Δεν έχουμε συχνά τη χαρά να μας επισκέπτεται το χιόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα που ξυπνήσαμε και βρήκαμε τα πάντα γύρω μας λευκά και σταμάτησε να χιονίζει, μπορούμε να βγούμε και να κάνουμε δραστηριότητες για παιδιά στο χιόνι. Ψάχνοντας στο Internet βρήκα κάποιες πολύ πρωτότυπες ιδέες που αν ψάχνεις και εσύ με τι να ασχοληθείτε σήμερα στη βόλτα στο πάρκο που θα βγείτε ίσως πάρεις κάποια έμπνευση και οι ιδέες αυτές να αρέσουν και στα παιδάκια σου. Φορέστε τα πιο ζεστά σας ρούχα, σκουφιά, γάντια, κασκόλ και βγείτε έξω να απολαύσετε το χιόνι όλοι μαζί.

Δραστηριότητες για παιδιά στο χιόνι

κακοκαιρία "Ελπίς" κλειστά σχολεία
Unsplash

Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι; Οι βασικές αρχές της μοντεσσοριανής προσέγγισης για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

 1. Φτιάξε αγγελάκια από χιόνι: Ίσως το έχεις δει στις ταινίες. Βουτάς στο απάτητο, λευκό χιόνι και ανοίγεις χέρια και πόδια συνεχόμενα και δημιουργείς αγγελάκια από χιόνι. Είναι νομίζω το εναρκτήριο λάκτισμα κάθε εξόδου στο χιόνι και αυτό που περιμένουν μικροί και μεγάλοι να κάνουν με χαρά.
 2. Χρωματιστό παγωτό: Η φαντασία δεν έχει όρια. Αυτό είναι γνωστό και όσο πιο μικρός είσαι τόσο πιο πολύ τα πάντα γύρω σου μοιάζουν με παιχνίδι. Βρίσκεις μπολάκια και βάζεις μέσα χιόνι. Ρίχνεις δύο τρεις σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής και έχεις έτοιμο το παγωτό «φράουλα» ή «φιστίκι» ή «τσιχλόφουσκα».
 3. Χιονοπόλεμος: Μπορείς να φτιάξεις χρωματιστές μπάλες με τον τρόπο που είπαμε παραπάνω και να χωριστείτε σε δύο ομάδες ανάλογα με το χρώμα και να παίξετε χιονοπόλεμο με ομάδες χρωμάτων.
 4. Ηφαίστειο: Φτιάξε ένα λοφάκι με χιόνι. Κρύψε μέσα ένα μπουκάλι από αναψυκτικό τύπου Κόλα, (έχε πρόσβαση στο στόμιο του μπουκαλιού) βάλε μέσα δύο μέντος καραμέλες και φύγετε μακριά. Θα συμβεί μια μικρή έκρηξη που μοιάζει με ηφαίστειο( φυσικά αυτό το κάνει κάποιος μεγάλος και τα παιδιά το παρατηρούν). Αν δε θες να χρησιμοποιήσεις αυτά τα υλικά μπορείς να βάλεις σε ένα μπουκάλι ξύδι με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να προσθέσεις σόδα. Θα βγει αφρός σαν ηφαιστείου αλλά με μικρότερη έκρηξη.
 5. Εξοπλισμός παραλίας: Βρες όλα τα συμπράγκαλα που κουβαλάς στην παραλία, κουβαδάκια, φτυαράκια, τσουγκράνες και κουπάτ και πάρτα μαζί σου στην εξόρμηση στο χιόνι. Τα παιδιά θα γεμίζουν κουβάδες με χιόνι, φτιάχνοντας κάστρα και τούρτες από χιόνι, μπισκότα με τα κουπάτ και βάζοντας τη φαντασία τους να δουλέψει μπορούν να βρουν πάρα πολλές ιδέες για παιχνίδι.
 6. Κυνήγι θησαυρού: Βάλε σε μια μεγάλη λεκάνη καθαρό χιόνι και διάφορα μικρά πλαστικά παιχνιδάκια που έχετε σπίτι. Θάψε τα μέσα στη λεκάνη και στη συνέχεια δώσε στα παιδιά κουτάλια ή φτυαράκια ή κουτάλες και πες τους να ψάξουν να βρουν τα παιχνίδια. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ ωραίο για διαγωνισμούς πχ: ποιος θα βρει πρώτος το τάδε παιχνίδι κλπ.
 7. Μπόουλινγκ: Πάρε μαζί σου ποτήρια μιας χρήσης και βάλτα στη σειρά όπως βάζουμε τις κορίνες. Φτιάξτε σε μια άκρη μπαλάκια στο μέγεθος της μπάλας του τένις και ρίξτε ο καθένας τα ποτήρια.
 8. Παίξτε Τρίλιζα ή κρεμάλα: Μια εξαιρετική άσκηση για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα γράμματα και τις λέξεις. Χαράξτε με ένα ξύλο μια κρεμάλα και παίξτε το κλασικό παιχνίδι. Ή φτιάξτε μια τρίλιζα και για κυκλάκι βρείτε κουκουνάρια και για το χ ξυλαράκια.
 9. Φτιάξτε μικρές ταΐστρες για πουλιά: με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, όπως ένα κουτί από χυμό ή γάλα. Ανοίξτε το πάνω μέρος του κουτιού και γεμίστε το με σποράκια. Κρεμάστε τες στα κλαδιά από τα δέντρα για να το βρουν τα πουλάκια αυτές τις μέρες που όλα είναι καλυμμένα με το χιόνι.
 10. Πειράματα: Σε πόση ώρα λιώνει το χιόνι; Βάλε σε ένα μπολ μια μπάλα χιόνι που θα βρεις στα κάγκελα του μπαλκονιού και μετρήστε σε πόση ώρα θα γίνει νερό. Αν το ξαναβγάλουμε έξω τι θα γίνει; Είναι πολύ ωραίο να αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και εμείς να παρατηρούμε τις αλλαγές. Σε κάποια παιδιά αρέσουν πολύ τα πειράματα.
 11. Χιονάνθρωπος: Κλασική και αγαπημένη δραστηριότητα που το μόνο που χρειάζεται για να γίνει είναι το χιόνι και η φαντασία. Βάλτε τη λοιπόν μπρος και φτιάξτε αυτόν τον όμορφο χιονάνθρωπο, φωτογραφηθείτε και χαρείτε με αυτήν την όμορφη ανάμνηση που φτιάξατε σήμερα!

Ιδέες από το Instagram: Εύκολες δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News