Ένα αυθεντικό εσωτερικό έγγραφο διέρρευσε και προαναγγέλλει το τέλος του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όμως το ίδιο υπογραμμίζει ότι δεν αντιπροσωπεύει την «τελική» απόφαση του δικαστηρίου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει έκκληση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το συγκεκριμένο έγγραφο φαίνεται να δείχνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αποφανθεί υπέρ της πολιτείας του Μισισιπή σε μια υπόθεση σχετικά με το εάν το κράτος μπορεί να απαγορεύσει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις κατά και μετά τις 15 εβδομάδες κύησης, ένας νόμος ξεκάθαρα κατά των δικαιωμάτων άμβλωσης που κατοχυρώνεται στο Roe v Wade.

Τι συμβαίνει με τις αμβλώσεις;

Το έγγραφο 98 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει 118 υποσημειώσεις και ένα παράρτημα 31 σελίδων σχετικά με τους ιστορικούς νόμους της πολιτείας για τις αμβλώσεις, δημοσιεύτηκε ολόκληρο . «Το Roe έκανε τρομερά λάθος από την αρχή», λέει. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες».

Λέει ότι το Roe v Wade «πρέπει να απορριφθεί» και συνεχίζει: «Είναι καιρός να προσέξουμε το σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων».

Σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη

Τι είναι το Roe v Wade;

Το Roe v Wade είναι η δικαστική απόφαση που προστατεύει το δικαίωμα σε άμβλωση στις ΗΠΑ μέχρι το σημείο που ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας, που θεωρείται ευρέως ως 24 εβδομάδες κύησης. Η πλήρης εγκυμοσύνη είναι η 39η εβδομάδα κύησης. Η απόφαση του 1973 είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες στην αμερικανική ιστορία και έχει υποβληθεί σε πολλές νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους – αλλά έχει επιβιώσει μέχρι τώρα.

Τι μας λέει η διαρροή για την απόφαση του δικαστηρίου;

Αν και η γνωμοδότηση υποτίθεται ότι είναι προσχέδιο, θα είχε γραφτεί μετά από ψηφοφορία για το υπό εξέταση ζήτημα από το δικαστήριο – και δείχνει ότι η πλειοψηφία των δικαστών κατέληξε στην άποψη η οποία είναι κατά των αμβλώσεων.

Μετά από μια τέτοια ψηφοφορία, ανατίθεται σε έναν δικαστή η γνώμη της πλειοψηφίας και στη συνέχεια συντάσσει ένα σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια κυκλοφορεί και υπόκειται σε τροποποιήσεις. Είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές, ακόμα και να αλλάξουν οι ψήφοι πριν από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες.

Μια θλιβερή μέρα για τις γυναίκες στο Τέξας: Επαναφέρεται η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων

Οι αντιδράσεις και η ανάρτηση του ΠΟΥ

Με οργή είναι η απάντηση. Ένας δημοσιογράφος του BuzzFeed δημοσίευσε ένα βίντεο με περίπου 200 διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο να φωνάζουν συνθήματα όπως «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη» και «το σώμα μου, η επιλογή μου». 

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται κάποιος να παροτρύνει τους διαδηλωτές να φωνάξουν ακόμα πιο δυνατά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ από την πλευρά του απευθύνει έκκληση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δε μειώνει τον αριθμό των αμβλώσεων – απλώς οδηγεί τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια να καταφεύγουν σε επικίνδυνες επεμβάσεις», γράφει ο Tedro Adhanom Ghebreyesus στο λογαριασμό του στο Twitter χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην υπόθεση που από τη Δευτέρα, 2/5, συγκλονίζει τις ΗΠΑ.

Το πρώτο θύμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία είναι η 30χρονη Izabela

Και τώρα τι θα συμβεί;

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι είναι ακόμα πιθανό οι ψήφοι να αλλάξουν και ότι το συγκεκριμένο σχέδιο παραμένει ακριβώς αυτό, ένα σχέδιο. Αλλά εάν το ανώτατο δικαστήριο αποφασίσει να υλοποιήσει τις γραμμές που προτείνει το έγγραφο που διέρρευσε, οι συνέπειες θα είναι γρήγορες και εξαιρετικά σημαντικές.

Είναι απλά λυπηρό να συζητάμε εν έτει 2022 εάν θα επιτρέψουμε ή θα απαγορέψουμε σε μία γυναίκα να πάρει μία απόφαση που αφορά το σώμα της και κανέναν άλλον. Ελπίζουμε πραγματικά οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο να νικήσουν και επιτέλους οι γυναίκες να παίρνουν μόνες τους αποφάσεις που τις αφορούν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News