Η Πολωνία θρηνεί το πρώτο της θύμα από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ενώ παράλληλα διαδηλώσεις και αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την χώρα, που δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η 30χρονη Izabela, πέθανε από σηπτικό σοκ στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Οι γιατροί δεν της έκαναν έκτρωση, παρόλο που το έμβρυό της είχε έλλειψη αμνιακού υγρού, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, και περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο.

Μπορεί να έχουμε 2021, αλλά σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη

Η πρώτη νεκρή γυναίκα από την απαγόρευση άμβλωσης στην Πολωνία

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που πεθαίνει ως αποτέλεσμα του νόμου της Πολωνίας που απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Κάποιοι που υποστήριξαν αυτόν τον νέο περιορισμό είπαν ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οδήγησε στο θάνατο της γυναίκας και κατηγόρησαν τους υπέρμαχους για τα δικαιώματα των γυναικών ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Η γυναίκα, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Izabela, πέθανε τον Σεπτέμβριο, αλλά η υπόθεσή της δημοσιοποιήθηκε μόλις την Παρασκευή, 29/10, προκαλώντας διαδηλώσεις στη Βαρσοβία, την Κρακοβία και αλλού τη Δευτέρα. Ο κόσμος της άναψε κεριά σε μια βραδινή αγρυπνία.

«Όταν οι νόμοι είναι ιδιαίτερα κατασταλτικοί και επιφέρουν κυρώσεις για τους γιατρούς, τείνουν να ερμηνεύουν το νόμο ακόμη πιο άκαμπτα από τη διατύπωση του νόμου για να αποφύγουν τον προσωπικό τους κίνδυνο», δήλωσε η Irene Donadio με την International Planned Parenthood Federation.

Πριν από τον νέο νόμο, οι γυναίκες στην Πολωνία μπορούσαν να κάνουν αμβλώσεις μόνο σε τρεις περιπτώσεις: εάν η εγκυμοσύνη προέκυπτε από έγκλημα όπως ο βιασμός, εάν η ζωή της γυναίκας κινδύνευε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τέλος, σε περίπτωση σοβαρών παραμορφώσεων του εμβρύου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, υπό την επιρροή του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, έκρινε πέρυσι ότι οι αμβλώσεις για γενετικές ανωμαλίες δεν είναι συνταγματικές.

Το νοσοκομείο όπου πέθανε η γυναίκα εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη λέγοντας ότι «θρηνεί» και ότι το προσωπικό του έκανε τα πάντα για να σώσει την ίδια και το έμβρυο. Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι η γυναίκα άφησε πίσω της έναν σύζυγο και μια κόρη.

Το Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις και ο Ο.Η.Ε. καταδικάζει τον απαράδεκτο νόμο που απειλεί τις γυναίκες

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση, αλλά είπε ότι «όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διατάξεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς που ισχύουν στην Πολωνία»

Η Weronika Przebierała, του Ινστιτούτου Διεθνούς Νομοθεσίας του Ordo Iuris, ενός υπερσυντηρητικού Καθολικού Οργανισμού του λόμπι κατά των αμβλώσεων, ισχυρίστηκε, μιλώντας στην Post, πως η νομοθεσία δεν συνδέεται με την υπόθεση της Izabela. 

«Οι γιατροί απλώς απέτυχαν να εξασκήσουν» όσα τους επέτρεπε ο νόμος, υποστηρίζει η Przebierała, υποδεικνύοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι η άμβλωση επιτρέπεται όταν η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή μιας γυναίκας. «Μια αλλαγή στον νόμο δεν θα επηρέαζε την ιατρική κατάστασή της», προσθέτει. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News