Η Ροζ Πανσέληνος κάνει την εμφάνισή της τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά και το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης και θα είναι η πρώτη υπερ-πανσέληνος του 2021, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μες το έτος. Έτσι, το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενα βράδια.

Το φεγγάρι αυτό που θα αντικρίσουμε στον ουρανό αυτές τις μέρες ονομάζεται Ροζ Πανσέληνος και είναι το πρώτο φωτεινότερο ολόγιομο φεγγάρι του 2021. Την Τρίτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο τόσο απόψε όσο και το βράδυ της Τρίτης.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με τη NASA, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς. Η πανσέληνος αυτή στο περίγειο φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Πώς πήρε το όνομά της η Ροζ Πανσέληνος ή αλλιώς το Ροζ Φεγγάρι;

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως Ροζ Φεγγάρι, επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της Άνοιξης. Το λουλούδι αυτό λέγεται Wild Ground Phlox (Φλόγα η Δρουμμόντειος ή απλά Φλοξ στα ελληνικά).

Βέβαια, το χρώμα που θα δούμε στην πανσέληνο δεν θα είναι ξεκάθαρο ροζ, καθώς ανάλογα με την περιοχή μπορεί να πάρει κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Επιπλέον, πέρα από το χρώμα θα διαφέρει και το μέγεθος ανάλογα με την περιοχή του κόσμου.

Πότε θα δούμε τις άλλες δύο υπερ-πανσελήνους του 2021;

Όπως είπαμε, η πρώτη υπερ-πανσέληνος του 2021 θα πραγματοποιηθεί 26 και 27 Απριλίου. Η δεύτερη θα συμβεί στις 26 Μαΐου – θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την τωρινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι» – ενώ η τρίτη τους έτους θα είναι στις 24 Ιουνίου.

Πόσο χρονών είναι το φεγγάρι;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News