Η απόκτηση ενός παιδιού είναι μία ιδιαίτερα όμορφη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Οι γονείς καλούνται να γίνουν συνεργάτες για την ανατροφή των παιδιών και αναλαμβάνουν νέους ρόλους. Βλέπουμε πλέον τον/την σύντροφο μας με μία νέα ματιά. Η σχέση των γονιών αλλλάζει και μεταμορφώνεται.

Πολλές φορές, αυτοί οι νέοι ρόλοι μας απορροφούν τόσο που ξεχνάμε τη σπουδαιότητα των παλιών μας ρόλων. Έτσι η σεξουαλικότητα, η συντροφικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, δεν φαντάζουν τόσο σημαντικά ζητήματα όπως πριν. Η προστασία της σχέσης μας με τον/ την σύντροφό μας είναι μείζονος σημασίας για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας. 

Γιατί όμως σαν γονείς δεν προστατεύουμε τη σχέση μας;

Εκτός από τα πρακτικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν και έχουν πρακτικές λύσεις, ένα βασικό θέμα είναι ο εφησυχασμός ή αλλιώς μπορώ να το τοποθετήσω ως «δεδομένο». Πολλοί άνθρωποι, με την απόκτηση του παιδιού, θεωρούν πως ο/η σύντροφος, είναι πλέον μία σταθερά, ένα δεδομένο, επομένως δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν. Αυτή η σκέψη τις περισσότερες φορές είναι μία παγίδα. Το να βιώνω τον/την σύντροφο μου σταθερό είναι σημαντικό για την ζωή της οικογένειας, όμως υπάρχει μία λεπτή γραμμή στον να τον θεωρήσω δεδομένο. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη σχέση;

Αναλογιστείτε, τι κάνατε πριν το παιδί διαφορετικά μεταξύ σας; Για παράδειγμα οι μικρές εκπλήξεις, λουλούδια, το αγαπημένο φαγητό του/ της. Μικρά πράγματα που σας έδεναν και σας έκαναν να νιώθετε ζευγάρι, να νιώθετε πως ενδιαφέρεστε ο ένας για τον άλλον.  Ένα ιδιαίτερα σημαντικό  κομμάτι είναι και αυτό της σεξουαλικής ζωής. Πολλές φορές, η κούραση , ο λίγος χρόνος και η ρουτίνα, μας απορροφούν τόσο που ξεχνάμε αυτή μας την ανάγκη. Βρείτε χρόνο να αφιερώσετε ο ένας στον άλλον. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας σε κάποιον για κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, ακόμη και για το βράδυ, αλλάξτε λίγο το πρόγραμμα της δουλειάς, αφήστε κάποιες ώρες ελεύθερες μέσα στην εβδομάδα σας και αφιερώστε τες ο ένας στον άλλον. Όταν χάνουμε την συντροφικότητα, παρατηρείται πως χτίζουμε διαφορετικές ζωές, με μόνη κοινή συνιστώσα, το παιδί. Αναλογιστείτε τώρα πως φανταζόσασταν τη ζωή με τον σύντροφο σας πριν την απόκτηση του. Σίγουρα πολλά διαφέρουν στην πραγματική ζωή αλλά ένα φιλί για καλημέρα, ένα χάδι, μία ερώτηση για το πώς νιώθει ο/η σύντροφος μας, η οργάνωση μια βραδιάς για «εμάς», μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη σχέση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Ο ερχομός ενός παιδιού μας προσθέτει έναν ρόλο, στους ήδη υπάρχοντες. Όπως δεν μπορούμε να είμαστε μόνο εργαζόμενοι, μόνο εραστές, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε και μόνο γονείς.

Η σχέση των γονιών επηρεάζει τα παιδιά;

Σκεφτείτε πως εσείς είστε το πρώτο πρότυπο των παιδιών. Είσαστε πρότυπο όχι μόνο για την ηθική, την συμπεριφορά αλλά και για την σεξουαλική υγεία και για τις ερωτικές σχέσεις. Όταν το παιδί ζει με γονείς απόμακρους, τυπικούς, με ξεχωριστές ζωές, χωρίς ιδιωτική ζωή, χωρίς τρυφερότητα, μέσα του μεταφράζει αυτή την εικόνα ως το πρότυπο των σχέσεων. Αυτή λοιπόν τη συμπεριφορά αναπαράγει μεγαλώνοντας. Τα παιδιά δεν κατανοούν τα λόγια αλλά τις πράξεις μας. Όταν εμείς φροντίζουμε τον εαυτό και τη σχέση μας, τότε θα μάθει να φροντίζει και εκείνο τον εαυτό του και εν συνεχεία τις σχέσεις του.

Δυστυχώς, οι γονείς αισθάνονται ενοχές, όταν αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. θεωρούν πως παραμελούν το παιδί, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Τα παιδιά επιθυμούν να μας βλέπουν χαρούμενους, δεν έχουν την απαίτηση από εμάς να μην έχουμε ζωή, αντιθέτως είμαστε το παράδειγμά τους. Ακόμη και αν τους λείψουμε κάποιες ώρες δεν σημαίνει πως καταστρέφουμε τον δεσμό. Τον ενισχύουμε, καθώς δεν εγκλωβιζόμαστε και έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για το παιδί μας.

Όπως δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για την απόκτηση ενός παιδιού, δεν υπάρχει και κατάλληλη στιγμή για να σώσω την συντροφική μου σχέση. Η κατάλληλη στιγμή είναι σήμερα, τώρα.

Η ομάδα του www.allaboutparents.gr  

Δες ακόμα:

Από ζευγάρι, γονείς! Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην σας έρθει ο ουρανός στο κεφάλι και να ανταπεξέλθετε στις αλλαγές

Photo: Pexels