Πολλά έχουν ακουστεί, όμως τελικά πόσο κακό κάνει το αλκοόλ στο δέρμα; Πόση ποσότητα βλάπτει σημαντικά την επιδερμίδα σου; 

Είναι γνωστό πως το αλκοόλ μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία κι ειδικά στο συκώτι, όμως φαίνεται πως είναι στενά συνδεδεμένο και με την υγεία της επιδερμίδας σου. Το αλκοόλ ίσως είναι ένα απ’ τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο δέρμα σου. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει όταν πίνεις μια φορά στο τόσο, αλλά ίσως κι αυτές οι λίγες φορές που πίνεις να σταματήσουν μετά απ’ όσα θα διαβάσεις.

Τελικά πόσο κακό κάνει το αλκοόλ στο δέρμα σου;

αλκοόλ στο δέρμα

Unsplash/ Nate Johnston
  • Αφυδάτωση. Η κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει σημαντικά το δέρμα σου, αφού λειτουργεί ως διουρητικό, ενώ εμποδίζει την παραγωγή της αγγειοπιεσίνης, της ορμόνης που βοηθά στην απορρόφηση του νερού.
  • Φλεγμονή. Κυρίως η υπερβολική ζάχαρη του ποτού σου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, που προκαλεί ρωγμές στο κολλαγόνο σου και εμποδίζει την κυτταρική ανανέωση. Επιπλέον, το αλάτι που περιέχεται στο ποτού σου μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.
  • Ακμή. Η υψηλή περιεκτικότητα των ποτών σε ζάχαρη και αλάτι μπορεί να διεγείρει την ορμόνη IGF-1, που προκαλεί υπερβολική παραγωγή ελαίου στο δέρμα. Αυτό σε συνδυασμό με τη φλεγμονή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ακμής.

Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόωρη γήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων πιο νωρίς απ’ ό,τι το περίμενες. Όταν πίνεις αλκοόλ, αυξάνονται οι πιθανότητες βλάβης των κυττάρων σου και γήρανσης του δέρματός σου.

Μην ξεχνάς πως το αλκοόλ βλάπτει και το ανοσοποιητικό σου σύστημα, μειώνει τα αποθέματα βιταμίνης Α στο ήπαρ, κάτι που επηρεάζει άμεσα και το δέρμα σου.

Διάβασε ακόμα:

Είμαστε αυτό που τρώμε: Οι 6 τοξικές για το δέρμα μας τροφές!

Photo: Pexels