Μέσα στα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν του Μπιλμπάο, το τρομακτικά ρεαλιστικό πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που ”πνίγεται” στην παλίρροια εμφανίστηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα την περασμένη εβδομάδα, αναστατώνοντας τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε τη συγκεκριμένη φιγούρα με άκρως ρεαλιστικό τρόπο και την ομόμασε “Bihar”, που σημαίνει “Αύριο” στα Βασκικά, για μια φιλανθρωπική εκστρατεία, για το BBK Foundation, με στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Ο στόχος του καλλιτέχνη, όπως αποκάλυψε στην ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nius, είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι “οι ενέργειές τους μπορεί να μας βυθίσουν ή να μας κρατήσουν στη ζωή”.

4+1 τρόποι για να περιορίσεις την σπατάλη φαγητού και να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή

Το συγκλονιστικό κορίτσι και το μήνυμά της για την κλιματική αλλαγή:

Η φιγούρα που ζυγίζει 120 κιλά, βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα, καθώς η παλίρροια κατακλύζει τον ποταμό Νερβιόν. Είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί “εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα”, όπως αυτά που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Οι άνθρωποι στο Μπιλμπάο εντόπισαν για πρώτη φορά την φιγούρα “Bihar” όταν εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

“Στην αρχή μου δημιούργησε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο όταν παρατήρησα το πρόσωπό της έξω από το νερό, αλλά τώρα μου γεννά συναισθήματα θλίψης, πολύ θλίψη”, δήλωσε μια τουρίστρια που βρισκόταν για τις διακοπές της εκεί. “Η κοπέλα δε φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί.”

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος.

Κλιματική αλλαγή: Λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση

“Έμαθα τελικά ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)”, είπε.

Το “Bihar” δεν είναι το πρώτο έργο του Ορόσκο που αιφνιδίασε και συγκίνησε το Μπιλμπάο. Πριν από δύο χρόνια, ένα άλλο άγαλμά του, σε πραγματικό μέγεθος μιας μοναχικής γυναίκας που καθόταν σε ένα παγκάκι του πάρκου, με τίτλο “Invisible Soledad” (αόρατη μοναξιά), πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την αποξένωση και την ζωή των ηλικιωμένων.

Δείξε αυτό το video σ’ όποιον δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή

Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι πως ο Ορόσκο κατάφερε με τις δημιουργίες να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους όλου του κόσμου, καθώς τα επιτεύγματά του κάνουν τον γύρω του κόσμου μέσω των social media. Ένα σπουδαίο επίτευγμα και όνειρο ζωής κάθε καλλιτέχνη.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News