Ήξερες ότι η μέθοδος που πλένεις το πρόσωπο σου μπορεί να καταστρέψει και να “σπάσει” την επιδερμίδα σου; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καθαριστικό σου μπορεί να καθορίσει τη φυσική γυαλάδα και πόσο ενυδατωμένο θα είναι δέρμα σου, συν το πώς αντιδρά σε κάθε προϊόν που εφαρμόζεις στη συνέχεια.

Είναι πολύ εύκολο να “χαλάσεις” την επιδερμίδα σου, ειδικά αν κάνεις αυτά τα 6 λάθη καθαρισμού του προσώπου που φθείρουν το δέρμα. Παρακάτω έχουμε τα 6 αυτά λάθη που σηνήθως κάνεις όταν καθαρίζεις το πρόσωπο σου αλλά και μεθόδους για να το βελτιώσεις.

Πλένεις το πρόσωπό σου πολύ συστηματικά

Ο σκοπός του καθαρισμού είναι για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ, να απομακρύνεις τον ιδρώτα και τα μικροσωματίδια που προκαλούν μολύνσεις, οπότε πρέπει να το πλένεις μερικές φορές την μέρα. Για παράδειγμα, μια μέρα που θα πας στο γυμναστήριο μπορεί να το καθαρίσεις 4 φορές, μια το πρωί, μια το βράδυ και πριν και μετά την γυμναστική. Αυτό είναι αρκετό και δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιές.
Από την άλλη πλευρά, εάν χρησιμοποιείς ένα καθαριστικό με συστατικά που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, θα σαμποτάρεις την υγεία του.

Συμβουλή: Απόφυγε τα καθαριστικά τζελ και τζελ αφρού, επειδή πιθανόν θα στεγνώσουν το δέρμα σου εάν τα χρησιμοποιείς πολλές φορές την ημέρα. Επέλεξε μια κρεμώδη λοσιόν. Επίσης, απέφυγε εκείνες που περιέχουν συστατικά για την ξήρανση, όπως το σαλικυλικό οξύ για την ακμή.

Υπερχρησιμοποιείς τα ξεβαφτικά μαντηλάκια

Αν και είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για να ξεβαφτείς, μπορεί να αφήσουν υπολείμματα και δεν καθαρίζουν πλήρως την επιδερμίδα, οδηγώντας της το “σπάσιμο” της.

Συμβουλή: Πάρε μαντηλάκια που να ενυδατώνουν το δέρμα και δεν αφήνουν υπολείμματα. Απομακρύνουν κάθε ίχνος μακιγιάζ χωρίς υπερβολική ξήρανση του δέρματος, εξαιτίας του ενυδατικού εκχυλίσματος από γλυκερίνη, μην αφήνοντας πίσω τίποτα που μπορεί να ερεθίσει ή να προκαλέσει την φλεγμονή του δέρματος.

Το δέρμα σου είναι καθαρό παραπάνω από το φυσιολογικό!

λάθη στον καθαρισμό του προσώπου

Αν το δέρμα σου είναι πολύ στεγνό μετά την πλύση του, πιθανότατα δεν χρησιμοποιείς το κατάλληλο είδος καθαρισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εδώ είναι ότι θα απογυμνώσεις το δέρμα από τα φυσικά έλαια του και με αυτό τον τρόπο είναι πιο ευάλωτο.

Συμβουλή: Ενυδάτωσε το με μια κρέμα πλούσια σε γλυκερίνη. Επέλεξε μια που να περιέχει ενυδατικά συστατικά, ειδικά εάν είσαι ο τύπος που πλένει το πρόσωπό σου όλη την ημέρα. Τα καλύτερα συστατικά είναι η γλυκερίνη καθώς και το βούτυρο shea, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και αιθέρια έλαια.

Ξεχνάς την ευαισθησία του δέρματος

Εάν το δέρμα σου είναι συνεχώς ξηρό ή γίνεται κόκκινο ή ροζ , μπορεί να είναι καιρός να στραφείς σε ένα καθαριστικό που να είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα. Σύμφωνα με την έρευνα του Olay, το 50% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, όμως μόνο το 11% των καθαριστικών είναι σχεδιασμένο για αυτό το δέρμα.

Συμβουλή: Απέφυγε προϊόντα με μυρωδιές. Όσο και αν σου αρέσει η κρέμα σου να μυρίζει φράουλα ή κάποιο άλλο φρούτο, πρέπει να γνωρίζεις ότι αποτελεί τη βασική αιτία ερεθισμού του δέρματος. Επέλεξε κάποια με  αιθέρια έλαια, αγγούρι και εκχυλίσματα τσαγιού, καθώς και μια με βαζελίνη και ενυδατική γλυκερίνη.

Πλένεις το πρόσωπο σου στο ντουζ

Το ζεστό νερό απομακρύνει όλα τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, σε σημάδια ακμής και σπυράκια αφού η επιδερμίδα παράγει λάδι από αυτό που μπορεί να αντισταθμίσει.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο, πηγαίνοντας στον νιπτήρα για να καθαρίσεις το πρόσωπο.

Αφαιρείς το μακιγιάζ πολύ γρήγορα

Ειδικά εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα το να αφαιρέσεις με μια γρήγορη κίνηση το μακιγιάζ είναι πολύ επιβλαβές. Μετά από μια ολόκληρη μέρα το δέρμα παράγει βακτήρια, βρωμιά και λάδι, κάτι που πρέπει να απομακρύνεις πριν πέσεις για ύπνο.

Συμβουλή: Δύο βήματα καθαρισμού, το πρώτο βήμα απαλλάσσει από το μακιγιάζ, το λάδι και τα βακτήρια, ενώ το δεύτερο βήμα αφαιρεί όλες τις ακαθαρσίες και αποκαθιστά την ισορροπία του δέρματός σου.

Διάβασε επίσης:

Λάθη που κάνεις με την επιδερμίδα σου και δεν το αντιλαμβάνεσαι!

Photo: Good Housekeeping