Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θρηνεί με τις σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα να κυματίζουν μεσίστιες και όσο ο νέος βασιλιάς, ο Κάρολος, ετοιμάζεται για την επίσημη στέψη του, το σχέδιο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ;

Το «ταξίδι» από τη Σκωτία

Το φέρετρο της βασίλισσας θα αναχωρήσει από το κτήμα Balmoral τις επόμενες ημέρες για το παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο, την επίσημη κατοικία της Ελισάβετ στη Σκωτία.

Από εκεί, θα μεταφερθεί με πομπή στον Καθεδρικό Ναό του St Giles, όπου θα επιτραπεί στο κοινό να δει το φέρετρό της.

κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Το λαϊκό προσκύνημα

Η βασίλισσα θα βρίσκεται στο Westminster Hall για περίπου τέσσερις ημέρες πριν από την κηδεία της, επιτρέποντας στο κοινό να αποτίσουν τα σέβη τους. Η μεγάλη αίθουσα είναι το παλαιότερο μέρος του Παλατιού του Westminster και βρίσκεται στην καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης. Η σορός της βασίλισσας θα βρίσκεται στην αίθουσα του θρόνου του Παλατιού του Buckingham, προτού τοποθετηθεί σε μια άμαξα για το ταξίδι στο Westminster Hall.

Θα μεταφερθεί στο Westminster Hall από τα Ανάκτορα του Buckingham στη διάρκεια μιας αργής πομπής, συνοδευόμενη από στρατιωτική παρέλαση και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο κόσμος θα μπορεί επίσης να παρακολουθήσει την πομπή καθώς περνάει από τους δρόμους, ενώ μεγάλες οθόνες που μεταδίδουν εκδηλώσεις είναι πιθανό να στηθούν στα Royal Parks του Λονδίνου.

Οι 15 πιο σημαντικές στιγμές της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο – Οι ημερομηνίες σταθμοί

Το φέρετρο της Βασίλισσας θα στηρίζεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, κάτω από τη μεσαιωνική ξύλινη στέγη της αίθουσας του 11ου αιώνα. Κάθε γωνία της πλατφόρμας θα φυλάσσεται από στρατιώτες που υπηρετούν τη Βασιλική Οικογένεια.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία;

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να γίνει στο Αβαείο του Westminster σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ ηγέτες και μονάρχες από όλο τον κόσμο αναμένεται να παραβρεθούν. Η ακριβής ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί από τα Ανάκτορα του Buckingham. Το Αβαείο είναι η ιστορική εκκλησία όπου στέφονται οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της στέψης της ίδιας της βασίλισσας το 1953.

Η ίδια η μονάρχης είχε συμμετάσχει πριν δεκαετίες στα σχέδια για το τελευταίο της «ταξίδι» και είχε αποφασίσει η τέλεση της κηδείας της να πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Westminster. Από την εποχή του Γεωργίου του Γ’ και μετά όλες οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνται παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Windsor. Όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρούσε πως η δική της κηδεία έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Οι συνταρακτικές στιγμές πριν την ανακοίνωση του παλατιού για την υγεία της Βασίλισσας και οι αντιδράσεις κατά την διάρκεια των εξελίξεων

viral φωτογραφία με τη Βασίλισσα Ελισάβετ
©Annie Leibovitz / Instagram @theroyalfamily

Πού θα γίνει η ταφή;

Πλήθη αναμένεται να πλαισιώσουν την οδό μήκους 37 χιλιομέτρων μεταξύ του Αβαείου και του Κάστρου του Windsor, καθώς το φέρετρο της βασίλισσας θα οδηγείται στον τελευταίο τόπο ταφής.

Στη συνέχεια, η βασίλισσα θα ταφεί στο μνημείο του King George VI στο παρεκκλήσι του St George στο Windsor. Το σώμα του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021, θα μεταφερθεί από το Royal Vault, ώστε οι δυο τους να ταφούν μαζί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News