Σοκάρει τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση Λιγνάδη με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη να κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Τι είπε ο Λιγνάδης στην ανακρίτρια, ποιες οι ποινές με τις οποίες είναι αντιμέτωπος και τι αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης;

Ο Δημήτρης Λιγνάδης που αρνείται τις κατηγορίες βρίσκεται υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ και έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη, 24/2/2021, για την απολογία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ένταλμα σύλληψης καταγράφεται πως ο κατηγορούμενος με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση και εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, καλλιέργησε κλίμα εμπιστοσύνης με τα θύματά του, τα οποία βρίσκονταν σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία.

Οι ίδιες πήγες αναφέρουν πως ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται είτε να ασκούσε βία σε βάρος των θυμάτων είτε να τα οδηγούσε σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς τους. Η 19η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, αναφέρει επίσης στο ένταλμα σύλληψης ότι ο ίδιος εμφανίζεται να έδρασε επί πολλά έτη «με εμμονή και εγκληματική ροπή», ενώ επέλεγε ως θύματά του κατά κύριο λόγο ανήλικους ή αλλοδαπούς.

Ο διάλογος ανάμεσα σε Λιγνάδη και ανακρίτρια

Η εκπομπή του OPEN, “Ευτυχείτε”, μετέδωσε το διάλογο που φέρεται να είχε ο ηθοποιός – σκηνοθέτης με την ανακρίτρια. Σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν, ο διάλογος ανάμεσα στον Δημήτρη Λιγνάδη και την ανακρίτρια είχε ως εξής:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορήστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις.

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη.

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Εισαγγελική έρευνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Επιπλέον, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέπραξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για δημοσιεύματα σχετικά με ΜΚΟ που φέρονται να συνεργάζονταν με τον Δημήτρη Λιγνάδη για την εκπαίδευση ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την περίοδο 2017-2018. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για την υπόθεση Λιγνάδη, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία μαθήματα δεν ήθελαν να συνεχίσουν.

Οι ποινές που αντιμετωπίζει

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και με βάση τις κατηγορίες για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, το αδίκημα είναι κακούργημα και επισύρει κάθειρξη 10 ετών για κάθε πράξη βιασμού, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες στο δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής οι κατηγορίες αφορούν σε δυο περιπτώσεις: ενός 25χρονου, ο οποίος καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 14 ετών και σε ένα ακόμη άτομο, που έχει καταθέσει υπό άκρα μυστικότητα. Ωστόσο, στις ποινές αυτές μπορούν να προστεθούν και άλλες για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.

Τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες

Σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, ο κατηγορούμενος έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθεί, ενώ μέχρι τότε είναι κρατούμενος. Θα πει, λοιπόν, στον ανακριτή τους πραγματικούς και νομικούς του ισχυρισμούς, στη συνέχεια θα πάει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα του θέσει ερωτήματα. Στο τέλος, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν αν θα αφεθεί ελεύθερος ή αν θα προφυλακιστεί. Μέσα σε 18 μήνες, εκ του συντάγματος, πρέπει να γίνει το δικαστήριο, χωρίς να είναι σίγουρο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, αφού σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την περίπτωση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News