Σε εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 προχώρησε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 2/12, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Με την ανακοίνωση πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ξεκίνησε την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έφθασε στην Κρήτη από τη Νότιο Αφρική, ενώ έχει ξεκινήσει, ήδη, λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Οι εξαιρέσεις και ποιοι θα πληρώνουν 50 αντί για 100 ευρώ

Η εξειδίκευση των μέτρων: Όλα όσα ισχύουν για τους άνω των 60

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στον εμβολιασμό τους, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε πως όσοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Τι μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης;

Επιπλέον, ανέφερε πως θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στην επόμενη ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού θα προβλέπεται ότι πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται μόνο μετά από μοριακό τεστ. Με self test και rapid test θα μπορεί να μπαίνει κανείς σε καραντίνα αλλά το πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο μετά από μοριακό τεστ (PCR).

Δες αναλυτικά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News