Η ανατροφή του παιδιού είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλούμαστε να κάνουμε εμείς οι γονείς. Να μεγαλώσεις έναν άνθρωπο που θα βγει αύριο μεθαύριο στην κοινωνία και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους γύρω του, θα βοηθάει τους συνανθρώπους του, θα πέφτει για ύπνο ήσυχος ότι δεν αδίκησε, ότι σεβάστηκε όλα τα πλάσματα που υπάρχουν γύρω του. Έναν υπεύθυνο και αυτόνομο άνθρωπο που δεν μας χρειάζεται κανέναν για να ζήσει.

Η ανατροφή του παιδιού, μια πρόκληση για όλους τους γονείς

Η ανατροφή δεν αφορά μόνο στο να έχεις το παιδί ταϊσμένο, φροντισμένο, καθαρό, υγιές, ευτυχισμένο. Πρέπει να του δείξεις τον δρόμο. Να το υποστηρίξεις στη διαχείριση των συναισθημάτων του, να το διδάξεις τη ζωή, τις αξίες και τα πιστεύω που εσύ θεωρείς σημαντικά.

Δεν μας δίνει κανείς manual οδηγιών όταν φεύγουμε από το μαιευτήριο και όσο και αν δεν το θέλουμε, κάποια πράγματα που έκαναν οι γονείς μας, καταλήγουμε να τα κάνουμε και μεις.

πρώτες φορές των παιδιών
Pexels

Τι θα αφήσεις πίσω σου;

Είμαι η κληρονομιά των γονιών μου και τα παιδιά μου, η κληρονομιά που θα αφήσω σε αυτόν τον κόσμο όταν θα φύγω από αυτόν τον κόσμο. Και αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.

Τι θα αφήσω πίσω μου; Πώς θα είναι σε είκοσι χρόνια το παιδάκι μου που τώρα είναι μικρό και απογοητεύεται ή γελά με τα πιο απίθανα πράγματα.

Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκες

Ένας κανόνας που έχει μεγάλη ουσία. Καθημερινά έχουμε τόσες προκλήσεις. Δικαιώματα και όρια που στην πρώτη ευκαιρία οι takers αυτού του κόσμου βρίσκουν γελοίες αφορμές για καταχραστούν. Παλιανθρωπιά και αυτό το αίσθημα ότι στην είπα, ότι κέρδισα εγώ σε αόρατες μάχες.

Όλοι εσείς που έχετε τέτοιες συμπεριφορές, έχετε ποτέ σκεφτεί ποιος παρακολουθεί από πίσω σου; Για ποιον αποτελείς πρότυπο;

Αν μπορείς να κάνεις ένα πράγμα για το παιδί σου, αυτό είναι να του δώσεις το καλό παράδειγμα. Να είσαι ο άνθρωπος που θα ήθελες να γίνει το ίδιο όταν μεγαλώσει και να έχεις τις συμπεριφορές που θα ήθελες να δεις σ’ εκείνο. Έχουμε δει τόσες πολλές φορές αγενείς γονείς ν’ απορούν γιατί τα παιδιά τους είναι αγενή. Το παιδί θα σε μιμηθεί γιατί πολύ απλά θεωρεί πως εσύ, σαν γονιός του, κάνεις το σωστό.

Αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι καλός άνθρωπος χωρίς λόγο

  • Σάββατο πρωί. Πας τη βόλτα σου με το αυτοκίνητο, το παιδί είναι στο πίσω κάθισμα και παρακολουθεί κάθε κίνησή σου. Βλέπεις μπροστά σου ένα φορτηγάκι που βιάζεται. Δώσε προτεραιότητα στον άνθρωπο που είναι όλη μέρα στο τιμόνι και βγαίνει έξω να βγάλει το ψωμί του. Δεν βιάζεσαι, ενώ εκείνος θα είναι όλη μέρα στη δουλειά. Γιατί να μην του δώσεις λίγη χαρά που δεν θα σου κοστίσει εσένα τίποτα;
  • Επαγγελματίες που χρειάζονται συνεργασία ανθρώπων στις διάφορες γειτονιές. Απορριμματοφόρα, κατασκευαστές διαφόρων έργων, κούριερ, ντελίβερι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν την βοήθειά σου για να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να την φέρουν σε πέρας δίχως να βάλεις εσύ το χεράκι σου. Τους δίνεις μόνο τη συνεργασία σου, χωρίς να τους δημιουργείς πρόβλημα για να τελειώσουν μια ώρα νωρίτερα και αυτοί χωρίς εμπόδια.

Αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε, μην είσαι εμπόδιο για τους άλλους. Μην είσαι εκείνος ο άνθρωπος που δεν θα τους διευκολύνεις, αλλά αντίθετα αυτός που θα τους βοηθήσεις να αναπνεύσουν καλύτερα. Θα μου πεις τι είμαι εγώ, σωτήρας ή οσιομάρτυρας; Όχι και δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι πλασμένοι γι’αυτό. Άλλωστε στο τέλος της ημέρας αυτό σε σένα γυρνάει. Και αυτοί οι άνθρωποι που δημιουργούν προβλήματα στους άλλους, συνήθως με τον εαυτό τους τα έχουν.

Από την άλλη αν εσένα δεν σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου, γιατί να μην το κάνεις; Ειδικά αν έχεις παιδιά ή αν παιδιά υπάρχουν στη ζωή σου με οποιονδήποτε τρόπο. Κανένα παιδί δεν γεννιέται «κακό». Εμείς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Και ο μόνος σίγουρος τρόπος να τα εκπαιδεύσεις είναι με το παράδειγμά σου.

«Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο απ΄όσο τον βρήκες». Όταν αδειάζουν τα χέρια, αλλά γεμίζει η καρδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News