Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί, 24/11, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός πενταετούς εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Η σεξουαλική βία των ανηλίκων είναι βουβό έγκλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποβαίνουν συχνά αρνητικές για διάφορους λόγους – λόγω του χρόνου που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της κακοποίησης και της εξέτασης. Άλλωστε η κακοποίηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα βιασμό και αυτό επίσης δυσχεραίνει τον εντοπισμό των περιστατικών. 

Παιδική κακοποίηση: Δεν αρκεί μόνο η συγκίνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ένα στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Κάτι που ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που για διάφορους λόγους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

Όπως επισημαίνεται το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της πολιτείας, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, κινητοποιώντας όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που είναι ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική.

«Ποτέ δεν φταις εσύ»: Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση;

  • Το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών ανά περιστατικό. Θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρυμμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. 
  • Πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με παιδιά, θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας. 
  • Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών που σχετίζονται με τα παιδιά να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Το άτομο αυτό θα είναι υπεύθυνο με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να αναλαμβάνει ο ίδιος δράση πρόληψης. 
  • Οι διάσπαρτες διατάξεις να κωδικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν. Άλλωστε πρόσφατα, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος ώστε να διευρύνεται ο χρόνος που μπορούν να καταγγελθούν. Οι ποινές αυξήθηκαν και ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.
  • Ταυτόχρονα θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να ενεργοποιηθούν οι ενήλικες για να εντοπίζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να έχουν και το θάρρος να σπάσουν το τείχος της σιωπής ειδικά σε πιο μικρές, κλειστές κοινωνίες.
  • «Τα ίδια τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να έχουν την γνώση και το θάρρος να μπορούν να μιλούν στους μεγαλύτερούς τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως από φέτος, σε δύο τάξεις του δημοτικού (τρίτη και έκτη), καθώς και στη δευτέρα γυμνασίου διδάσκεται πια σεξουαλική αγωγή. 

Σοκαριστικά στοιχεία. ΕΡΤ: Ένας βιασμός ανηλίκου κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News