Προσπαθείς να φροντίζεις στο μέγιστο την επιδερμίδα σου, όμως ξεχνάς πως υπάρχουν και κακές συνήθειες για το δέρμα σου, που κάνεις καθημερινά. 

Μπορεί να νόμιζες πως όσα κάνεις για να περιποιηθείς τον εαυτό σου κάνουν καλό και στην επιδερμίδα σου, όμως κάνεις λάθος. Διότι υπάρχουν 8 συνήθειες και μάλιστα καθημερινές οι περισσότερες που μόνο καλό δεν κάνουν στο δέρμα σου. Ποιες είναι αυτές;

8 κακές συνήθειες για το δέρμα σου

Αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου 

Τα χέρια σου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με χιλιάδες βακτήρια, καθώς και με άλλα αντικείμενα που είναι γεμάτα μικρόβια. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να μην ακουμπάς το πρόσωπό σου, όμως όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο.

Ξεφλουδισμένες μάσκες 

Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τις μάσκες αυτές. Εάν σε πονάνε όταν τις αφαιρείς δεν είναι καλό σημάδι. Είναι καλύτερο να συμβουλεύεσαι έναν δερματολόγο για να μάθεις ποιο προϊόν είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς με βάση τον τύπο του δέρματός σου.

Scrubs 

Ωραία είναι και χρειάζονται κι όλας που και που, όμως με μέτρο. Το δέρμα ανανεώνεται φυσικά κάθε 28 ημέρες, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό επιβραδύνεται από τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν στην επιφάνεια. Συνιστάται να κάνεις scrub μία φορά την εβδομάδα και αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, κάθε 10 ημέρες. Να θυμάσαι να καθαρίζεις σχολαστικά τις περιοχές που θα κάνεις απολέπιση και, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενυδάτωσε την περιοχή αυτή.

Καταναλώνεις πολλή ζάχαρη 

Η γλυκόζη στη ζάχαρη καταστρέφει τις ίνες του δέρματος, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό ρυτίδων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί γήρανση του δέρματος. Επομένως, ελάττωσέ τη!

συνήθειες για το δέρμα

Eat Pray Love / Columbia Pictures

Χρησιμοποιείς το σαπούνι κάθε μέρα

Το στρώμα κερατοειδούς, το οποίο είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, και το οποίο έχει προστατευτική λειτουργία, μπορεί να ζημιωθεί από την καθημερινή χρήση νερού και όλων των χημικών που υπάρχουν στα συμβατικά σαπούνια. Ορισμένες περιοχές πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά, όπως τα χέρια, οι μασχάλες, τα πόδια και η ευαίσθητη περιοχή, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο του υπόλοιπου σώματος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα δέρματος.

Κάνεις μπάνιο με πολύ ζεστό νερό 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πλένονται με ζεστό νερό, είναι επιβλαβές για το δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει το δέρμα να χαλαρώσει και να στεγνώσει, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φαγούρα. Στην ιδανική περίπτωση, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι χλιαρή, αν και το χειμώνα μπορεί να είναι λίγο υψηλότερη, αλλά όχι στο σημείο να θολώνουν τα παράθυρα του μπάνιου.

συνήθειες για το δέρμα

Pexels/Craig Adderley

Πειράζεις τα σπυράκια σου

Σίγουρα έχεις ξανακούσει πως δεν πρέπει να σπας μόνη σου τα σπυράκια σου. Είναι πολύ πιθανό να τα μολύνεις και να δημιουργήσεις σημάδια. Καλύτερα να τα αφήσεις να φύγουν μόνα τους.

Δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό 

Το αντηλιακό αποτρέπει την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων στο δέρμα σου. Αν δεν το χρησιμοποιείς, μπορεί να εμφανιστούν πιο εύκολα ρυτίδες και το δέρμα σου να χάσει εύκολα την ελαστικότητά του, πέρα από το γεγονός φυσικά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

Διάβασε ακόμα:

Τρόποι με τους οποίους τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ βλάπτουν το δέρμα σου

Photo: Freepik