Έχεις μόνο ένα παιδί; Τότε σίγουρα θα ξέρεις ποιες συνήθειες έχει ένα μοναχοπαίδι ή τουλάχιστον μερικές από αυτές, γιατί τις υπόλοιπες ήρθε η ώρα να τις μάθεις, ώστε να μην έρθεις κάποια στιγμή προ εκπλήξεων.

Τα μοναχοπαίδια είναι λίγο διαφορετικά από τα παιδιά που έχουν αδέρφια, γεγονός που είναι λογικό. Είναι πολύ διαφορετικό να μεγαλώνεις έχοντας αδέρφια και τα παιδιά που δεν έχουν το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Φυσικά και το να μεγαλώνεις μόνο ένα παιδί κι όχι παραπάνω δεν σημαίνει πως είναι και πιο εύκολο, όμως καλό είναι να ξέρεις μερικές συνήθειες που μπορεί να έχει το παιδί σου, αν δεν έχει αδέρφια. Κι αυτές οι συνήθειες μπορούν να κρατήσουν για πολλά πολλά χρόνια.

Ποιες συνήθειες έχει ένα μοναχοπαίδι;

Εννοείται πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα σε κατηγορίες. Ωστόσο, αν το παιδί σου δεν έχει αδέρφια, τα παρακάτω δεν πρέπει να σου φανούν περίεργα.

«Τα μοναχοπαίδια νιώθουν μοναξιά» λένε πολλοί και είναι μύθος! Φυσικά και είναι! Κι αυτό γιατί τα μοναχοπαίδια ξέρουν πώς θα περάσουν καλά και μόνα τους, σε αντίθεση με τα παιδιά που έχουν αδέρφια και ιδίως όταν είναι μικρά θέλουν συνεχώς παρέα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως στα μοναχοπαίδια δεν θα λείψει ποτέ η συντροφιά, αλλά συνήθως βρίσκουν τον τρόπο ώστε να περνούν καλά, έχοντας ποικίλες ιδέες ακόμα και για “μοναχικά” παιχνίδια.

συνήθειες έχει ένα μοναχοπαίδι
Pexels

Μερικοί δεν το παραδέχονται μεγαλώνοντας, όμως καλώς ή κακώς τα μοναχοπαίδια δεν θέλουν να μοιράζονται και πολύ τα πράγματά τους, κυρίως αν έχουν μεγαλώσει σε μια οικογένεια που επί χρόνια δεν χρειαζόταν να μπουν και σε αυτή τη διαδικασία. Κι αυτό γιατί είναι άλλο να συναναστρέφεται το παιδί καθημερινά άλλα παιδιά, ξαδέρφια, φίλους, ακόμα κι αν δεν έχει αδέρφια, από το να μην έχει πολλές παρέες. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές μην σου φανεί περίεργο αν το παιδί σου δείχνει μία απροθυμία με το να μοιράζεται τα πράγματά του.

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται τα πράγματά του;

Αν έχεις μοναχοπαίδι και έχεις παρατηρήσει ότι μερικές φορές μιλάει στον εαυτό του, τότε μην αγχωθείς αμέσως. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το παιδί έχει την ανάγκη να μιλήσει κάπου και οι γονείς δεν είναι πάντα η λύση κι αυτό γιατί άλλες φορές θέλει απλά να τα πει σε κάποιον της ηλικίας του κι άλλες διότι μπορεί να έχει προηγηθεί μια διαφωνία με τους γονείς και να θέλει να βγάλει από μέσα του τα όσα σκέφτεται. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην αγχωθείς αμέσως. Δεν σημαίνει πως νιώθει μοναξιά, απλά είναι ο δικός του τρόπος να “βγάζει” κάποια πράγματα από μέσα του.

συνήθειες έχει ένα μοναχοπαίδι
Pexels

Επιπλέον, πολλές φορές τα μοναχοπαίδια αγαπούν να έχουν φίλους και να μεγαλώνουν μαζί τους, είναι κατά κάποιον τρόπο τα αδέρφια που ποτέ δεν απέκτησαν και χαίρονται ιδιαίτερα να έχουν αληθινούς φίλους δίπλα τους.

Αν κάποιος σου πει ότι το παιδί σου στεναχωριέται που δεν έχει αδέρφια και δεν περνάει καλά μόνο του, τότε μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Σε μερικά παιδιά αρέσει αυτή η “μοναξιά” κι αν δεν μιλήσεις με το ίδιο το παιδί δεν μπορείς να ξέρεις πώς νιώθει. Μην ξεχνάς πως η συντροφιά της οικογένειας και των φίλων ίσως να του είναι αρκετή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News