Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα με τη χιονόπτωση να έχει καταφτάσει και στην Αττική. Πολλές είναι οι περιοχές της χώρας που πλήττονται και μπορεί σε πολλούς να αρέσει το χιόνι, όμως υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι και αδέσποτα ζώα που χρειάζονται τη βοήθειά μας αυτή τη στιγμή. Θερμαινόμενοι χώροι για αστέγους έχουν ήδη ανοίξει, ενώ σε ισχύ είναι τετραψήφιος αριθμός για όσους χρειάζονται βοήθεια.

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και για την προστασία των αστέγων, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ο Δήμος έχει ανοίξει δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, είναι ανοιχτοί σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι για αστέγους:

  • Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.
  • Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, τίθεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

Όσο για τα αδέσποτα ζώα ή για αστέγους σε άλλους δήμους, μπορούμε και οφείλουμε να ενημερώνουμε τον εκάστοτε δήμο, ώστε να κινητοποιηθεί. Για τα αδέσποτα μπορούμε να επικοινωνούμε μες τη μέρα και με φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News