Τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης βγήκαν στο φως της δημοσιότητας εχθές το απόγευμα, 01/02. Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της κοπέλας, Δημήτρης Γαλεντέρης, ζητά την επανεξέταση των ούρων, ενώ παράλληλα έκανε και σχετικές δηλώσεις για την υπόθεση. Η ΕΛ.ΑΣ. και η ιατροδικαστική υπηρεσία, από την άλλη πλευρά, απαντούν για το δείγμα της 24χρονης.

«Το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των 12 ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δε θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η δειγματοληψία έγινε μετά από περίπου 18 ώρες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ και σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως: «η λήψη μετά από 18 ώρες είναι αρνητική. Συνεπώς, αυτό το στοιχείο έχει χαθεί».

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και τι υποστηρίζει η πλευρά της 24χρονης

Επιπλέον, σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ που ανιχνεύτηκαν στα ούρα της Γεωργίας ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι «αυτά που φάνηκαν στις εξετάσεις είναι κάποιοι μεταβολίτες της αιθανόλης. Αυτοί οι μεταβολίτες δεν μπορούν να μας δώσουν τον αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται για να διαπιστώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και όχι για να διαπιστώσουμε την ποσότητα ή τη βαρύτητα της μέθης στην οποία βρισκόταν».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που στάλθηκαν από την Ελβετία, ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα. Η πλευρά της Γεωργίας έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση του δείγματος που κρατείται στο εργαστήριο του ΑΠΘ».

«Θα ζητήσουμε την επανεξέταση ούρων για να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ορθά. Οφείλουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο έλεγχο. Μετά, μπορούμε να ζητήσουμε και την εξέταση τριχών που μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα για την ουσία που ψάχνουμε, το χάπι του βιασμού, τέσσερις έως έξι εβδομάδες, μετά την αναφερόμενη πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε πως το συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η δειγματοληψία το βράδυ της Κυριακής, ενώ η παράδοση στην ανακρίτρια το πρωί της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι τα ούρα κρατούνταν στο ψυγείο του Α.Τ. Λευκού Πύργου. Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη σε αυτές τις 18 ώρες υπάρχει η πιθανότητα να έχουν χαθεί τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ναρκωτικές ουσίες ή το λεγόμενο «χάπι του βιασμού».

Τοξικολογικές εξετάσεις 24χρονης: «Γύρω στα 40 λεπτά έψαχνα φαρμακείο. Δεν μπορούσα να περπατήσω, δεν μπορούσα να δω»

Η Γεωργία περιγράφει τις καθυστερήσεις των αρχών έως ότου να της πάρουν δείγμα ούρων. Διαψεύδει πως της χορήγησαν ουροσυλλέκτες και υποστηρίζει πως την έβαλαν να προμηθευτεί μόνη της, στην κατάσταση που ήταν.

Τι είναι το «χάπι βιασμού» και τι ακριβώς προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό;

Η Γεωργία Μπίκα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ψυχολογία μου δεν είναι και η καλύτερη. Αν και δεν περιμέναμε εμείς αυτά τα αποτελέσματα για να αποδείξουμε κάτι, αλλά θα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο.

Εκείνη την ημέρα, την 1η Ιανουαρίου, πήγα απ’ την πρώτη στιγμή το αστυνομικό τμήμα. Στις 12 ήμουν εκεί. Μου πήρε κατάθεση ο ένας αστυνόμος. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ενώ είπα ότι ήταν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, δεν έδωσε εντολή να μην καθαριστεί το δωμάτιο. Άλλαξαν βάρδια, οπότε ο αστυνόμος του περιπολικού πήγε και είπε ότι τόση ώρα κακώς παίρνετε κατάθεση από την κοπέλα και δεν έχετε διατάξει να μην καθαριστεί το δωμάτιο.

Δεν αληθεύει ότι μου χορήγησαν ουροσυλλέκτες. Μου είπαν ότι εγώ έπρεπε να τους πάρω. Γύρω στα 40 λεπτά έψαχνα φαρμακείο. Δεν μπορούσα να περπατήσω, δεν μπορούσα να δω, έβλεπα θολά, έψαχνα με GPS αυτά που εφημερεύουν, δεν τα έβρισκα. Νέκρωναν τα πόδια μου. Γύρισα και πήρα το αυτοκίνητο, έβαλα GPS στο κινητό μου και βρήκα ένα, έτσι πήγα και πήρα με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Γύρισα, αλλά δεν μου είπαν εκείνη τη στιγμή να πάω να δώσω τα ούρα. Περίμενα να μου πουν πότε μπορούν και είμαι έτοιμη να δώσω. Γύρω στις 21:00 η ώρα μου είπαν «όποτε είσαι έτοιμη μπορείς να πας να δώσεις» και στις 22:00 έδωσα. Επίσης, να πω ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια εγώ είχα πάει ήδη στην τουαλέτα 4-5 φορές, είχα αποβάλει πολλά υγρά. Είχα φάει, είχα αναγούλες, οπότε είχα και πρόβλημα σε αυτό».

ΕΛ.ΑΣ. και ιατροδικαστική υπηρεσία απαντούν για το δείγμα της 24χρονης:

Οι δύο ανακοινώσεις εκδόθηκαν μετά τις δηλώσεις που έκανε ο τεχνικός σύμβουλος που ορίστηκε από την πλευρά της 24χρονης, ο οποίος είπε ότι το δείγμα ελήφθη έπειτα από 18 ώρες. 

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπου υποστηρίζουν πως οι αστυνομικοί «προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Ειδικότερα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ..

Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.

Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης:

Σε αυτή αναφέρει ότι η ιατροδικαστής υπηρεσίας συνέστησε στους αστυνομικούς την άμεση λήψη δείγματος ούρων «που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά». 

«Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας του Λευκού Πύργου.

Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κ. Ραϊκου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκείμενου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο ΑΠΘ για ανάλυση.

Σημειώνουμε οι στις 19/01/22 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/22, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News