Στον Γαλατά Χανίων, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, θα γίνει τελικά η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη και μια ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή τη Δευτέρα (6/9), θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα, προς τιμήν του.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών ως τις 7 το απόγευμα. Το ίδιο και την Τρίτη ενώ την Τετάρτη θα εκτίθεται από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι, όπου και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μίκης Θεοδωράκης: Τα χρόνια της εξορίας και οι αγώνες για τη Δημοκρατία και την ειρήνη

Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Που θα γίνει τελικά η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη;

Η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη αποφάσισε να σεβαστεί την επιθυμία του και τελικά η ταφή του θα γίνει στον Γαλατά Χανίων. Την Τετάρτη το βράδυ, μετά από την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στην Μητρόπολη Αθηνών και την εξόδιο ακολουθία, θα φτάσει στα Χανιά η οικογένεια και η 20μελής ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο του Γαλατά.

Όπως είναι γνωστό, ο Μίκης Θεοδωράκης πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Ωστόσο η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επέμενε η ταφή του πατέρα της να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

Όπως φαίνεται, τελικά, συμφώνησε κι εκείνη ως προς την ανάγκη σεβασμού της επιθυμίας του μεγάλου δημιουργού. 

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας πρόκειται να συζητηθούν κανονικά τα ασφαλιστικά μέτρα για την κηδεία, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με μια συγκινητική ανάρτηση, ο γιος του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ταφής του στον Γαλατά Χανίων, σημειώνοντας ότι δεν αψήφησε ποτέ την επιθυμία του πατέρα του.

Σημειώνει δε ότι θα απέχει αύριο από τη διαδικασία του Πρωτοδικείου και καλεί όλους να «σωπάσουν» για να αποχαιρετήσουν τον πατέρα του.

Το iPop αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με τις μελωδίες που μας ταξίδεψαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε

Αναλυτικά όσα έγραψε στο Facebook:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News