«Το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο»: Πώς αντιδρούν οι γονείς σε μια τέτοια συνειδητοποίηση και τι έχει ανάγκη ένα παιδί που δηλώνει ανοιχτά στο οικογενειακό του περιβάλλον τις σεξουαλικές του προτιμήσεις; Ο ρόλος του γονέα είναι ένας δύσκολος ρόλος, με διαφορετικές ευθύνες σε κάθε ηλικιακό στάδιο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μπαίνει στην εφηβεία, αρχίζει να συνειδητοποιεί περισσότερα πράγματα για τις σχέσεις, την έλξη και το σώμα του.

το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο
Pexels

Για τα παιδιά που εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, η υποστήριξη που λαμβάνουν στο σπίτι από τους γονείς τους διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Παρόλο που μπορεί να θέλετε να κάνετε το καλύτερο γι’ αυτά, ίσως αισθανθείτε απροετοίμαστοι τη στιγμή που πρέπει να τα υποστηρίξετε, σε περίπτωση που σας ανακοινώσουν τη σεξουαλική τους προτίμηση.

6 σπουδαία μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε απ’ τις LGBTQ+ σχέσεις

Ψάχνετε τρόπους να σταθείτε στο παιδί σας κατά τη διαδικασία διερεύνησης της σεξουαλικότητάς του; Παρακάτω σας έχουμε κάποιες προτάσεις.

«Το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο»: Όσα πρέπει να ακούσετε για να του δείξετε την αγάπη σας με τον σωστό τρόπο

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, προκειμένου να αποδεχτείτε τη σεξουαλικότητα του παιδιού σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε πως η ζωή του δεν επικεντρώνεται στην ομοφυλοφιλία αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία ασχολείται. Η ομοφυλοφιλία δεν αλλάζει τον χαρακτήρα, τις ικανότητες ή τα ταλέντα του ανθρώπου.

Δείξτε τους την ανιδιοτελή σας αγάπη

Σε πολλές περιπτώσεις, για αρκετούς γονείς δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν στην αρχή το παιδί τους όταν δηλώνει ανοικτά τη σεξουαλική του προτίμηση. Θα ήταν καλό όμως να αναλογιστείτε πως η γνώμη σας για το παιδί σας και η ικανότητά σας να το αποδεχτείτε και να το αγαπήσετε γι’ αυτό που είναι, δεν αλλάζει σε περίπτωση που σας ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλο. Το σημαντικότερο από όλα είναι να αγαπάτε το παιδί σας και να του το δείχνετε καθημερινά γιατί είναι αυτό που χρειάζεται, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της ζωής του. Ο σκοπός του γονέα είναι να δημιουργεί ένα όμορφο συναισθηματικά περιβάλλον που θα του επιτρέπει να εκφράσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του.

Ο 12χρονος που βοήθησε 26 σχολεία να υιοθετήσουν άφυλο dress code

Συζητήστε μαζί τους και βοηθήστε τα να ανοιχτούν

Πολλά άτομα το οποία ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία όταν πρόκειται να ανακοινώσουν στην οικογένειά τους πως είναι ομοφυλόφιλοι. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσετε ένα κλίμα που ευνοεί τη συζήτηση και προάγει το διάλογο. Ακούστε το παιδί σας, επικοινωνήστε μαζί του και αφήστε το να μοιραστεί μαζί σας όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες του και εκφράστε του τις δικές σας. Να είστε πάντα εκεί για εκείνο γιατί έχει τα δικά του αισθήματα και ίσως τώρα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αποδεχθείτε το γεγονός και να κατανοήσετε τις ανάγκες του.

το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο
Pexels

Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας και αναζητήστε βοήθεια

Αναζητήστε στήριξη στα πιο κοντινά σας πρόσωπα, στον σύντροφό σας ή σε οποιονδήποτε αισθάνεστε άνεση και ασφάλεια να μιλήσετε. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να λάβετε κάποια ψυχολογική υποστήριξη, θα μπορούσατε επισκεφθείτε κάποιον ειδικό είτε ατομικά, είτε μαζί με το παιδί σας προκειμένου να του εξωτερικεύσετε όλες τις ανησυχίες σας. Η συζήτηση γύρω από τις σκέψεις και τους φόβους σας, θα βελτιώσει τη σχέση σας με τον έφηβο καθώς έτσι θα κατανοήσει τη θέση σας, θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον σας και θα νιώσει ανταπόκριση και επιβεβαίωση, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Το gay ζευγάρι που έγραψε ιστορία στη Βόρεια Ιρλανδία (Photos)

Το να είσαι γονιός σίγουρα έχει τις δυσκολίες του αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε πως το παιδί έχει τις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες και πρέπει να το αγκαλιάζουμε και να το αγαπάμε. Ίσως ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν κόσμο που θα μας χωράει όλους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής προτίμησης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News