Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τον πόλεμο; Πώς αλλιώς, έχουν γραφτεί άπειρα παιδικά βιβλία για τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Για τους πρόσφυγες, για την ιστορία του πολέμου στη δική μας χώρα τον περασμένο αιώνα αλλά και για τους τωρινούς. Δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά μου για τον πόλεμο, το ξέρουν ότι γίνεται σε διάφορες μεριές του πλανήτη, δεν μπορώ να τα αποκλείσω εντελώς από την πραγματικότητα, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βεβαιωθώ ότι δε θα δουν σκληρές ή γενικά εικόνες που θα τα κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους. Διαβάζοντας όμως ιστορίες καταλαβαίνουν με τον πιο ήπιο τρόπο τι σημαίνει ο πόλεμος και γιατί πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμόν όλοι την ειρήνη.

Παιδικά βιβλία για τον πόλεμο

«Το παραμύθι με τα παραμύθια» είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι στα παιδιά μας

Η Αιμαλία Πλατή διάβαζε παραμύθια στις δομές των προσφυγόπουλων. Η εικονογράφηση είναι αποκλειστικά φτιαγμένη από τις ζωγραφιές των παιδιών μετά την ανάγνωση των παραμυθιών. Το παραμύθι είναι βιωματικό και ξετυλίγει την ιστορία του μικρού Ισμαήλ. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδάκια για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στις δομές των προσφύγων.

Το παραμύθι με τα παραμύθια
Μέλη και Μελέκ

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η μικρή Μέλη έχει μια κουκλίτσα που αγαπά πολύ γιατί της την έφτιαξε η γιαγιά της. Είναι αχώριστες. Όταν όμως το Σεπτέμβρη του 1922 γίνεται η Μικρασιατική Καταστροφή θα αναγκαστεί να αφήσει πίσω της την κούκλα της και όσους αγαπά.

Ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά μας τον ξεριζωμό που έζησαν οι Έλληνες πριν από λίγα χρόνια και που τώρα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Μέλη μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για να κατανοήσουμε καλύτερα την αδικία, την ανασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

παιδικά βιβλία για τον πόλεμο
Το σανταλάκι

Στο ταξίδι από τη Συρία, ο μικρός Κεμάλ ξεριζώνεται από τον τόπο του με συντροφιά του τη Γιαμίλ την κούκλα της φίλης του της Φάτιμα, που της υποσχέθηκε ότι κάποτε θα γυρίσει πίσω. Όλη η αγωνία του ταξιδιού στη βάρκα, η αγωνία της εγκατάστασης στον νέο τόπο και η φιλία που δημιουργείται μεταξύ της μικρής Σοφίας και του Κεμάλ με κοινό παρονομαστή την κούκλα με το χαμένο σανταλάκι…

Ένα υπέροχο παραμύθι, γεμάτα χρώματα, εικόνες και συναισθήματα. Το βιβλίο αφηγείται σε CD με τη βελούδινη φωνή του o Γρηγόρης Βαλτινός και μας ταξιδεύει μακριά.

παιδικά βιβλία για τον πόλεμο
Η βαλίτσα

Πώς να μιλήσω στα μικρά παιδιά μου για τον πόλεμο; Για τον ξεριζωμό; Για τον αγώνα για την επιβίωση και τη λαχτάρα για ασφάλεια και ζωή. Φεύγει ο άνθρωπος από το σπίτι του και τι έχουν μέσα τους οι αποσκευές του; Τι θα είναι χρήσιμο εκεί που θα πάει; Θα ξανάρθει πίσω άραγε;

Και εκεί που θα πάει πώς θα τον υποδεχτούν; Θα ανοίξουν τις φτερούγες τους να τον αγκαλιάσουν ή θα κοιτάξει ο καθένας τη δουλειά του; Μέσα σε ένα βιβλίο όλα τα νοήματα για την αποδοχή, την ευγένεια, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και όλα αυτά που νιώθει εκείνος που φεύγει και αφήνει τα πάντα πίσω του.

παιδικά βιβλία για τον πόλεμο

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Η Άλκη Ζέη γράφει για τα πρώτα εικοσιπέντε χρόνια της ζωής της. Από τότε που ήταν μικρό κοριτσάκι και έβαζε τα κορδελάκια στα μαλλιά της για να γίνουν σγουρά, για τον πόλεμο, για το πώς ξεκίνησε το κουκλοθέατρο και το γράψιμο και όλα αυτά στη σκιά του πολέμου.

Είναι ένα μεγάλο βιβλίο που ίσως είναι για μεγαλύτερα παιδιά από τα τέλη του δημοτικού ίσως, ή αν θέλετε μπορείτε να διαβάζετε μαζί ένα κεφάλαιο κάθε μέρα. Το προτείνω με κλειστά μάτια, η Άλκη Ζέη είχε το χάρισμα να μαγεύει τον αναγνώστη και να τον μεταφέρει μέσα στο έργο της στην εποχή που περιγράφει. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μάθουν μέσα από τη δική της ματιά και πώς βίωσε η ίδια την νεότερη ιστορία της χώρας μας.

παιδικά βιβλία για τον πόλεμο

Τα παιδιά και τα βιβλία

Όταν κάτι δεν μπορείς να το πεις με τα δικά σου λόγια, κάποιος άλλος το έχει γράψει και το έχει διηγηθεί με πιο ωραίο τρόπο ώστε να το καταλάβουν τα παιδιά. Είναι μελανές οι σελίδες της ιστορίας που μιλούν για τους πολέμους, γεμάτες πόνο, δάκρυα, απόγνωση, αγώνα για επιβίωση. Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία, αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία και όλοι εμείς είμαστε παρόντες και το βλέπουμε όπως οι δικοί μας παλιότερα.

8 δοκιμασμένοι τρόποι για να μάθει το παιδί το μάθημα της ιστορίας-Ο 6ος είναι ο αγαπημένος όλων των παιδιών!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News