγορία και διαφορετική νοοτροπία, όπως και κάθε άνθρωπος. Δεν μπορείς να τους βάλεις σε ένα τσουβάλι τους ανθρώπους.

οικογένεια στην παραλία
Unsplash/ Sarah Louise Kinsella

Μια σύγχρονη οικογένεια στην παραλία

Έτυχε να είμαι μια μέρα δίπλα σε μια ξαπλώστρα με δύο παιδάκια και τον μπαμπά τους. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που τα πιτσιρίκια άρχισαν να πετούν άμμο το ένα στο άλλο. Ο μπαμπάς θύμωσε, τους έκανε παρατήρηση δύο φορές αλλά εκείνα συνέχισαν να το κάνουν, τότε τους είπε σηκωθείτε να φύγουμε. Έμοιαζε πολύ αποφασισμένος αλλά και ήρεμος, χωρίς να έχει χάσει την υπομονή του. Τα παιδιά του τον παρακαλούσαν να μείνουν, ότι θα σταματήσουν , κλπ αλλά εκείνος ήταν αμετακίνητος. Τελικά ο μπαμπάς πείστηκε μόνο όταν εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός μια μεγάλη κυρία από τις πίσω ξαπλώστρες και του είπε «μην είσαι τόσο άδικος» και «είναι παιδιά» κλπ.

Βλέποντας ως παρατηρητής το σκηνικό δεν πίστευα ότι θα άλλαζε τόσο γρήγορα άποψη. Τελικά τα παιδιά έπαιξαν όμορφα σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία και τέλος καλό, όλα καλά!

Unsplash/ Sarah Louise Kinsella
Pexels

Χρειάζονται όρια τα παιδιά, όπως και όλοι οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε ηλικία, να χαράζουμε τα δικά μας όρια ώστε να μην χάνουμε το δίκιο μας αλλά όπως και να το κάνεις χρειάζεται εξίσου και η ευελιξία! Είναι όμορφο να είσαι ένας ευέλικτος άνθρωπος και να προσαρμόζεσαι σε όλες τις συνθήκες.

Ίσως στο έλεγε και εσένα η μαμά σου όταν ήσουν παιδί:

«Μην κάνεις αυτό που δεν σου αρέσει να σου κάνουν». Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ατάκα και πιστεύω ότι ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος αν το κάναμε όλοι αυτό. Ξεκινώντας με τα παιδιά μας.

Όταν ήμουν παιδί δεν μου άρεσε να μου μιλούν απότομα, να με μαλώνουν. Ήθελα να μου μιλάνε με ευγένεια και αυτό το θέλω και σήμερα. Το ίδιο αρέσει και στα παιδιά μου όπως νομίζω και στους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζουν, αν όχι σε όλους.

  • Κάθε φορά που χάνεις την υπομονή σου θυμήσου ότι αν πάρεις τρεις βαθιές ανάσες ή αν μετρήσεις μέχρι το δέκα σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα μετά από αυτό.
  • Τα παιδιά μας όπως και εμείς έχουμε συναισθήματα τα οποία πληγώνονται συχνά με απότομες συμπεριφορές.
  • Τον τελευταία καιρό έκανα μια υπέροχη διαπίστωση! Ότι όταν κάποιος μας μαλώνει ή μας προσβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλλει την “εξουσία” του με έντονο τρόπο κλπ, τότε εκείνος εκτίθεται και όχι εμείς που δεχόμαστε τα πυρά του. Ακόμα και αν υπάρχει και άλλος κόσμος μπροστά μόνοι τους εκτίθενται όχι, εμείς που είμαστε οι αποδέκτες.
  • Στη ζωή υπάρχουν κανόνες. Ξεκαθάρισε τους δικούς σου στους ανθρώπους γύρω σου όπως και ζήτα να μάθεις τους δικούς τους. Τι σας αρέσει και τι όχι, τι είναι αυτό που δεν επιτρέπεται και καθορίστε έτσι τα όριά σας, όσο δύσκολο και αν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τις ξεκάθαρες σχέσεις και κουβέντες.

Αν είσαι γονιός ενός παιδιού σήμερα εύχομαι να θυμάσαι ότι κρατάς το μέλλον αυτού του κόσμου στα χέρια σου. Με τον τρόπο που θα τους φερθούμε σήμερα θα πάρουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα αύριο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News