Την Κυριακή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, περίπου έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το τελευταίο αμερικανικό στρατό από την περιοχή. Ο πρόεδρος  Ashraf Ghani έφυγε από τη χώρα για να αποφύγει την αιματοχυσία και είπε ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον 20χρονο πόλεμο στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς μεταβατική περίοδο και σύντομα θα ανακοινώσουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν από το προεδρικό μέγαρο. Εν τω μεταξύ, Αφγανοί και ξένοι προσπαθούν να φύγουν. Περίπου 4.000 Βρετανοί υπήκοοι και επιλέξιμοι Αφγανοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πόλη και χρειάζονται εκκένωση. Η ιδεολογία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι νόμοι που θέτουν για τις γυναίκες προκαλούν τρόμο στην ιδέα της εφαρμογής τους.

Η ιδεολογία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν πιστεύουν στο νόμο της Σαρία – μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που θέλουν να επιβάλουν στο έθνος. Εκτός από τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τις γυναίκες όταν το καθεστώς ήταν τελευταία στην εξουσία από το 1996 έως το 2001, η μαχητική ομάδα απαγόρευσε την τηλεόραση, τη μουσική και τον κινηματογράφο και κατέστρεψε μη ισλαμικά κειμήλια-όπως το 2001, τα περίφημα αγάλματα του Βούδα του Μπαμιάν στο κεντρικό Αφγανιστάν.

Οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Όταν η ομάδα κυβέρνησε για τελευταία φορά το Αφγανιστάν, οι γυναίκες ζούσαν κάτω από ένα πολύ περιορισμένο καθεστώς. Δεν μπορούσαν να εργαστούν, δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να πάνε σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή τους αν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Γυναικοκτονία, μέχρι εδώ!

Εκτός από αυτό, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια επειδή οι άντρες δεν έπρεπε να ακούσουν τα βήματα των γυναικών. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα για να εμποδίζουν τις γυναίκες να φαίνονται από έξω και αποθαρρύνονταν να μιλήσουν δυνατά σε περίπτωση που ακουστούν. Δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στην τηλεόραση ή να δημοσιεύονται φωτογραφίες τους και εκείνες που παραβίασαν τους κανόνες υπέστησαν ταπείνωση και δημόσιους ξυλοδαρμούς από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν υπό την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από την ομάδα. Αναφέρθηκαν επίσης τότε αναφορές για αναγκαστικούς γάμους και σεξουαλική βία.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen δήλωσε στο BBC News ότι αυτό δεν θα συνέβαινε υπό το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν. “Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των γυναικών … η πολιτική μας είναι ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, θα φορούν χιτζάμπ”, είπε. Επανέλαβε τη θέση των Ταλιμπάν ότι “κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη χώρα … χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα και τις ικανότητες, χρειαζόμαστε όλοι να μείνουμε στη χώρα και να συμμετέχουμε”. Πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι γυναίκες “θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία” και θα μπορούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς ανδρική συνοδεία.

Ωστόσο, η δέσμευσή του αμφισβητείται καθώς, όταν ρωτήθηκε για βίαιη τιμωρία όσων παραβιάζουν τους κανόνες, όπως ακρωτηριασμοί, λιθοβολισμοί και εκτελέσεις εγκληματιών, ο Shaheen είπε: “Αυτό εξαρτάται από τους θρησκευτικούς οπαδούς και τα δικαστήρια. Αυτοί θα αποφασίσουν για την τιμωρία”. Εν τω μεταξύ, ήδη συμβαίνουν πράγματα στην περιοχή που ήδη υποδηλώνουν ότι η ζωή των γυναικών αλλάζει. Για παράδειγμα, ένας άνδρας εθεάθη να βάφει πάνω από εικόνες γυναικών με νυφικά έξω από ένα σαλόνι ομορφιάς στην Καμπούλ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News