Θα πάει πρώτη φορά το παιδί σχολείο; Το ξέρω αυτό το άγχος, τη στεναχώρια, την ανησυχία. Την πέρασα και θυμάμαι ότι την περίοδο εκείνη ήμουν πολύ μπερδεμένη καθώς έψαχνα πού να γράψω το παιδί, ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να πάει, τι κριτήρια να δω για το σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι τελικά τα περισσότερα από αυτά για τα οποία φοβόμουν και ανησυχούσα ήταν μόνο στο μυαλό μου και οι άνθρωποι που θα συνεργαστείς είναι αυτοί που θα σου δείξουν τον τρόπο.

Θα πάει πρώτη φορά το παιδί σχολείο

Είναι ένα στάδιο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Την εποχή που το παιδί πια ανοίγει τα φτερά του και φεύγει για πρώτη φορά από την αγκαλιά σου. Αυτό είναι κάτι που σαφώς μπορεί να μας αγχώσει, να μας φορτώσει με ανησυχίες και τέλος να μας ανακουφίσει κάπως αφού θα δημιουργηθεί ελεύθερος χρόνος.

Αυτό που είδα στην πράξη όταν πήγαν τα παιδιά μου στο σχολείο είναι ότι γενικά απλοποιήθηκαν πολλές διαδικασίες που μέχρι τότε δεν είχαν μπει σε σειρα ειδικά στο πρώτο παιδί που όπως και να το κάνουμε δεν έχουμε την απαραίτητη πείρα και πάμε λίγο ψαχτά.

Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχει πρόγραμμα και μετά από κάθε τι έρχεται κάτι επόμενο. Τώρα θα πάμε για το φαγητό, που θα γίνει σε συγκεκριμένο χώρο, με συγκεκριμένο τρόπο. Στη συνέχεια θα είναι η ώρα του παιχνιδιού που θα κρατήσει τόση ώρα, μετά θα είναι η ώρα του τραγουδιού, η ώρα της ζωγραφικής κλπ. Κάποια παιδιά κοιμούνται στο σχολείο, οπότε μπαίνουν σε μια σειρά και σε αυτό.

Μαθαίνει το παιδί ότι δεν είναι ο βασιλιάς ή η βασίλισσα που είναι στο σπίτι, γιατί εκεί υπάρχουν και άλλα παιδιά. Μαθαίνουν να διεκδικούν το χώρο και τα πράγματά τους. Γενικά το σχολείο είναι κάτι που προσφέρει απεριόριστα καλά στο παιδί.

αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Πώς θα το προετοιμάσεις

  • Θα πεις την αλήθεια! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν θα του χρυσώσεις το χάπι ότι είναι κάτι άλλο, ούτε θα το γεμίσεις με μεγάλες προσδοκίες. Θα του που πεις με ακρίβεια, τι είναι το σχολείο, πώς είναι, αν για παράδειγμα έχει μια κόκκινη πόρτα με ουράνιο τόξο θα του το πεις. Θα του πεις πώς λένε τη δασκάλα του, πώς είναι τα μαλλιά της, τι παιχνίδια έχει στον κήπο που μπορεί να του αρέσουν.
  • Αγορά τσάντας και σχετικών αντικειμένων για το σχολείο. Παγούρια και μπολάκια για το φαγητό. Θα πάτε μαζί να τα αγοράσετε και εκείνο θα διαλέξει τι του αρέσει ώστε να ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει.
  • Μαθαίνουν να συμμορφώνονται στους κανόνες και το «συμβόλαιο της τάξης». Αυτό είναι ένα χρήσιμο skill που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο σπίτι σας
  • Ο Σεπτέμβρης είναι δύσκολος, αυτό το ξέρουμε όλοι. Οι προσαρμογές των παιδιών είναι κάτι που δυσκολεύει πολύ το έργο των εκπαιδευτικών. Ξέρουν όμως ότι δεν μπορείς να πας ένα παιδί από την πρώτη μέρα να κάτσει πέντε ώρες. Το αφήνεις στην αρχή μία ώρα, μετά δύο, μετά λίγο παραπάνω μέχρι να φτάσει στο συνολικό ωράριο.
  • Ο γονιός που είναι πιο ψύχραιμος θα κάνει την δύσκολη δουλειά του να αφήσει το παιδί στο σχολείο. Δεν το έκανα ποτέ, γιατί ήξερα ότι δεν μπορούσα να αντέξω το παιδί να κλαίει και να το αφήνω. Ήμουν όμως εκείνη που τα έπαιρνα από το σχολείο κάθε μεσημέρι και ήξεραν ότι θα είμαι εκεί για να τα πάρω σπίτι.
  • Έχουμε φροντίσει από την προηγούμενη μέρα να ετοιμάσουμε ρούχα, τσάντες, παπούτσια, κοκαλάκια και ό,τι χρειάζεται το παιδί για το σχολείο. Έτσι ξυπνούν, παίρνουν το πρωινό τους και ετοιμάζονται για να φύγουν. Δεν θα τα ξυπνάς ποτέ τελευταία στιγμή γιατί ίσως να έχουν γκρίνια, θέλουν και τα παιδιά το χρόνο τους. Αυτό τους γίνεται μια όμορφη συνήθεια και στα χρόνια του δημοτικού και αργότερα.
  • Βρείτε ένα συνθηματικό, είτε κάποια χειρονομία σαν αυτές που κάνουν οι ομάδες, είτε κάποιο παρατσούκλι για την ώρα που θα φύγουν από το σπίτι. Κάνουμε αυτό το συνθηματικό σαν ομαδούλα και τις περισσότερες φορές αυτό είναι κάτι που αρέσει στα παιδιά και φεύγουμε με χαρά.
  • Δεν λέμε σε φίλους ή στα τηλέφωνα, μεγάλες δηλώσεις που μπορεί να τρομάζουν το παιδί ή τους φόβους μας. Τα παιδιά μπορεί να παίζουν αλλά υποσυνείδητα να έχουν το αυτί τους κολλημένο στο τι λες εσύ.
  • Τα κλάματα το πρωί στην πόρτα δεν κρατάνε για πολύ. Οι δάσκαλοι λένε ότι μόλις μπουν μέσα στην τάξη και δουν τα άλλα παιδάκια ξεχνιούνται αμέσως τα περισσότερα. Επίσης, τα παιδιά που ξέρουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή προσαρμόζονται πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα. Οπότε και αυτό ίσως είναι ένα ενδεχόμενο που ίσως πρέπει να υπολογίσεις.

Οδηγός επιβίωσης για αγχωμένα πρωτάκια και γονείς: Πώς να κάνεις την πρώτη δημοτικού να μοιάζει παιχνιδάκι

Οι φόβοι μας και οι ανησυχίες μας, είναι μέσα στο μυαλό μας

Τις περισσότερες φορές και αν εμπιστεύεσαι το σχολείο που διάλεξες δεν θα συμβεί τίποτα από ό,τι φοβάσαι. Χρειάζεται εμπιστοσύνη, φιλτράρισμα της πληροφορίας και συνεργασία με τον εκπαιδευτικό που έχουμε εμπιστευτεί το παιδί μας. Αν δεν συμφωνείς με κάτι απλώς μην πας το παιδί σου σε αυτό το σχολείο. Το παιδί θα αγαπήσει και θα εμπιστευτεί τη δασκάλα του και δεν θέλει να μπερδευτεί και να ακούσει σχόλια από εσένα γιατί εσύ είσαι σημαντικός στα μάτια του, είσαι ο Θεός του, οπότε δεν το χρειάζεται καθόλου το μπέρδεμα αυτό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News