Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Αγγλία, σχετικά με συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας με τη μορφή δανεισμού. Τα Γλυπτά είναι η πιο διαβόητη συλλογή έργων τέχνης της Ακρόπολης που ακόμη στεγάζεται σε ευρωπαϊκό μουσείο.

Από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1832, πολλές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συζητήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια δε της θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού, από το 1981 έως και το 1989, η ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για τον επαναπατρισμό τους.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών, το οποίο άνοιξε το 2009, διαθέτει μάλιστα έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να στεγάσει τα Γλυπτά την ημέρα που θα επιστρέψουν για να επανενωθούν με τους υπόλοιπους θησαυρούς του Παρθενώνα και της Ακρόπολης.

Το δημοσίευμα του Bloomberg που προκάλεσε αίσθηση

Το Bloomberg, στις 3/1 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει στο μουσείο του Λονδίνου άλλα ιστορικά αντικείμενα και η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δύσκολο παραμένει και το ζήτημα της μεταφοράς των Γλυπτών», έγραψε.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση, πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το ρεπορτάζ.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι προτείνει ο David Frost

Στο άρθρο του στην Telegraph με τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα» ο λόρδος David Frost επισημαίνει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σε «μυστικό διάλογο» με την Ελλάδα, για να βρεθεί λύση για να επιστρέψουν τα Γλυπτά.

Τα τρία σημεία που κατά την άποψή του θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία είναι τα εξής:

  • Συνεργασία των μουσείων ώστε το Βρετανικό να έχει αντίγραφα των Γλυπτών υψηλής ποιότητας αλλά και δανεισμού από την Ελλάδα αρχαιοτήτων με μεγάλη σημασία, τα οποία θα εκτεθούν ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.
  • Μια ευρύτερη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, ίσως και με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα συνδέσει ακόμη περισσότερο τις χώρες σε ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό επίπεδο
  • Μια κοινή εκστρατεία Ελλάδας και Βρετανίας για να επιστρέψουν στην Αθήνα όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιας και, όπως αναφέρει, το Βρετανικό μουσείο έχει την πλειοψηφία αλλά όχι όλα.

Το κείμενο μάλιστα ολοκληρώνεται με τον ίδιο να απευθύνεται στους Βρετανούς: «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κάνουμε μια συμφωνία».

Το ΥΠΠΟΑ δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών

Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τη δική του απάντηση στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News