Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτικού ελαίου neem!

LIKE US ON FACEBOOK

Αν κοιτάξεις στη φύση μπορείς να βρεις τη λύση σε πολλά προβλήματα που σε απασχολούν, ιδιαίτερα αυτά του δέρματος, όπως η ακμή, αλλά και προβλήματα των μαλλιών. Τα φυτικά έλαια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων!

Από το έλαιο καρότου, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και ανακουφίζει τις επιδερμίδες, μέχρι το έλαιο τριανταφυλλιάς, το οποίο διαθέτει οφέλη που ενισχύουν την ενυδάτωση και που συγκρίνεται με το υαλουρονικό οξύ. Κάτι που μπορεί να μην γνώριζες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτικού ελαίου neem!

Το έλαιο Neem δημιουργείται από τα φρούτα και τους σπόρους του neem tree, ένα δέντρο που εντοπίζεται στην Ινδία αλλά αναπτύσσεται και σε άλλες τροπικές περιοχές. Το neem δέντρο, είναι γνωστό επίσημα ως azadirachta indica.

Το λάδι Neem είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά οξέα, και καθίσταται εξαιρετικά αποτελεσματικό  σε διάφορες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, φλύκταινες κ.α. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό για το δέρμα, αλλά και σε παθήσεις όπως τα αρθριτικά και τους μυϊκούς πόνους.

ευεργετικές ιδιότητες του φυτικού ελαίου neem!

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε αρχαίες μορφές θεραπείας, όπως η ιατρική «αγιουρβέδα», μια ολιστική πρακτική που εφαρμοζόταν σε όλο το σώμα. Ακόμη και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, το πρώτο φαρμακευτικό φυτό που αναφέρθηκε στα αρχαία αρχεία Siddha είναι το neem. Αποτελούσε ένα είδος εμβολίου κατά της ευλογιάς και άλλων μολυσματικών ασθενειών, αν και χρησιμοποιήθηκε επίσης για να αποκρούσει τα κακά πνεύματα.

Έχει πολλαπλές χρήσεις στη σύγχρονη εποχή, αφού βρίσκεται στα καλλυντικά μέχρι και στην παραδοσιακή ιατρική και ακόμη και στα φυτοφάρμακα. Ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών σκοπών, σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στην φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και σαν μια μορφή θεραπείας για πεπτικές διαταραχές.

Δέρμα

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του neem oil είναι στη φροντίδα του δέρματος. Φέρεται να έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, αφού βοηθά στην καταπολέμηση του ξηρού δέρματος και των ρυτίδων, της επούλωσης τραυμάτων, της τόνωσης της παραγωγής κολλαγόνου, της μείωσης των ουλών, της θεραπείας της ακμής και ακόμη και της ελαχιστοποίησης της εμφάνισης κονδυλωμάτων.

Μαλλιά

Ακόμα, βοηθά στη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής και προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Μερικοί ισχυρίζονται επίσης ότι παρεμποδίζει την τριχόπτωση, αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να το επιβεβαιώνουν. Δεδομένου ότι οι γυναίκες με γυναικεία φαλάκρα έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, θα μπορούσαν να τα αντισταθμιστούν από το έλαιο neem, καθώς έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Αναφέρεται επίσης ότι αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία κατά των ψειρών των μαλλιών, όπως και κατά της πιτυρίδας! Τέλος, επειδή το έλαιο Neem είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενυδατώνει, χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία για ξηρά και καμένα μαλλιά.

Το έλαιο Neem έχει μελετηθεί επίσης ως πιθανή θεραπεία σε διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου στο πάγκρεας και του καρκίνου του προστάτη, αλλά και ως θεραπεία ενάντια του δηλητηρίου του φιδιού. Για να είμαστε σαφείς, δεν είναι μια μαγική θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά εξετάζονται τα οφέλη του.

Διάβασε επίσης:

Ίσως δεν το ήξερες, αλλά το μπάνιο με μηλόξυδο έχει τελικά πολλά οφέλη!

 

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved