Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το κεφάλαιο παιδί και Αρχαία Ελληνικά, ένα δύσκολο κεφάλαιο που έχει απασχολήσει τους περισσότερους γονείς. Πώς να αγαπήσει το παιδί τα Αρχαία Ελληνικά;

Σε όλα τα παιδιά τα Αρχαία φαίνονται ως ένα δύσκολο μάθημα του σχολείου, αδυνατώντας να κατανοήσουν την αξία και την ύπαρξή του. Ωστόσο, τα Αρχαία Ελληνικά είναι σημαντικά για το παιδί, είναι η ρίζα της γλώσσα που μιλάμε, ενώ μπορούν να συμβάλλον στην ψυχοδιανοητική ανάπτυξή του, σύμφωνα με έρευνες. Και τα θετικά δεν σταματούν εκεί, αφού έχουν να του δώσουν και να του μεταφέρουν αξίες και πρότυπα ζωής που θα το βοηθήσουν στην εξέλιξή του.

Ίσως, λοιπόν, το παιδί μας να μην καταλαβαίνει γιατί υπάρχουν ακόμα τα Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο, όμως οφείλουμε να του το εξηγήσουμε, δίνοντας φυσικά και παραδείγματα. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή του κεφαλαίου παιδί και Αρχαία Ελληνικά.

Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον

Τι άλλο να κάνουμε πρακτικά;

Στον σύγχρονο κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και που η τεχνολογία αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ, πολλές αξίες έχουν υποτιμηθεί. Το σημερινό παιδί θα προτιμήσει τον εύκολο δρόμο της τεχνολογίας και της οθόνης αντί του διαβάσματος. Και η αλήθεια είναι πως η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών δεν είναι εύκολη και ας παραδεχτούμε ότι όσα παιδιά τα καταφέρνουν με αυτό το μάθημα κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Όμως, ας το σκεφτούμε και αλλιώς… Αν ένα παιδί είναι σε θέση να μάθει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα, γιατί όχι και Αρχαία Ελληνικά;

Τα Αρχαία είναι η «μαμά» των νέων ελληνικών και τα κοινά είναι πολλά. Ναι μεν δεν είναι εύκολα, αλλά ας μην υποστηρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο στην Πέμπτη Δημοτικού το παιδί να μαθαίνει δύο διαφορετικές ξένες γλώσσες κι όχι Αρχαία.

Το ιδανικό για κάθε παιδί είναι να ξεκινάει την εκμάθηση των Αρχαίων από πιο νωρίς, πριν το Γυμνάσιο. Μάλιστα, μερικοί εκπαιδευτικοί μυούν τους μαθητές στα Αρχαία ήδη από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, κάτι που αποτελεί εφόδιο για το Γυμνάσιο.

παιδί και Αρχαία Ελληνικά
Pexels

Ακόμα, όμως, κι αν δεν πηγαίνει το παιδί μας σ’ ένα τέτοιο σχολείο, μπορούμε στο σπίτι να ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε λέξεις και εκφράσεις στα Αρχαία Ελληνικά, φτιάχνοντας ακόμα και χειροτεχνίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με το παιδί μας ένα δέντρο γνώσεων με χαρτόνια ή ό,τι άλλα υλικά θέλουμε και να του κολλάμε στα φύλλα λέξεις των Αρχαίων Ελληνικών που μαθαίνει το παιδί μας. Είναι μια δραστηριότητα που θα ενθουσιάσει το παιδί και θα το κάνει πιο δημιουργικό, έχοντας μεγαλύτερη όρεξη για γνώσεις.

Μπορούμε, ακόμα, να επισκεφτούμε με το παιδί μας μουσεία, ακόμα και διαδικτυακά, αν του αρέσει τόσο πολύ η τεχνολογία, και να του εξηγήσουμε μερικά πράγματα για την ιστορία και τα Αρχαία.

Σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, είναι αυτονόητο πως το παιδί που μαθαίνει Φιλοσοφία και Αρχαία Ελληνικά ουσιαστικά έχει υπεροχή. Διδάσκεται ηθικές αξίες, μαθαίνει πιο εύκολα να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, έρχεται πιο κοντά στη μητρική του γλώσσα, ωριμάζει πιο γρήγορα, αποκτά όραμα και στόχους και διευρύνει το νου του με τον καλύτερο τρόπο.

Αν αφήσουμε το παιδί μας να πάει στο Γυμνάσιο και να αρχίσει τότε να μαθαίνει Αρχαία, χωρίς καμία βοήθεια, το πιο πιθανό είναι να δυσκολευτεί και να μην τα αγαπήσει, θεωρώντας τα δύσκολα. Και μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα αυτό να υπαγορεύει, όμως ως εκπαιδευτικός έχω να πω πως μια προετοιμασία δεν βλάπτει, ώστε το παιδί να αγαπήσει τα Αρχαία Ελληνικά και να κατανοήσει την αξία τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News