Το πρώτο διάγγελμα του Καρόλου ως Βασιλιάς είχε ως στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του. Ήταν ένα σύντομο προηχογραφημένο μήνυμα, με το οποίο απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό για πρώτη φορά απ’ τον νέο του ρόλο, για τον οποίο προετοιμαζόταν σ’ όλη του τη ζωή.

“Σας μιλάω σήμερα με αισθήματα βαθιάς θλίψης”, είπε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος και στην συνέχεια αναφέρθηκε στη μητέρα του λέγοντας πως αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα για όλους, ενώ τόνισε πως χρειάστηκε να κάνει θυσίες για να εκτελέσει το καθήκον της.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Α.Μ. η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου. Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να οφείλει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της. Έκανε θυσίες για το καθήκον. Η αφοσίωσή της ως ηγεμόνα δεν κλονίστηκαν ποτέ, σε περιόδους αλλαγών και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής, αλλά και σε περιόδους θλίψης και απώλειας», συμπλήρωσε ο Βασιλιάς Κάρολος.

Ο Κάρολος δεσμεύτηκε να διατηρήσει «τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας όπως ακριβώς η βασίλισσα, με ανάλογη ακλόνητη αφοσίωση».

Όπως ακριβώς έκανε η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, δεσμεύομαι κι εγώ καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου που θα μου χαρίσει ο θεός, να διατηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας. Οπουδήποτε κι αν ζείτε εντός Ηνωμένου Βασιλείου ή σε βασίλεια και εδάφη σε ολόκληρο τον κόσμο και όποιο κι αν είναι το προφίλ και οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή. Η ζωή μου ασφαλώς θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω νέες ευθύνες. Δεν θα είναι πλέον εφικτό για εμένα να αφιερώνω τόσο χρόνο και ενέργεια στην κοινωνική προσφορά και τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρομαι βαθιά. Όμως, γνωρίζω πως η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων

Ο ίδιος έδωσε επίσημα στον William τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας και στην Kate την Πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Με την Katherine στη πλευρό του, οι νέοι μας πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας γνωρίζω πως θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να ηγούνται τού εθνικού διαλόγου, βοηθώντας να φέρουν το περιθώριο στο επίκεντρο όπου μπορεί να δοθεί ουσιωδης βοήθεια

Το διάγγελμα του Καρόλου

«Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», είπε αναφερόμενος στον μικρό γιο του και τη σύζυγό του.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ μίλησε στο έθνος για πρώτη φορά ως Μονάρχης, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας πέθανε ειρηνικά, περιστοιχισμένη από την οικογένειά της, στο Balmoral της Σκωτίας την Πέμπτη.

Το πρωί της Παρασκευής ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών, ενώ έγιναν 96 κανονιοβολισμοί, όσοι και τα χρόνια που έζησε η Βασίλισσα.

Παράλληλα, υπήρξαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις και εκρήξεις συναισθημάτων στο Balmoral, το Buckingham Palace και το Windsor.

Μέλη του κοινού ταξίδεψαν για να αφήσουν λουλούδια, ευχαριστήρια μηνύματα και συλλυπητήρια μηνύματα για τη Βασίλισσα και τη Βασιλική Οικογένεια, με πολλούς να είναι εμφανώς δακρυσμένοι ή γεμάτοι συγκίνηση.

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τι θα συμβεί με τον πρίγκιπα Harry και την Meghan Markle;

Την ίδια στιγμή, πλέον ο εθνικός ύμνος άλλαξε και ξεκινά με τη φράση «God save our gracious King» και όπου υπάρχει θηλυκή αντωνυμία αντικαθίσταται από αρσενική. Αυτή η έκδοση χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά όταν ο πατέρας της Βασίλισσας, Γεώργιος VI βρισκόταν στον θρόνο.

Η αλλαγή αυτή είναι θέμα παράδοσης και δεν υπάγεται σε κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News