Πώς θα καταλάβω αν είμαι έτοιμη να γίνω μαμά; Να κάτι που μπορεί να βασανίζει σήμερα τη γυναίκα που είναι στα 25-40 της και μπορεί και παραπάνω, μη το λάβεις ως δεδομένο το νούμερο. Ίσως σε αυτό οφείλεται και η περίοδος και όλος αυτός ο αέναος κύκλος που αρχίζει εκεί στην αρχή της εφηβείας και τελειώνει στη φάση της ωριμότητας της γυναίκας που δεν σε αφήνει να το ξεχάσεις. Κάθε τόσο σου υπενθυμίζει ότι έχεις έρθεις εδώ και για να κάνεις το χρέος σου απέναντι στην ανθρωπότητα ώστε να διατηρηθεί το είδος. Έλα όμως που πια τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πολύπλοκα, περισσότερο από όσο ήταν στο παρελθόν.

άγχος αποχωρισμού στο μωρό

Πώς θα καταλάβω αν είμαι έτοιμη να γίνω μαμά

Δεν ξέρω αν μια μέρα ξυπνάς και χτυπάνε καμπανάκια στο κεφάλι μας που λένε: «Από σήμερα και πέρα θέλω να γίνω μαμά». Ή αν είναι μια απόφαση που παίρνεται εφόσον πρώτα έχουν τακτοποιηθεί κάποιες άλλες παράμετροι της ζωής σου.

Σίγουρα η βάση για αυτήν την απόφαση είναι η ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης, με δύο ανθρώπους που έχουν τακτοποιήσει τα πράγματα μέσα στο μυαλό τους και είναι φυσικά έτοιμοι για μια δέσμευση εφ όρου ζωής.

Είσαι έτοιμη αν:

  • Έχεις τακτοποιήσει τα δικά σου εσωτερικά θέματα (φοβίες, αυτογνωσία, εγωισμούς, συμπλέγματα).
  • Κάθεσαι πάνω από δύο 24 ωρα με τα μωρά της φίλης, αδερφής, ξαδέρφης και δεν ψάχνεις την έξοδο κινδύνου.
  • Κάθεσαι να κάνεις μια δουλειά και τη σταματάς κάθε δεκαπέντε λεπτά με το ρολόι (συγνώμη που στο χαλάω αλλά κάπως έτσι είναι η ζωή με ένα μικρό παιδί).
  • Είσαι οκ με το να ξεχάσεις τον συνεχόμενο ύπνο για περίπου 4 χρόνια, συμπεριλαμβάνονται και η εγκυμοσύνη.
  • Είσαι έτοιμη να βάλεις σε προτεραιότητα τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου και να είσαι εσύ αυτή που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού και μετά τις δικές σου.
  • Είσαι οκ με το να περάσεις πολλές ώρες που θα περιέχουν πόνο σωματικό και κάποιες φορές και ψυχικό λόγω της τρέλας των ορμονών, τα καλά νέα είναι ότι περνούν και τα δύο.
  • Δεν ξέρεις τι σε περιμένει, αλλά το να γίνεις μαμά είναι αυτό που θέλεις περισσότερο στη ζωή σου.

Όσο και αν μετράς τα τικ αν είσαι έτοιμη ή όχι στις διάφορες λίστες που μπορεί να βρεις, να ξέρεις ότι ποτέ δεν είσαι έτοιμη γι’αυτό που θα έρθει στη ζωή τη στιγμή ακριβώς που θα δεις μπροστά σου τις δύο γραμμούλες στο τεστ εγκυμοσύνης.

Μην κοιτάς τους γύρω σου

Γενική συμβουλή αυτή. Θυμάμαι όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, στο Internet ήταν η εποχή που μεσουρανούσαν τα forums. Που έμπαινε στην κυριολεξία η κάθε μια και έγραφε τον πόνο της. Διάβαζα λοιπόν τι έλεγαν από τις εμπειρίες του τοκετού τους, αυτό ήταν που με άγχωνε περισσότερο γιατί ήταν άγνωστο. Λοιπόν μια μέρα βαρέθηκα να διαβάζω απόψεις και ορκίστηκα ότι ποτέ πια δεν θα ξαναμπώ σε τέτοια μαμαδογκρούπ γιατί πραγματικά δεν έχουν τίποτα να μου προσφέρουν.

Όταν γέννησα τελικά είδα με τα ίδια μου τα μάτια πώς ήταν τα πράγματα. Και ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτό που πίστευαν οι άλλες μαμάδες γύρω μου. Γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Δεν ξέρω να απαντήσω ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τον καθένα. Εμείς σήμερα είμαστε και λίγο κακ(λ)ομαθημένες αν φανταστείς ότι οι γιαγιάδες μας στην ηλικία μου είχαν 4-5 παιδιά η καθεμία τους και ίσως και το πρώτο τους εγγόνι ενώ ταυτόχρονα έφερναν βόλτα, χωράφια, ζωντανά και σπίτι.

Αν έχεις στο νου σου να κάνεις κάποτε μια μέρα παιδία και έχεις βρει έναν σύντροφο που συνεννοείστε καλά και θέλει και εκείνος οικογένεια, μην το αφήνετε να «ζήσετε τη ζωή σας» που λένε, γιατί τα χρόνια περνούν και οι αντοχές λιγοστεύουν και η ανατροφή των παιδιών θέλει αντοχές. Θέλει αφοσίωση και να τεθούν προτεραιότητες στη ζωή σας. Να μπει σε μια τάξη. Να ξέρεις τι θες, δεν γίνεται να ρωτάς συνεχώς, να είσαι σε μια αναζήτηση συνεχή. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις.

Κάθε φορά που ρωτάς «Πότε θα κάνετε παιδάκι», ίσως υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζεις-Σταμάτα να το ρωτάς

Το βάρος αυτής της απόφασης

Δεν είναι η άφιξη του παιδιού κάτι ελαφρύ. Δεν είναι αγόρασα μια μπλούζα που τη βαρέθηκα σε λίγο και την άλλαξα. Αν έρθει στη ζωή σου το παιδί μέχρι να φύγεις από αυτόν τον κόσμο είναι η πρώτη σου σκέψη και αν δεν είναι, κάτι δεν κάνεις σωστά.

Δεν λέω ότι θα πάψουν οι απολαύσεις της ζωής ή ότι είναι φυλακή το να έχεις παιδιά, το αντίθετο, είναι υπέροχο το να μεγαλώνεις μαζί με τα παιδιά σου και να γνωρίζεις μέσα από τα μάτια τους εκ νέου τη ζωή. Να ξαναζείς μαζί τους τις πρώτες φορές τους και τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης. Και ταξίδι θα ξαναπάς και βόλτα θα βγεις με τον σύντροφό σου, και όλα θα γίνουν με την ώρα τους. Δεν τελειώνει η ζωή με την μητρότητα. Αλλά από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να ξέρεις ότι δεν υπάρχει γυρισμός.

Κανένα παιδί ποτέ δεν ζήτησε να έρθει σε αυτόν τον κόσμο και δεν είναι δική του ευθύνη το ότι οι γονείς του δεν ήταν έτοιμοι να γίνουν γονείς και αφήνουν σε γιαγιάδες και παππούδες να κάνουν χρέη γονιού. Ο κάθε ρόλος στη ζωή είναι διαφορετικός, άλλος αυτός της μαμάς άλλος της γιαγιάς. Οι γονείς μας μεγαλώσαν τα παιδιά τους και έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Εύχομαι να έχεις καθαρό μυαλό, ό,τι και αν διαλέξεις να κάνεις το σωστότερο για εσένα. Εύχομαι να μην παρεξήγησες τη σκληρή μου γλώσσα, είναι η ευθύνη μεγάλη γι’αυτό και το ξέρω ότι το καταλαβαίνεις.

Πόσο αλλάζει η ανατροφή των παιδιών ανάλογα με τα ηλικιακά στάδια. Πότε γίνεται ευκολότερο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News