Η οξεία ηπατίτιδα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς έχουν ταυτοποιηθεί κρούσματα άγνωστης προέλευσης σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ακόμα 4 χώρες, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 19/4 απ’ το ECDC.

Παράλληλα, εκτός απ’ τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εντοπιστεί ύποπτα κρούσματα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή υγειονομική υπηρεσία και το ECDC:

Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στις αρχές Απριλίου, επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», σημειώνει το ECDC, ενώ οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σημειώνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει χρειαστεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με το ECDC:

Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα. Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, πολλά είχαν σημάδια ίκτερου. Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα από οξεία ηπατίτιδα, όμως, οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση ενώ ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενημερώνοντας ωστόσο τον ιατρικό κόσμο για τα πιο κοινά συμπτώματα της επικίνδυνης λοίμωξης που εμφανίζεται σε παιδιά.

Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία

Τα πιο κοινά συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι: Ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία / μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L.

Ιογενής ηπατίτιδα …όσα πρέπει να ξέρεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News