Τα σχολεία κλείνουν, όμως δεν σημαίνει πως όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά δε θα ανοίξουν βιβλίο. Πώς να διαχειριστούν το διάβασμα τα Χριστούγεννα και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;

Την περίοδο των Χριστουγέννων άλλα παιδιά διαβάζουν περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Όμως, πόσο πρέπει να διαβάσει το παιδί σου στις γιορτές; Μια φιλόλογος μας μίλησε και μας είπε όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός, ώστε το παιδί του και να ξεκουραστεί και να συνεχίσει το διάβασμα τα Χριστούγεννα.

Τι πρέπει να έχεις στο νου σου για το διάβασμα του παιδιού σου στις γιορτές;

Μην ξεχνάς πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τις δικές του ανάγκες και τους δικούς του ρυθμούς στο διάβασμα, γι’ αυτό και μην κρίνεις πόσο χρειάζεται να διαβάσει από τα αδέρφια ή τους φίλους του. Τι πρέπει, όμως, να λάβεις υπόψη σου;

  • Την ηλικία και την τάξη που πηγαίνει. Φυσικά κι ένα παιδί πρώτης δημοτικού κι ένα παιδί γυμνασίου δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες για διάβασμα. Όσο μεγαλώνει η ηλικία είναι λογικό να δυσκολεύουν λίγο και τα μαθήματα και να χρειάζεται έστω και λίγη μελέτη παραπάνω. Για παράδειγμα, ένας μαθητής λυκείου που προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες φυσικά και θα διαβάσει περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά.
  • Τις επιδόσεις του στο σχολείο. Φυσικά και το πόσο θα διαβάσει αυτό το διάστημα εξαρτάται και από τις επιδόσεις του στο σχολείο. Αν έχει κενά και χαμηλούς βαθμούς χρειάζεται περισσότερη μελέτη κι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που έχει περισσότερο χρόνο.
διάβασμα τα Χριστούγεννα
Pexels

iPop Book Club: Βρήκαμε τα βιβλία που το παιδί σου θέλει να του πάρεις δώρο στις γιορτές!

  • Την κρίση των καθηγητών του. Συζήτα με τους δασκάλους και τους καθηγητές του παιδιού σου για τις επιδόσεις και τις ανάγκες του. Γνωρίζουν καλύτερα αν το παιδί σου χρειάζεται πολύ διάβασμα, αν έχει κενά και μπορούν να σε συμβουλεύσουν για το πόσο πρέπει ή όχι να πιεστεί μες τις γιορτές.
  • Την ανάγκη του για ξεκούραση. Είναι Χριστούγεννα και το παιδί σου θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει και σίγουρα το έχει και ανάγκη. Όπως εσύ θες να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου, έτσι και εκείνο θέλει να περάσει καλά στις διακοπές του, να δει τηλεόραση, να ξυπνήσει λίγο πιο αργά, να παίξει, να δει παραπάνω την οικογένειά του. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσετε όμορφες, οικογενειακές στιγμές και το διάβασμα δεν πρέπει να μπαίνει συνεχώς εμπόδιο.
διάβασμα τα Χριστούγεννα
Freepik
  • Την άποψή του. Συζήτα με το παιδί σου τις σκέψεις σου για το διάβασμά του, ζήτα και την δική του άποψη και βγάλτε μαζί ένα πρόγραμμα στο περίπου. Εξήγησέ του, ακόμα, πόσο βοηθητικό θα είναι για εκείνο να μην τα αφήσει όλα για την τελευταία στιγμή και πώς όσο νωρίτερα μπει σε πρόγραμμα τόσο το καλύτερο, αφού στη συνέχεια θα έχει όλο και περισσότερο χρόνο. Για ένα παιδί του δημοτικού το πρόγραμμα διαβάσματος δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρό ως προς τις ώρες καθημερινά, αν το παιδί καταφέρνει και συγκεντρώνεται και διαβάζει χωρίς να είσαι με το ρολόι στο χέρι.
  • Τη σημασία που έχουν τα εξωσχολικά βιβλία. Μπορεί το παιδί σου να είναι άριστο και να μην έχει μεγάλη ανάγκη για επαναλήψεις και πολλή μελέτη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το διάβασμα σταματάει εκεί. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε ευκαιρία το παιδί σου να διαβάζει λογοτεχνικά, εξωσχολικά βιβλία, που θα του διευρύνουν τους ορίζοντες και τη φαντασία και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιό του.

Πόσο σημαντικό είναι το λογοτεχνικό βιβλίο για το παιδί σου;

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που τα παιδιά αξίζει και μπορούν να χαλαρώσουν, όμως το διάβασμα δεν πρέπει να παραμεληθεί. Επίσης, μην ξεχνάς πως μπορείς να συνδυάσεις πράγματα που πρέπει να διαβάσει με δημιουργικές ασχολίες. Για παράδειγμα, πριν διαβάσει το μάθημά του στην ιστορία μπορείτε να δείτε ένα σχετικό βίντεο, ντοκιμαντέρ, ακόμα και μια ταινία βασισμένη σε αυτό το κεφάλαιο που έχει να μάθει. Έτσι, το παιδί σου θα αφομοιώσει καλύτερα τις πληροφορίες και θα δει το διάβασμα με άλλο μάτι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News