Έχεις ακμή; Ίσως να κάνεις κάποια λάθη σχετικά με το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να γεμίζεις σπυράκια. Κι αυτό γιατί περιποίηση προσώπου και ακμή συνδέονται άμεσα. 

Κι εσύ τώρα φυσικά θα αναρωτιέσαι πώς συνδέονται περιποίηση προσώπου και ακμή και τι εννοούμε με όλα αυτά. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής κι ίσως να νομίζεις πως προσέχεις αρκετά, όμως η αλήθεια είναι πως δεν το κάνεις και τόσο.

Ποια τα λάθη που κάνεις στην περιποίηση του προσώπου και έχεις ακμή;

Χρησιμοποιείς μαντηλάκια ντεμακιγιάζ 

Αν και είναι δύσκολο τα μαντηλάκια να δημιουργήσουν από μόνα τους σπυράκια, μπορούν να αφήσουν υπολείμματα μακιγιάζ που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή. Τα μαντηλάκια περιέχουν αλκοόλ, αρώματα και άλλα συστατικά που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα. Εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο, το τρίψιμο με τα μαντηλάκια μπορεί να το ερεθίσει, δημιουργώντας πρήξιμο, φλεγμονή και μπλοκάροντας τους πόρους του προσώπου σου.

Χρησιμοποιείς λάθος αντηλιακό 

Όπως έχουμε πει, είναι πολύ σημαντικό να φοράς αντηλιακό όλο το χρόνο, γιατί ο ήλιος καίει ακόμα κι αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αντηλιακών μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ακμής κι αυτό γιατί χρησιμοποιούν οργανικά φίλτρα με βάση το λάδι που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σπυράκια. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύεις το δέρμα σου είναι να επιλέξεις μια ενυδατική κρέμα ημέρας που περιέχει SPF ευρέος φάσματος και να την εφαρμόζεις πάντα σε καθαρό δέρμα.

περιποίηση προσώπου και ακμή

Freepik

Δεν καθαρίζεις τα γυαλιά σου 

Εάν βγάζεις συχνά σπυράκια γύρω από τα μάτια, είναι πιθανό να φταίει το ότι δεν καθαρίζεις συχνά τα γυαλιά σου, κάτι που πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τα γυαλιά σου είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώνουν βρωμιές, ενώ αν είναι πολύ σφικτά, εμποδίζουν τους πόρους σου, ωθώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος πίσω στους πόρους.

Πλένεις υπερβολικά το πρόσωπό σου 

Ο καθαρισμός του δέρματός σου είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ακμής, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι ο καθαρισμός του δέρματος σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του ίδιου του δέρματος.

περιποίηση προσώπου και ακμή

Pexels

Χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα μαλλιών 

Ορισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορεί να σου δημιουργήσουν ακμή. Τα σαμπουάν, τα μαλακτικά και τα προϊόντα styling μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικούς τύπους ακμής κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών σου και στο μέτωπό σου.

Πλένεσαι με πολύ ζεστό νερό 

Ειδικά όταν κάνεις μπάνιο έχεις την τάση να χρησιμοποιείς αρκετά ζεστό ή και καυτό νερό. Το ζεστό νερό είναι πολύ ερεθιστικό για το δέρμα σου, ξεπλένει τα φυσικά έλαια και κάνει το δέρμα ξηρό, αλλά και ερεθισμένο.

περιποίηση προσώπου και ακμή

Pexels

Δεν πλένεσαι μετά την προπόνηση 

Μια πολύ συχνή τακτική που πρέπει να σταματήσεις το συντομότερο. Μετά το γυμναστήριο και οποιαδήποτε προπόνηση κάνεις πρέπει να κάνεις ντους και να πλένεις το πρόσωπό σου. Τα βακτήρια στο δέρμα σου από την εφίδρωση μπορούν να φράξουν τους πόρους σου και να οδηγήσουν σε σπυράκια. Οι δερματολόγοι συνιστούν να κάνεις ντους αμέσως μετά την προπόνηση για να αφαιρεθούν τυχόν ιδρώτας, λάδι και βρωμιά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί.

Διάβασε ακόμα:

Δέρμα χωρίς σπυράκια | Μπορείς και εσύ να το αποκτήσεις

Photo: Pixabay