Ξεκινά από τον Αύγουστο η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος μέσω ενός σχεδίου πλήρους αναμόρφωσης για έναν δημόσιο χώρο πιο φιλικό και ελκυστικό στους πολίτες. Πρόκειται για μια μελέτη που ξεκίνησε από το 1999, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, από ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον διάσημο Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μανίκα. Η επικαιροποίηση της βραβευμένης μελέτης για την ανάπλαση του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος θα υλοποιηθεί ξεκινώντας από φέτος.

Τι προβλέπει η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος

Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Φιλελλήνων και την δημιουργία 1.000 τετραγωνικών μέτρων νέου δημοσίου χώρου, αφού στο τμήμα μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού το μέσο πλάτος επέκτασης του πεζόδρομου ανέρχεται σε 7,80 μέτρα, ενώ στο τμήμα Ερμού – Μητροπολεως σε 5,20 . Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναμόρφωση της πρόσοψης του πεζοδρόμου της Ερμού με ταυτόχρονη οριοθέτηση του χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων.

Η νέα πλατεία Ομονοίας μέσα απ’ τον φακό του iPop.gr

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η φύτευση 28 μεγάλων δέντρων και η αύξηση του πράσινου στην περιοχή. Παράλληλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο πέργκολες που θα ενισχύουν την σκίαση στην πλατεία. Αναμένεται, επίσης, να διατηρηθούν οι τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας που δημιουργήθηκαν πέρσι διατηρώντας την χαρακτηριστική καμπύλη της οδικής χάραξης ενώ θα σχηματιστεί ευδιάκριτη διάβαση πεζών με φωτισμό. Το νέο έργο έχει επίσης ως στόχο την δημιουργία ενός χώρου περισσότερου φιλικού προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες προσθέτοντας ράμπες και λωρίδες επισήμανσης ΑμεΑ.

Το νέο έργο προβλέπει την αναδιαμόρφωση της ιστορικής Πλατείας Συντάγματος με στόχο να γίνει περισσότερο ελκυστική προς τους πολίτες, βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και λειτουργική. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης: “Σήμερα η Αθήνα έχει τρεις μεγάλους στόχους: Την απελευθέρωση – ανακατανομή δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη διατήρηση των χρήσεων γης, δηλαδή του DNA της”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News