Το Ιράν καταδίκασε ακόμη δύο 18χρονους σε θάνατο για τη συμμετοχή τους σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Mahsa Amini. Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις έχουν συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο κι όλοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αγριότητες στο Ιράν με κομμένη την ανάσα.

Το Ιράν προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή- Το ιρανικό καθεστώς δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σ’ αυτούς που θεωρεί εχθρούς

Ιράν – Διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο: Το σκληρό πρόσωπο του καθεστώτος

Αφού άκουσε τον κατηγορούμενο και τον δικηγόρο του, το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Arshia Takdastan για «διαφθορά επί της Γης», και για «πόλεμο κατά του Θεού» («μοχαρεμπέχ» βάσει του ισλαμικού νόμου), μετέδωσε το πρακτορείο Mizan Online.

Ο Arshia Takdastan κατηγορούνταν ότι «ηγήθηκε του πλήθους στην κεντρική πλατεία της πόλης Nowshahr και διέπραξε σοβαρές εγκληματικές ενέργειες στη διάρκεια ταραχών, όπως είναι η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, η υποκίνηση πολιτών και η διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Ο Takdestan δικάστηκε μαζί με τον Mehdi Mohammadifard, έναν άλλο 18χρονο νεαρό από το Nowshahri, του οποίου η είδηση ​​για την εκτέλεση της ποινής του, δημοσιεύτηκε προ ημερών στα Μέσα Ενημέρωσης.

Διαμαρτυρίες – που περιγράφονται από το καθεστώς ως «ταραχές» – έχουν σαρώσει ολόκληρο το Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Mahsa Amini πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη.

Ιράν διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο
twitter/@Malihpishih / Ιράν: Διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο

Το Ιράν έχει ήδη εκτελέσει δύο διαδηλωτές. Ο Mohsen Shekari και ο Majidreza Rahnavard, και οι δύο 23 ετών, απαγχονίστηκαν τον περασμένο μήνα.

Η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHR) του Ιράν με έδρα το Όσλο δημοσίευσε τον περασμένο μήνα τα ονόματα 100 Ιρανών που κινδύνευαν να εκτελεστούν επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Ιράν: Εξετάζεται η αναθεώρηση του υποχρεωτικού νόμου για τη μαντίλα εν μέσω συνεχιζόμενων θανατηφόρων διαδηλώσεων – Μια σημαντική νίκη για τους διαδηλωτές

Από τον θάνατο της Amini, οι διαδηλωτές ζητούν την πτώση του καθεστώτος σε ένα κίνημα που έχει γίνει μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την ίδρυσή της το 1979.

Τουλάχιστον 476 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 34 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με το IHR.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News