Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι πιο κοντά από ποτέ με την εταιρεία Pfizer να έχει βάλει σε λειτουργία τις μηχανές ώστε να μπορέσει να είναι διαθέσιμο το νωρίτερο δυνατό.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό έρχεται με τη συμβολή των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Μετά την τελική ανάλυση της τρίτης φάσης, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο 95% στην αποτροπή μολύνσεων και σε ενήλικες, και χωρίς σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και αφού το ποσοστό επιτυχίας του εν λόγω εμβολίου ήταν στις αρχές του μήνα στο 90% και ανέβηκε στο 95%, οι εταιρείες προχώρησαν σε κατάθεση αιτήματος επείγουσας αδειοδότησης προς τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στις τελευταίες εξελίξεις, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για τη διάθεση του εμβολίου όπως ανακοίνωσε και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε η αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη και για όλους εμάς. Χρειάστηκαν μόλις 248 ημέρες για να φτάσουμε, από την ημέρα που ανακοινώσαμε το σχέδιό μας να συνεργαστούμε με την BioNTech, στην υποβολή του αιτήματος στην FDA. Λειτουργήσαμε με ασυνήθιστη ταχύτητα στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υποβολή του αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές, επικεντρωνόμενοι πάντα στην ασφάλεια. Τόσα πολλά πράγματα συνέβαλαν στο να συμβεί αυτό: πρόοδος στην τεχνολογία, καταπληκτική συνεργασία, χιλιάδες θαρραλέοι εθελοντές στις δοκιμές σε όλον τον κόσμο και, φυσικά, οι συνεργάτες που καθοδηγούνταν από το ίδιο κίνητρο και στις δύο εταιρείες.
Σήμερα, ήμασταν σε θέση να υποβάλουμε ένα πολύ στιβαρό πακέτο δεδομένων, που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται, και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά, τα υψηλά πρότυπα της FDA.
Το υποψήφιο εμβόλιό μας έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα 95% απέναντι στην Covid-19, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί ως τώρα σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.
Φυσικά, το ταξίδι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εκτός από τη σημερινή υποβολή (του αιτήματος) στην FDA, έχουμε ήδη ξεκινήσει να υποβάλουμε αιτήματα στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπεύουμε να υποβάλουμε (αιτήματα) σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε όλον τον κόσμο.
Αναμένουμε επίσης με ανυπομονησία την προσεχή συζήτηση, τον Δεκέμβριο, στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) των ΗΠΑ.
Τέλος, θα συνεχίσουμε το έργο που είναι ήδη σε εξέλιξη, για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποστολή του εμβολίου αμέσως μόλις δοθεί η έγκριση. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, αναμένουμε ότι θα παράγουμε παγκοσμίως έως και 50 εκατομμύρια δόσεις το 2020 και έως και 1,3 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συμμετείχαν εθελοντικά στην κλινική δοκιμή, τους πανεπιστημιακούς συνεργάτες μας και τους συναδέλφους και συνεργάτες μας σε όλον τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη θα νικήσει
Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά κι ακόμα με κάποια ανακούφιση, σας ανακοινώνω ότι το αίτημά μας για Κατεπείγουσα Έγκριση Χρήσης (του εμβολίου για την Covid-19) είναι τώρα στα χέρια της FDA.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να διανεμηθεί στην Ευρώπη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News