Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη, την οποία και ονόμασαν Gaia BH1! Η αδρανής μαύρη τρύπα ζυγίζει περίπου 10 φορές τη μάζα του Ήλιου και βρίσκεται περίπου 1600 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Οφιούχου! Τι σημαίνει κάτι τέτοιο για την ανθρωπότητα και γιατί μας απασχολεί;

Αυτή είναι η πρώτη σχεδόν βέβαιη ανίχνευση «αδρανούς» μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας. Η Gaia BH1- όπως είναι η ονομασία της μαύρης τρύπας- βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον Ήλιο. Εντοπίστηκε έμμεσα, μέσω παρακολούθησης του εν λόγω άστρου. 

Αν αναρωτιόσουν πώς ακούγεται μία μαύρη τρύπα, τώρα μπορείς να μάθεις! Αυτό είναι το νέο ηχητικό ντοκουμέντο της NASA

Κοντινότερη μαύρη τρύπα στη γη: Πώς την ανακάλυψαν;

Οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο ακραία αντικείμενα στο σύμπαν. Οι υπερμεγέθεις εκδόσεις αυτών των αφάνταστα πυκνών αντικειμένων πιθανόν να βρίσκονται στα κέντρα όλων των μεγάλων γαλαξιών. Οι μαύρες τρύπες αστρικής μάζας – οι οποίες ζυγίζουν περίπου πέντε έως 100 φορές τη μάζα του Ήλιου – είναι πολύ κοινές, με περίπου 100 εκατομμύρια μόνο στον Γαλαξία μας. Έχουν εντοπιστεί πολύ λίγες μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες είναι «ενεργές», που σημαίνει ότι λάμπουν έντονα στις ακτίνες Χ, καθώς καταναλώνουν υλικό από έναν κοντινό αστρικό «σύντροφο», σε αντίθεση με τις αδρανείς μαύρες τρύπες που δεν το κάνουν.

Αν και υπάρχουν πιθανώς εκατομμύρια μαύρες τρύπες αστρικής μάζας που περιφέρονται στον Γαλαξία μας, αυτές οι λίγες που έχουν εντοπιστεί αποκαλύφθηκαν από τις ενεργητικές τους αλληλεπιδράσεις με ένα συνοδό αστέρι. Καθώς υλικό από ένα κοντινό άστρο εισέρχεται προς τη μαύρη τρύπα, υπερθερμαίνεται και δημιουργεί ισχυρές ακτίνες Χ. Εάν μια μαύρη τρύπα δεν τροφοδοτείται ενεργά (δηλαδή, είναι αδρανής), απλώς αναμειγνύεται με το περιβάλλον της.

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

«Έψαχνα για αδρανείς μαύρες τρύπες τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα συνόλων δεδομένων και μεθόδων», αποκάλυψε ο El-Badry, συγγραφέας της μελέτης. «Οι προηγούμενες προσπάθειές μου –όπως και άλλων– ανακάλυψαν ένα θηριοτροφείο δυαδικών συστημάτων που μεταμφιέζονται σε μαύρες τρύπες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η έρευνα απέδωσε καρπούς».

Η ανακάλυψη έγινε με το διεθνές τηλεσκόπιο Gemini North, στη Χαβάη, αφού αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. 

Το Gaia του ESA έχει ανοίξει νέες δυνατότητες εντοπισμού τέτοιων αφανών μαύρων τρυπών, καθώς χάρη στις υψηλής ακριβείας μετρήσεις των αστρικών θέσεων είναι δυνατό να εκμαιευθεί η παρουσία μιας μαύρης τρύπας γύρω από ένα άστρο, καθώς αυτή διαταράσσει την κίνηση του.

Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκε το διπλό σύστημα Gaia BΗ1, που περιλαμβάνει ένα αόρατο αντικείμενο με μάζα περίπου δεκαπλάσια του Ήλιου, το οποίο κινείται πέριξ ενός άστρου παρόμοιου με τον Ήλιο, ολοκληρώνοντας μια περιφορά κάθε σχεδόν 186 μέρες.

Μπορεί οι αστρονόμοι να έκαναν ένα σπουδαίο βήμα με την συγκεκριμένη ανακάλυψη, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην κατανόηση του πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι μαύρες τρύπες σε δυαδικά συστήματα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να γειώσουμε το συγκεκριμένο επίτευγμα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας κι αυτό μας εξιτάρει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News