Κάθε παιδάκι σε κάποια φάση της ζωής του θα ζητήσει από το γονιό ένα κατοικίδιο. Η έμφυτη αυτή τάση δείχνει πόσο άρρηκτος είναι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώων. Και παρότι κάθε γονιός θέλει να κάνει το παιδί του χαρούμενο, το κεφάλαιο κατοικίδιο φαίνεται πάντα κάπως τρομακτικό. Οι ευθύνες και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν μία τέτοια απόφαση λειτουργούν αποτρεπτικά για την απόκτηση ενός ζώου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι κρίμα, γιατί τα κατοικίδια έχουν υπερβολικά πολλά οφέλη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

10 λόγοι που τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με σκύλο

Παιδιά και κατοικίδια: Τα πολλαπλά οφέλη από την συνύπαρξη με τα ζώα

Διδάσκουν το αίσθημα της ευθύνης

Εργασίες όπως η βόλτα με τον σκύλο ή ο καθαρισμός της κουνελοφωλιάς διδάσκει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα, ενώ ταυτόχρονα να τους δίνει μια αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τους άλλους.

παιδιά και κατοικίδια
Unsplash

Βοηθούν στη μάθηση

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στη μάθησή τους. Οι εκπαιδευτικοί συχνά χρησιμοποιούν ζώα (κυρίως σκύλους) ως μορφή θεραπείας στα σχολεία, για να βοηθήσουν τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που μπορεί να διστάζουν να διαβάσουν δυνατά στο σχολείο νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση διαβάζοντας με το κατοικίδιο δίπλα τους, αφού το βλέπουν ως τον φίλο που δεν θα τους επικρίνει.

Προσφέρουν συντροφικότητα

Τα κατοικίδια προσφέρουν συντροφιά στα παιδιά. Ανεξάρτητα από τη διάθεση που έχουν, βρίσκουν υποστήριξη και ασφάλεια στο κατοικίδιο τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανήσυχα ή αποτραβηγμένα.

Αν θες μία πιο ευτυχισμένη και πιο υγιή ζωή, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κατοικίδιο!

Κρατούν τις οικογένειες ενωμένες

Το να έχεις ένα κατοικίδιο βοηθά στη δημιουργία οικογενειακών δεσμών, καθώς τα ζώα είναι συχνά το επίκεντρο των οικογενειακών δραστηριοτήτων. Από τη βόλτα του σκύλου μαζί μέχρι την περιποίηση ή το τάισμα της γάτας, αυτές οι απλές αλλά ευχάριστες εργασίες επιτρέπουν σε όλους να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Unsplash

Ενθαρρύνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Από τη βόλτα με το σκυλί μέχρι το παιχνίδι με το κουνέλι της οικογένειας στον κήπο, το να έχεις ένα κατοικίδιο βοηθάει στον υγιεινό τρόπο ζωής των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να είναι έξω και να είναι δραστήρια.

Διδάσκουν τον κύκλο της ζωής

Αν και οι περισσότεροι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από σκληρές και δύσκολες καταστάσεις, το να υπάρχει ένα κατοικίδιο επιτρέπει στα παιδιά να κατανοήσουν τον κύκλο της ζωής. Η αντιμετώπιση του θανάτου ενός κατοικίδιου μπορεί πραγματικά να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν άλλα δύσκολα γεγονότα της καθημερινότητας.

Πώς τα κατοικίδια επιδρούν στην ενσυναίσθηση των παιδιών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News