Έχεις ακουστά την έννοια «burnout γονέων»; Υπάρχουν πολλά είδη burnout, κάποια μπορείς να τα αποφύγεις, άλλα όμως όχι. Λίγο παραπάνω από ένας μήνας μένει για να κλείσουν τα σχολεία και συνήθως αυτή η περίοδος είναι από τις πιο απαιτητικές για γονείς και παιδιά. Πρόβες για τις δραστηριότητες των παιδιών, παραστάσεις, πάρτυ που ως συχνά από το Μάιο και πέρα αυξάνονται ξαφνικά. Κουράζομαι μόνο στη σκέψη. Υπάρχει άραγε τρόπος να το αποφύγουμε;

Burnout γονέων υπάρχει τρόπος να μην το πάθεις

Δεν θα μιλήσω σήμερα για τις περιπτώσεις που το παιδάκι σου είναι μωράκι και άκρως εξαρτημένο από εσένα, που χάνεις τον ύπνο σου, που όλη μέρα έχεις να ασχοληθείς με το μωρό, το φαγητό του, τη βόλτα του και τίποτα άλλο, αυτή είναι μια φάση που περνάει κάποια στιγμή.

Θα μιλήσω για τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, αυτόν τον πανικό που βιώνουμε εμείς οι γονείς κάθε χρόνο το μήνα πριν κλείσει το σχολείο. Και στις περιπτώσεις που τα παιδιά μας, είναι μικρά και δεν έχουν ακόμα εξετάσεις, είναι σίγουρα πιο εύκολο σε σχέση με την περίοδο που τα παιδιά τρέχουν επιπλέον με διαβάσματα και το άγχος των εξετάσεων.

Δεν ξέρω αν και εσύ ταυτίζεσαι με αυτό, εγώ πάντως ήδη σήμερα ξύπνησα με τα χίλια ζόρια ενώ τα παιδιά μου ήταν μες την τρελή χαρά και την ενέργεια στις 7 το πρωί, που θα επιστρέψουν στο σχολείο! Αυτή τη στιγμή, το μόνο που θέλω είναι το κρεβατάκι μου.

Οργάνωση!

Η μόνη λύση για να περάσει όσο πιο χαλαρά γίνεται ο μήνας αυτός, είναι να τον οργανώσουμε! Πάρε ημερολόγιο , μολύβι και post it χαρτάκια και γράψε κάτω όλες τις ημερομηνίες που χρειάζεται να θυμάσαι. Τις ημέρες των παραστάσεων, των προβών, τα πάρτι και πώς θα τα οργανώσεις. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει μαζί με εργασία, σπίτι και όλα αυτά να τρέχουν και να ζητούν φροντίδα. Όρισε βοηθούς που θα σε βοηθήσουν σε αυτό.

Ετοίμασε από νωρίς όσα περισσότερα μπορείς. Στολές, ρούχα, όλα όσα χρειάζεται να είναι έτοιμα όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να μην ταλαιπωρηθείς τις τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες μέρες είναι αυτές που θα τις φας στις μετακινήσεις, στην αναμονή σε πρόβες, κλπ οπότε καλό είναι να μην είναι φορτωμένες με άλλες λεπτομέρειες.

Πάτα λίγο pause στα δικά σου θέματα

Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή και να δώσουμε την ενέργειά μας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορείς με ένα χέρι να κουβαλήσεις δύο καρπούζια και η αλήθεια είναι ότι τρέχουν παράλληλα και άλλες δουλειές δικές σου, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να φτιάξεις επιπλέον χρόνο για αυτή την απαιτητική περίοδο. Να ορίσεις δηλαδή τις προτεραιότητές σου. Και μπορεί να μην είναι αυτό κάποιο δικό σου αποκλειστικά θέμα, αλλά και πάλι τα παιδιά μας, δεν μπορούν να «τρέξουν» τις εκκρεμότητές τους μόνα τους. Μας χρειάζονται.

Από μαμά στο σπίτι, εργαζόμενη μαμά: Πώς βίωσα τη μετάβαση και πότε έγινε πιο εύκολο

Ξεκούραση

Εφόσον έχεις ορίσει τις προτεραιότητες σου και έχεις γράψει τα προγράμματά σου και ξέρεις τι πρέπει να γίνει κάθε μέρα είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Βέβαια καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου, ότι κάθε μέρα θα πρέπει να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό σου στόχο αλλά παράλληλα θα πρέπει να ξεκουράζεσαι κιόλας όσο περισσότερο μπορείς όποτε βρίσκεις ευκαιρία.

Βλέποντας την μεγάλη εικόνα, σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει όλα αυτά και θα είμαστε ξεκούραστοι και χαλαροί σε μια ξαπλώστρα ή θα ξαναδώσουμε τη βάση στα δικά μας πράγματα που θέλουν την προσοχή μας.

Πάντα ήταν δύσκολες αυτές οι μέρες για εμένα και ένιωθα πίεση, να πηγαίνω παντού στην ώρα μου, να μην ξεχάσω τίποτα σημαντικό, να τα καταφέρω όλα και τα παιδιά να το βιώσουν όσο πιο ομαλά γίνεται.

΄Ενας μήνας είναι, θα περάσει και εύχομαι με τον σωστό προγραμματισμό να καταφέρουμε να τα οργανώσουμε όλα σωστά και με το λιγότερο άγχος.

Άγχος στο παιδί: Πώς να το βοηθήσω να το διαχειριστεί

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News