Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο αυτό το φυσικό συστατικό, του οποίου η δράση θυμίζει πολύ εκείνη της ρετινόλης. Όμως, τι είναι το bakuchiol που μιλούν όλοι γι’ αυτό και τι μπορεί να κάνει στο δέρμα σου;

Τι είναι το bakuchiol;

Το “μπακουκίολ” προέρχεται από το φυτό Psoralea Corylifolia, το οποίο φυτεύεται στην Ήπειρο.

Οι καρποί αυτού του φυτού χρησιμοποιούνται για τις ανθελμινθικές, αντιβακτηριδιακές, αφροδισιακές, στυπτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητές τους. Επίσης δίνονται σε άτομα με έκζεμα και αλωπεκία.

Έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και γι’ αυτό χρησιμοποιείται πολύ σε προϊόντα ομορφιάς.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το bakuchiol έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και του κυτταρικού κύκλου σε παρόμοιο βαθμό με τη ρετινόλη.

Τι είναι το bakuchiol

Park Street/ Unsplash

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του bakuchiol σε σύγκριση με τη ρετινόλη, διαπιστώνοντας μάλιστα πως ερεθίζει λιγότερο το δέρμα, κάτι το οποίο κάνει ιδιαίτερα χαρούμενες τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα ή με ροδόχρους ακμή και δερματίτιδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια δημοφιλή brands έχουν συμπεριλάβει το συγκεκριμένο φυσικό συστατικό στις φόρμουλες στα προϊόντα τους, απ’ τους ορούς μέχρι τις ημέρες νυχτός και ημέρας.

Η σπιτική αντιγηραντική κρέμα που είναι ο καλύτερος εχθρός για τις γραμμές στο πρόσωπό σου!

Είναι καλύτερο το bakuchiol απ’ τη ρετινόλη;

Το θετικό του bakuchiol είναι σίγουρα το ότι είναι φυσικό συστατικό, πιο ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα κι από εγκύους χωρίς φόβο, καθώς δεν υπάρχουν παρενέργειες ενώ έχει αποδειχθεί ότι λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η δράση του ισούται με 0,5% καθαρής ρετινόλης.

Τι είναι το bakuchiol

Pixabay

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν μικρό θησαυρό, που προέρχεται απ’ τη φύση και μπορούμε να το βρούμε σε αφθονία στην Ελλάδα.

Αξίζει να δοκιμάσεις το “μπακουκίολ” ειδικά εάν χρησιμοποίησες ρετινόλη, η οποία συνιστάται από δερματολόγους και αισθητικούς, αλλά το δέρμα σου δεν αντέδρασε καλά. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει ακριβώς την ίδια δράση και θα αναζωογονήσει το δέρμα σου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δίνοντάς του τη νεανική και λεία όψη που αναζητάς!

Δες ακόμα:

Αυτό είναι το ιδανικό και πιο φθηνό συστατικό για το δέρμα σου!

Photo: Pixabay