Μαχητές των Ταλιμπάν φαίνεται πως διέλυσαν μία γενναία διαδήλωση Αφγανών γυναικών στην Καμπούλ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από την μαχητική ομάδα.

Μετά την επεισοδιακή κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η πραγματικότητα για τις γυναίκες της χώρας είναι τουλάχιστον ζοφερή, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει το νέο καθεστώς. Επί έναν ολόκληρο χρόνο, εφαρμόζουν αμέτρητους περιορισμούς στις ζωές των γυναικών, καταπατώντας με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους.

Γιατί οι Ταλιμπάν κλείνουν ξανά όλα τα γυμνάσια και λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν;

Η διαδήλωση των Αφγανών γυναικών στην Καμπούλ

Περίπου 40 γυναίκες λοιπόν, αποφάσισαν να παρελάσουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ζητώντας πίσω τα δικαιώματα τους, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, προτού οι Ταλιμπάν διαλύσουν τη συγκέντρωση πυροβολώντας στον αέρα. Οι ίδιοι μάλιστα κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, σταματώντας μια από τις πρώτες γυναικείες διαδηλώσεις που συνέβησαν εδώ και μήνες.

Οι γυναίκες φώναζαν αιτήματα για «Ψωμί, δουλειά και ελευθερία», κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Η 15η Αυγούστου είναι μια μαύρη μέρα», αναφερόμενες στην ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ το 2021.

«Δεν μας χτύπησαν πολύ αυτή τη φορά», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες στο BBC. «Ενήργησαν διαφορετικά από τις προηγούμενες διαδηλώσεις. Πυροβόλησαν στον αέρα. Αν και φοβόμαστε πολύ, βγήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των κοριτσιών, έτσι ώστε τουλάχιστον οι Ταλιμπάν να ανοίξουν σχολεία».

Από την ημέρα που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, έχουν εκδώσει διάφορες εντολές που περιορίζουν την ελευθερία των γυναικών – αποκλείοντάς τες από τις περισσότερες κυβερνητικές θέσεις, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τους απαγόρεψαν να ταξιδεύουν για περισσότερο από 70 χιλιόμετρα χωρίς έναν άνδρα κηδεμόνα στο πλευρό τους.

Νέος σκληρός νόμος από τους Ταλιμπάν: Απαγορεύουν στις γυναίκες να ταξιδέψουν χωρίς την συνοδεία άνδρα

Επιπλέον, τον Μάιο αποφάσισαν ότι οι Αφγανές θα πρέπει να καλύπτονται από την κορφή ως τα νύχια δημόσια.
Εάν μια γυναίκα δεν καλύπτει το πρόσωπό της έξω από το σπίτι, ο πατέρας της ή ο πλησιέστερος άνδρας συγγενής της θα μπορούσε να φυλακιστεί ή να απολυθεί από κρατικές θέσεις.

Συνολικά, υπήρξαν μικρές διαμαρτυρίες τον περασμένο χρόνο, αλλά κάθε μορφή διαδήλωσης τερματίζεται βίαια. Γυναίκες που διαμαρτυρήθηκαν, έχουν απειληθεί, συλληφθεί, ακόμη και βασανιστεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που περιορίζει επίσημα την εκπαίδευση με βάση το φύλο. Τα κορίτσια έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπεται στις γυναίκες ακόμη και να εργαστούν.

Ζώντας στο σώμα μιας γυναίκας: «Οι Ταλιμπάν φοβούνται την ομορφιά, τη δύναμη – και την αντίστασή μας»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News