Θέλεις να μάθεις πώς μοιάζει ο νυχτερινός ουρανός μετά από μια ηλιακή καταιγίδα που χτυπά τη γη και ανοίγει μια τρύπα στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη; 

Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων οδήγησε σε μια σπάνια έκρηξη εντυπωσιακά ζωηρών ροζ σέλας στον νυχτερινό ουρανό της Νορβηγίας. Η ασυνήθιστη έγχρωμη επίδειξη φωτός διήρκεσε περίπου δύο λεπτά και προκλήθηκε από μια ρωγμή στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας σε εξαιρετικά ενεργητικά ηλιακά σωματίδια, γνωστά ως ηλιακός άνεμος, να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το spaceweather.

Βόρειο Σέλας: Ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση – 5 + 1 πράγματα που πρέπει να μάθεις για το εξωπραγματικό αυτό φαινόμενο

Ροζ βόρειο σέλας: Ένα εξωπραγματικό θέαμα στον ουρανό της Νορβηγίας

Ο Markus Varik, οδηγός της τουριστικής εταιρείας της Γροιλανδίας, Greenlander, ο οποίος εργάζεται ως ξεναγός, «εντόπισε τα σέλας γύρω στις 6 μ.μ. ενώ ήταν επικεφαλής μιας ομάδας περιοδείας κοντά στο Tromso της Νορβηγίας», δήλωσε στο USA TODAY. «Αν και το ροζ σέλας δεν ήταν το καλύτερο που είχε δει ποτέ, η ένταση του χρώματος ήταν πολύ σπάνια» και «σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Varik.   

Ο Varik δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 ξεναγήσεις στο σέλας της Νορβηγίας ως οδηγός για πάνω από 10 χρόνια, αλλά αυτές ήταν οι πιο έντονες αποχρώσεις του ροζ και του μωβ που έχει δει σε όλη του τη ζωή. 

ροζ βόρειο σέλας
Markus Varik/ Greenlander

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως το σέλας είναι συνήθως πράσινο, με το χρώμα των ατόμων οξυγόνου να χτυπιούνται από ενεργητικά σωματίδια, ωστόσο και οι μοβ αποχρώσεις μπορεί να εμφανιστούν υπό «σπάνιες» συνθήκες όταν τα ηλεκτρόνια διεισδύουν βαθιά στην ατμόσφαιρα και συγκρούονται με μόρια αζώτου. 

Ονειρική πρόταση γάμου στο Βόρειο Σέλας | Φωτογραφίες που θα σε ταξιδέψουν

«Το Βόρειο Σέλας είναι πάντα διαφορετικό, ποτέ το ίδιο. Είναι σαν εμάς, τους ανθρώπους, εντελώς μοναδικοί με τους δικούς μας ιδιαίτερους τρόπους», είπε ο Varik. «Όταν τα auoras μας δίνουν την ευλογία να είμαστε σε θέση να βιώσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα, είναι πάντα πολύ πνευματικό για μένα».

ροζ βόρειο σέλας
Markus Varik/ Greenlander

Πώς σχηματίζεται το βόρειο σέλας;

Το φαινόμενο αυτό είναι ουσιαστικά είναι παιχνίδι του φωτός που προκαλείται από τις συγκρούσεις μεταξύ ηλεκτρικά φορτισμένων σωματίων (ηλιακός άνεμος) που απελευθερώνονται από τον ήλιο και αφού εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης συγκρούονται με αέρια όπως το οξυγόνο και το άζωτο δημιουργώντας έτσι χρωματισμούς. Το επικρατέστερο χρώμα του είναι το λευκό, παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο.

Το σέλας είναι πιο κοινό στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο, περιοχές με ασθενέστερες ασπίδες για την κοσμική ακτινοβολία, σύμφωνα με τη NASA.

Σέλας: Απ’ όπου κι αν το δεις θα σε μαγέψει, απ’ το διάστημα θα σ’ εντυπωσιάσει | Photo

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News