Στο ερώτημα να πάει το παιδί κατασκήνωση, τι απαντάς; Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στο τέλος της και αυτή η σχολική χρονιά, όσοι έχουμε παιδιά ψάχνουμε να βρούμε τις επιλογές για το τι θα κάνουν τα παιδιά μας με τη λήξη του σχολείου. Το κεφάλαιο κατασκήνωση είναι κάτι που ξεκινούν να συζητούν κάποια παιδιά από την ηλικία των 6 με 7 ετών και μετά. Άλλα παιδιά θέλουν να το δοκιμάσουν ακούγοντας τα καλύτερα από άλλους φίλους που το έχουν δοκιμάσει και θέλουν να πάνε μαζί με τα φιλαράκια τους και να περάσουν όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές. Άλλα παιδάκια δεν θέλουν καθόλου να πάνε κατασκήνωση και με το που τα αφήνουν οι γονείς τους, σε μια μέρα πηγαίνουν και τα παίρνουν πίσω σπίτι τους.

Το ερώτημα του καλοκαιριού για τους γονείς: Να πάει το παιδί κατασκήνωση;

Αν ο γονιός έχει πάει κατασκήνωση και έχει μια καλή εμπειρία και όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά του καλοκαίρια ως κατασκηνωτής, ίσως του είναι πιο εύκολο να πάρει την απόφαση να πάει το παιδί του κατασκήνωση. Από την άλλη, οι γονείς που δεν έχουν πάει ποτέ κατασκήνωση δεν ξέρουν ούτε μπορούν να φανταστούν πώς μπορεί να είναι η εμπειρία αυτή για ένα παιδί. Όταν δεν γνωρίζεις κάτι, το κάνεις να μοιάζει τεράστιο στο μυαλό σου.

Πώς εμπιστεύεσαι σε έναν άνθρωπο ό,τι πιο πολύτιμο έχεις σε αυτή τη ζωή; Δεν είναι κλισέ, είναι τα παιδιά όλων μας, ότι πιο πολύτιμο έχουμε και εννοείται ότι το θέμα παιδί και κατασκήνωση δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεις ελαφρά την καρδία.

αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Σήμερα είναι το χθες για το οποίο θα στεναχωριέσαι αύριο

Ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι

Πάντα και σε ότι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη ζωή μου, ψάχνω να βρω ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί. Μεγαλώνοντας απέκτησα αυτήν την νοοτροπία. Παλιότερα φοβόμουν τα πάντα και δεν μπορούσα να αναλύσω τη σκέψη μου και να τη βάλω σε μια λογική σειρά. Και ενώ είμαι από τα παιδιά που δεν πήγα ποτέ μου κατασκήνωση, ούτε μου γεννήθηκε η ανάγκη να πάω, είμαι πολύ ζεστή στο να πάνε τα παιδιά μου και να το ζήσουν αν θέλουν να το δοκιμάσουν.

Τι μπορεί να πάει στραβά όταν για δύο εβδομάδες το παιδί μου θα είναι μακριά μου; Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο τσίμπημα από κάποιο ζωύφιο ή έντομο στην εξοχή. Θα μπορούσε να χτυπήσει σε κάποιο άθλημα ή σε κάποια δραστηριότητα. Θα μπορούσε να μην έχει βρει παρέα και να μένει μόνο του. Θα μπορούσε να μην του αρέσει το γεγονός ότι θα αργήσει να μας δει και να του λείπει το σπίτι του. Τέλος αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι όλα, είναι αυτά τα θέματα με τη βία και τις παρενοχλήσεις που ακούμε κάθε μέρα.

Νομίζω όλοι οι γονείς είμαι πολύ επαγρυπνισμένοι με τα θέματα αυτά και έχουμε ενημερώσει τα παιδιά μας να είναι alert και με ανοιχτές τις κεραίες τους. Από την άλλη, τα παιδιά είναι παιδιά και ούτε μπορούμε να τα κλείσουμε σε μια γυάλα από το φόβο μήπως συμβούν όλα αυτά τα σενάρια που φοβόμαστε, ούτε να μην ζήσουν κάτι και να έχουν τη δική τους άποψη από την εμπειρία αυτή αν θέλουν να τη ζήσουν.

Και αν αυτή η εμπειρία είναι αυτή που …

Θα το βοηθήσει να αποκτήσει τους απαραίτητους πόντους αυτοπεποίθησης που του λείπουν; Αν το ότι θα κάνει μπάνιο μόνο του, θα φροντίζει μόνο του για το κρεβάτι του, για τα προσωπικά του αντικείμενα, για το πώς θα κάνει παρέες και θα κοινωνικοποιηθεί χωρίς τις πλάτες μας και θα είναι υπεύθυνο για το σώμα του και την ατομική του ακεραιότητα, είναι αυτό που θα το κάνει να νιώσει ότι μπορεί να κάνει πράγματα χωρίς τη βοήθειά μας; Θα δει ότι μέχρι ένα σημείο δεν του χρειαζόμαστε αληθινά.

Θα ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου έχοντας αυτήν την νοοτροπία. Ότι ο φόβος μας χρειάζεται μόνο ως μηχανισμός άμυνας και ότι όλα θα πρέπει να τα εξετάζουμε με τη λογική.

Φοβάμαι να στείλω το παιδί στην κατασκήνωση

Όπως όλοι μας! Νομίζω ότι κανένας γονιός δεν στέλνει το παιδί του στην κατασκήνωση χωρίς να σκέφτεται ένα σωρό πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Αν έρθει μια μέρα το παιδί από το σχολείο και σου πει ότι θέλει να πάει στην κατασκήνωση με τους φίλους του θα πρέπει να είστε σίγουροι μαζί με τον μπαμπά του, ότι έχετε υπολογίσει καλά όλες τις παραμέτρους σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρετε.

Είτε φοβάσαι είτε όχι μην πανικοβάλλεις το παιδί σου, μην το τρομάξεις. Το αν θα πάει το παιδί κατασκήνωση πρώτη φορά νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους για ένα οικογενειακό συμβούλιο. Συζητήστε με το σύντροφό σου αρχικά ποιες είναι οι θέσεις σας και αποφασίστε σε κάτι κοινό. Καταλήξτε κάπου πριν μιλήσετε με το παιδί. Επίσης να θυμάσαι ότι το παιδί αν δεν έχει ξαναπάει δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται και καλό είναι να δείτε ένα πρόγραμμα της κατασκήνωσης που σκέφτεστε. Εξηγήστε όλες τις παραμέτρους χωρίς πανικό και φόβο.

Εύχομαι να πάρετε την καλύτερη απόφαση ό,τι και αν αποφασίσετε και είτε πάει είτε όχι το παιδί σας να είστε όλοι πολύ οκ με αυτό.

Κατασκήνωση: Όλοι οι λόγοι που πρέπει να στείλεις το παιδί σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News