Η διαφορετικότητα και η αποδοχή στο σχολικό περιβάλλον είναι πάντα επίκαιρα θέματα και έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτά και να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού- αποδοχής του άλλου.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού;

Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με την επιμόρφωση και την πνευματική διεύρυνση των παιδιών, όσο και με την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και με την ανάπτυξη της συλλογικότητας.

Μέσα στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν τη διαφορετικότητα σε ένα ευρύ φάσμα και να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αποτραπεί η υιοθέτηση συμπεριφορών διακρίσεων, εκφοβισμού καθώς επίσης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σχολικός εκφοβισμός: Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας να μην γίνει θύτης ή θύμα και ποια τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε τη βία στο σχολείο;

Ο εκπαιδευτικός, απ’ τη θέση που κατέχει, θα πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε μαθητή, καθώς με αυτό τον τρόπο, όχι απλώς θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, αλλά θα αποτελέσει κι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλα τα παιδιά.

Ένα παιδί θα μπορέσει μέσα απ’ τη διαφορετικότητά του να αισθανθεί ασφάλεια και να αναδείξει όλες τις ικανότητές του, έτοιμο να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον χώρο του στο κοινωνικό και σχολικό σύνολο.

  • Τι σημαίνει το να είσαι διαφορετικός στο σχολικό περιβάλλον;
  • Πόσο σημασία έχει η ενσυναίσθηση στο οικογενειακό περιβάλλον;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων;
  • Ποιες είναι οι βασικές αξίες που πρέπει να διδάξει το σχολείο στα παιδιά μας;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Μαρία Φούντα– Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια- Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, στο άρθρο της με τίτλο «Διαφορετικότητα & Αποδοχή στο Σχολικό Περιβάλλον» στο allaboutparents.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News