Εγκρίθηκε ο νόμος στην Ισπανία, που απαιτεί σαφή συναίνεση για κάθε σεξουαλική πράξη, και από σήμερα μπορεί να τεθεί κι επίσημα σε ισχύ. Το «μόνο το ναι σημαίνει ναι», όπως έχει γίνει γνωστό, συντάχθηκε στον απόηχο ομαδικού βιασμού που διαπράχθηκε το 2016. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 205 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 3 αποχές. Να υπενθυμίσουμε πως το «μόνο το ναι σημαίνει ναι», είχε ήδη εγκριθεί από τη γερουσία και τώρα πέρασε και από το κοινοβούλιο, οπότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ κι επίσημα!

«Είναι μια ημέρα νίκης έπειτα από μάχη πολλών ετών», δήλωσε η Irene Montero, υπουργός Ισότητας. «Στο εξής, καμία γυναίκα δεν θα χρειάζεται να αποδείξει ότι χρησιμοποιήθηκε βία ή εκφοβισμός, για να αναγνωριστεί αυτό που έγινε. Η φεμινιστική έκκληση “μόνο το ναι σημαίνει ναι” επιτέλους έγινε νόμος στη χώρα μας», συμπλήρωσε. 

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

«Μόνο το ναι σημαίνει ναι»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο νόμο της Ισπανίας

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η συναίνεση για κάθε σεξουαλική πράξη θα πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα και όχι να θεωρηθεί ότι έχει δοθεί, είτε επειδή δεν υπάρχει επιλογή, είτε λόγω σιωπής. Έως τώρα, η νομοθεσία απαιτούσε ότι το θύμα έπρεπε να αποδείξει πως υπήρξε εκφοβισμός ή εξαναγκασμός, προκειμένου ο δράστης να διωχθεί για βιασμό και όχι για τη λιγότερο «βαριά» κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.  

«Η συγκατάθεση μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει μόνο όταν έχει εκδηλωθεί ελεύθερα μέσω ενεργειών που, σύμφωνα με τις περιστάσεις, εκφράζουν ξεκάθαρα τις επιθυμίες του ατόμου», αναφέρει ο νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς ξεκάθαρη συναίνεση, ο θύτης μπορεί να διωχθεί για βιασμό.  

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στον απόηχο της κατακραυγής που προκάλεσε η διαχείριση της υπόθεσης βιασμού μιας 18χρονης από πέντε άνδρες, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών, στην Παμπλόνα. 

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ως επιχείρημα ότι βίντεο που κατέγραψαν οι δράστες με τα κινητά τηλέφωνά τους- στο οποίο η νεαρή γυναίκα ήταν ακίνητη και με κλειστά τα μάτια κατά τη διάρκεια της επίθεσης- ήταν απόδειξη συναίνεσης. 

Οι δράστες αρχικά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση εννέα ετών, για τη λιγότερο βαριά κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίηση. Όμως, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε, η κατηγορία σε βάρος τους αναβαθμίστηκε σε εκείνη του βιασμού και η ποινή τους αυξήθηκε σε κάθειρξη 15 ετών. 

Μόνο το ναι σημαίνει ναι
Pexels

Τι είναι το «χάπι βιασμού» και τι ακριβώς προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό;

Λίγο μετά από αυτή την υπόθεση, πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν για βιασμό ενός 14χρονου κοριτσιού στην καταλανική πόλη Manresa καταδικάστηκαν για τη μικρότερη κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης με την αιτιολογία ότι το θύμα ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Το 2015 η Ισπανία αύξησε την ηλικία συναίνεσης από τα 13 στα 16. Ωστόσο, η σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικο θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως σεξουαλική κακοποίηση και όχι ως σεξουαλική επιθετικότητα, εκτός εάν υπήρχε «βία ή εκφοβισμός».

Ο νέος νόμος καταργεί τη διάκριση μεταξύ σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής επιθετικότητας (βιασμός) καθιστώντας ρητά ότι η συναίνεση είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Η παθητικότητα και η σιωπή δεν μπορούν πλέον να ερμηνευθούν ως συναίνεση.

Το θύμα, μάλιστα, του 2016 δήλωσε στην εφημερίδα El Pais: «Δεν είναι ο δικός μου νόμος, αλλά ένας νόμος για όλες τις γυναίκες, οπότε ας προχωρήσουμε».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News